Strona 25 z 31

: 2017-02-13, 18:31
autor: jogi30
Również i ja zrobiłem wczoraj słynną cytrynówkę tylko jedno mnie niepokoi że nie chce się wyklarować czy to może za szybko? Bo kolejność dodawana była następująca spirytus odwar ze skórek i syrop z wody soku i cukru.

: 2017-02-13, 18:56
autor: OLO 69
Nigdy nie klarowałem i taka według mnie najlepiej smakuje. Tuż przed podaniem mieszam butelką i kobitki aż mlaskają :D

: 2017-02-13, 19:10
autor: jogi30
Ja rozumiem wszystko może być i nieklarowana tylko jak czytałem wcześniej to chłopaki pisali że się ta cytrynówka klaruje. Czas pokaże w ciepłym nie stoi tylko w chłodnym w piwnicy ok 9"C.

: 2017-02-13, 20:02
autor: Citizen Kane
jogi30 pisze: 9"C.
Zerknij w lewo przy pisaniu posta, a znajdziesz tam znak °.

: 2017-02-13, 20:34
autor: Pirat
Kolega Saint99 nieobecny już rok czasu a ciekaw jestem dodatku soku jabłkowego, wie ktoś jaki dodać?

: 2017-02-13, 20:47
autor: jogi30
Człowiek ciągle się uczy :book :oops

: 2017-02-13, 20:52
autor: elofura
jogi30 pisze:....Czas pokaże w ciepłym nie stoi tylko w chłodnym w piwnicy ok 9"C.
Dawaj ją na dwór masz na minusie. Moment będzie klarowna.

: 2017-02-13, 21:43
autor: janik
Moja cytrynówka stoi w piwniczce i w niedługim czasie uzyskała pełną klarowność. :D
http://www.fotosik.pl/zdjecie/b5120238b2bb070b
Chłód dobrze robi tego typu wódeczkom, więc warto zrobić tak jak radzą koledzy. :book

: 2017-02-14, 13:56
autor: jogi30
Wcześniej robiłem i się klarowały tylko ta coś nie chce, może coś nie takiej kolejności wlałem?

: 2017-02-14, 18:34
autor: maxcd
Witam.
Ja osobiście oraz moi znajomi uważamy, że mętna nawet z odrobinkami cytryny świadczy, o jakości a nie zaprawce.
Jeżeli ktoś chce mieć klarowną to skórki i sok połączyć ze spirytusem po 7-8h cała zawiesina unosi się na powierzchni, zlać,, czysty sok" a potem dodać syrop.
A co do modyfikacji to ostatnio robię ok 32-35% podobno smaczniejsza.

: 2017-02-14, 19:53
autor: wiking
Jak ktoś chce klarowne, to mam rozwiązanie, tylko musi być minimum 40%
Obrazek

: 2017-02-14, 22:23
autor: robert4you
Zawsze można zrobić "wisielca" - będzie klar ideał.

: 2017-02-15, 19:55
autor: jogi30
A co to jest ten wisielec?

: 2017-02-15, 20:14
autor: magas
Owoce wisząc nie stykają się z płynem http://zszywka.pl/p/wisielec-5402456.html .

: 2017-02-15, 20:39
autor: janik
Dobrze w takim sposobie maceracji sprawdzają się owoce miękkie np. maliny. :D