Rosolis z czarnego bzu
Ktoś mi kiedyś wspomniał, że smakował 10 letnie wino z samego czarnego bzu i zachwalał. Czarny bez stosowałem jako dodatek do wina z winogron i chyba wtedy ucelowałem z proporcjami bo nawet smaczne wyszło. Ciekaw jestem destylatu z samego bzu, jeśli kiedyś zrobię to na potstillu. Pytanie czy czuć w Twoim destylacie goryczkę którą moim zdaniem daje czarny bez?
-
- 10%
- Posty: 16
- Rejestracja: 2014-04-29, 11:59
- Lokalizacja: Mazury
Jak dla mnie określenie bimber wiąże się z dobrym smakiem
[ Dodano: 2015-03-06, 19:30 ]
Tak, goryczka jest wyczuwalna,
i dla tego trunek staje się wytrawny.
Naprawdę polecam
[ Dodano: 2015-03-06, 19:30 ]
Tak, goryczka jest wyczuwalna,
i dla tego trunek staje się wytrawny.
Naprawdę polecam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kosmopolityka, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie stare wino z czarnego bzu ma charakter porto,ale aby tak się stało to warto poczekać kilkanaście a nawet więcej lat.Pirat pisze:Ktoś mi kiedyś wspomniał, że smakował 10 letnie wino z samego czarnego bzu i zachwalał.
Nie wiem skąd odczuwacie goryczkę w owocach czarnego bzu?kosmoplityka pisze: Tak, goryczka jest wyczuwalna, i dla tego trunek staje się wytrawny.
Natomiast goryczka nie a nic wspólnego z wytrawnością trunku,to ilość cukru w winie -Blg. określa jakiej kategorii jest to wino.
Wracając do goryczki to może być to konsekwencją zebrania niedojrzałych owoców w których jest nadmiar sambunigryny. Pozbycie się tej substancji jest podstawowym zabiegiem przy obróbce tych jagód. Jedynie gotowanie (nie parzenie) pozbawia te jagody tej szkodliwej dla zdrowia substancji chemicznej.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2015-03-07, 07:20 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli jest to nastaw do przerobu na smakówkę to nie ma sensu poddawać wcześniej owoce
obróbce termicznej.
Jedynie sok Cz.B., który jest bazą dla wina, lub innych przetworów domowych powinien być wcześniej gotowany.
obróbce termicznej.
Jedynie sok Cz.B., który jest bazą dla wina, lub innych przetworów domowych powinien być wcześniej gotowany.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Już gdzieś, to pisałem, ale ja po szklance wina z nie gotowanego soku dostałem dosłownej sraczki, a kumpel co chciał pokazać, że jest twardzielem po wypiciu 0,5l wylądował w szpitalu z objawami ciężkiego zatrucia.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Nalewkę robi się bez gotowania, ale nie zdarzyło mi się nigdy wypić więcej niż dwie setki... Może czarny bez zmacerowany spirytusem traci szkodliwe własności, albo jest to kwestia ilości przyjętej przez organizm tajemniczej toksyny, nazwijmy ją "czynnikiem X". Osobiście nasłuchałem się wielu opinii o dobroczynnym działaniu nalewki, ale na swojej osobie, podobnie jak działania szkodliwego również dobrodziejstw żadnych, poza poprawą humoru nie zarejestrowałem. Btw. temat ciekawy i wart zgłębiena.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sambunigrynathomas666 pisze:tajemniczej toksyny, nazwijmy ją "czynnikiem X". .
No, to już wiemy jakie imię jego. Teraz jeszcze obyczaje i zamiary trzeba rozszyfrować! Jest tu jakiś toksykolog?
Takie znalazłem:
[...]Owoce Sambucus nigra działają łagodnie przeczyszczająco, moczopędnie, przeciwbólowo, napotnie i ściągająco[...]
więcej tu http://www.zakazenia.org.pl/index.php?o ... rt_type=12
i nie demonizować proszę i nie siać defetyzmu, ponieważ
[...]Antocyjany występujące w czarnym bzie, należące do flawonoidów, czyli związków polifenolowych odgrywają istotną rolę nie tylko jako substancje prozdrowotne, ale także w przemyśle spożywczym nadając przetworom atrakcyjną barwę. Ich dodatek jako naturalnych składników do żywności nie budzi kontrowersji konsumentów. [...]
Źródło: http://www.aptekarzpolski.pl/index.php? ... &Itemid=86
Takie znalazłem:
[...]Owoce Sambucus nigra działają łagodnie przeczyszczająco, moczopędnie, przeciwbólowo, napotnie i ściągająco[...]
więcej tu http://www.zakazenia.org.pl/index.php?o ... rt_type=12
i nie demonizować proszę i nie siać defetyzmu, ponieważ
[...]Antocyjany występujące w czarnym bzie, należące do flawonoidów, czyli związków polifenolowych odgrywają istotną rolę nie tylko jako substancje prozdrowotne, ale także w przemyśle spożywczym nadając przetworom atrakcyjną barwę. Ich dodatek jako naturalnych składników do żywności nie budzi kontrowersji konsumentów. [...]
Źródło: http://www.aptekarzpolski.pl/index.php? ... &Itemid=86
Ostatnio zmieniony 2015-03-08, 20:12 przez thomas666, łącznie zmieniany 2 razy.
Sambunigryna nie jest jakąś tajemniczą toksyną,ale jest składnikiem chemicznym jak wiele innych zawartych w roślinach,które mogą szkodzić zdrowiu.thomas666 pisze:Nalewkę robi się bez gotowania, ale nie zdarzyło mi się nigdy wypić więcej niż dwie setki... Może czarny bez zmacerowany spirytusem traci szkodliwe własności, albo jest to kwestia ilości przyjętej przez organizm tajemniczej toksyny, nazwijmy ją "czynnikiem X".
Warto podkreślić,że ten "czynnik X" występuje w większości w niedojrzałych jagodach Cz.Bzu,więc jak ktoś się bardzo postara i dokładnie wybierze czarne jagody z gron tej rośliny to nawet bez obróbki cieplnej nie będzie miał większych kłopotów zdrowotnych.
Problemem natomiast jest to ,że kwiatostany Cz.B.nie kwitną równomiernie a więc pojedyncze jagody nie osiągają dojrzałości równocześnie,więc zrywając całe grono zawsze trafi się część niedojrzałych (lekko zielonych)jagód.
@thomas666,nikt tutaj nie demonizuje i nie sieje defetyzmu,ale warto wymienić swoje poglądy na omawiany temat aby uniknąć nieprzyjemności związanych z nieodpowiednich
obchodzeniem się z owocami Cz.Bzu.
Czarny Bez jest od dawna uznaną i cenioną rośliną w leczeniu wielu dolegliwości i pewno wszyscy to wiedzą a nasze dywagacje z pewnością nie podważą jej pozycji na tym polu.
Ps.
Również cennym w lecznictwie jak i przerobie domowym jest kwiat Cz.B.
Ja osobiście robię nalewkę na kwiecie Cz.B.,syrop jak również dodaję baldaszki kwiatu do naleśników - polecam.
Na kwiecie też robię, uwielbiam ten smak, technologia zupełnie różna od nalewki na owocu, a efekt niesamowity. Smakowy oczywićie, bo nie czuję się kompetentny określać pozostałych własności.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez thomas666, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości