Strona 4 z 7

: 2012-06-24, 10:44
autor: wek
Najlepiej zalać syropem i to jeszcze ciepłym; nie zalewać gorącym, bo tracimy właściwości lecznicze i zaparzamy kwiaty.

: 2012-06-24, 10:58
autor: lech.zywiec
@elofura
Myślę, że sam kwiat ma zbyt mało własnych soków, aby wyciągnąć z nich wszystko co wartościowe tylko przy pomocy cukru. Ja też zalewałem kwiaty+cytryny+pomarańcze syropem 1 litr wody + 0,6 kg cukru.
@all
Dziękuję koledzy za cenne rady! Z racji tego, że mam nalewu ok. 7 litrów, również poeksperymentuję z winami. Na pewno kupię jakiegoś muskata i wermuta, a może coś jeszcze, zobaczymy!

: 2012-08-29, 20:17
autor: gucio 19
Witam!
Może nie w tym temacie ale nic podobnego nie znalazłem-czarny bez dojrzewa,chodzi mi o owoce.To informacja dla tych co chcą cos zrobić z owoców.

: 2013-06-15, 06:20
autor: furman
Panowie jak u Was z baldachimami, u mnie już bielutkie, powoli zaczyna się sypać pyłek, dam im jeszcze czas to przyszłego weekendu. A wy do kiedy czekacie? Czy już zrywacie?

: 2013-06-15, 07:20
autor: radius
Jeżeli sypie się pyłek, to już zbieraj :!: U mnie baldachy stoją zalane już 3 dni. W niedzielę odcedzam i zalewam spirytusem do maceracji z przyprawami.

: 2013-06-15, 07:39
autor: furman
Z przepisu z pierwszej strony robiłeś?

: 2013-06-15, 09:03
autor: radius
Tak. Robię z przepisu podanego przez kol. kitaferia. Jest naprawdę pysznyże. Kobiety go uwielbiają.

: 2013-06-15, 21:09
autor: zbyszko
furman pisze:...dam im jeszcze czas to przyszłego weekendu.
Za tydzień to będzie po kwiatach, no chyba że znajdziesz jakieś mało nasłonecznione miejsce.
WY już nazbierali :mrgreen: .

: 2013-06-15, 21:33
autor: zwyczajny
Muszę sprawdzić Zbyszku jaki na ten rosolis od Ciebie smak bo domyślam się, że "czarny bez" to chyba rosolis;).. I zerwę trochę tego chwasta;)

: 2013-06-16, 06:12
autor: wek
To nie chwast, to zioło. Nazbierali i zrobili.

: 2013-06-16, 06:35
autor: zwyczajny
Weku doskonale wiem,ze to nie chwast,ale też nie zioło... Moja wypowiedź była analogią do "wyrywać chwasta". czepiasz sie;)

: 2013-06-16, 09:22
autor: gucio 19
Cześć!
Dorzucę swoje trzy grosze:czarny bez rośnie jak chwast .Ciagle w ogrodzie wyrasta nieproszony.Mam trzy duże krzewy i ptaki rozsiewają nasiona,a on rośnie jak głupi.

: 2013-06-16, 12:02
autor: wek
Wykorzystywany w przemyśle zielarskim jako środek napotny i obniżający ciśnienie krwi w zależności od sposobu obróbki.

: 2015-03-04, 20:24
autor: kosmopolityka
Witam,
W tym roku zrobiłem wino z owoców bzu czarnego,
Trochę tego nazbierałem bo aż cztery skrzynki. Wino nastawiłem według przepisu
z jakiejś książki o winach z samego soku. Bez po sparzeniu wrzątkiem na prasę.
Sok do balona + cukier + drożdże. Wina wyszło ok 50 l.
Potem destylacja na aa-bratku. Krótka kolumna, wypełnienie miedziane.
Rezultat:
Bimber mocno aromatyczny pachnący owocami bzu (jeżeli się mocno zaciągnę
to naprawdę mocny zapach)
W smaku rewelacja, mocny bukiet, Bimber wytrawny.
Kilka butelek leżakuje.
Gorąco polecam, choć pracy przy zbieraniu owoców co nie miara.

: 2015-03-04, 20:31
autor: Citizen Kane
Skoro jest taki ekstra, to nie obniżaj jego wartości określeniem bimber. :?