Goldwasser
: 2009-07-30, 20:30
Piłem kiedyś szampana, czy wino musujące z kawałkami złota i choć złoto nie wnosiło nic do smaku czy bukietu to jednak oko cieszyły wirujące płatki w szampanierkach. Goldwasser szkoda że nie złota woda albo gold water czy goud water, bo koleś co wymyślił był Holendrem http://www.goldwasser.com.pl/ Przepis który podaje nie jest sprawdzony wytargałem go ze stronek internetowych na których powtarzał się w niezmienionym składzie. Zestaw na 1 litr likieru.
35 ml zaprawy Goldwasser,
450 g cukru,
25 ml koniaku lub winiaku,
430 ml spirytusu o mocy 95 ,
60 ml wody.
Zaprawa Goldwasser:
5 g anyżku gwiaździstego,
2 g cynamonu (kory),
3 g gałki muszkatołowej,
1 g goździków,
1 g kardamonu,
4 g kolendry,
4 g melisy,
2 g mięty pieprzowej,
1 g rozmarynu,
6 g skorki cytrynowej,
8 g skorki pomarańczowej,
500 ml spirytusu o mocy 55 .
Sposób przygotowania
Przygotować zapraw : 300 ml spirytusu o mocy 95 rozcieńczyć 210 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 500 ml spirytusu o mocy 55 .
Surowce przeznaczone na zapraw rozdrobnić , włożyć do słoja, Zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlać nalew i trzymać w ciepłym miejscu.
Zapraw zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, doda koniak i spirytus o mocy 95 , ewentualnie dopełnić woda do objętości litra i odstawić na 4-6 miesięcy.
Po zakończeniu dojrzewania wódkę przefiltrować . Do "Złotej Wody" dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku likieru.
Przepis ten nie jest napewno orginałem bo to jak piszą jest tajemnica , budzić też wątpliwości może dawka kardamonu jak na likier kardamonowy ale innego nie znalazłem. Dodatek pływającego złota to snobizm, ale ja jestem snobem, biednym ale snobem. Napewno ktoś z szanownych kolegów robił i wie czy warto może macie jakiś inny przepis, a jescze płatki złota , znalazłem barwnik spożywczy, boje się jednak że nic pływać nie będzie tylko się rozpuści, choć pożądane by były takie odrobinki jak piasek drobniutkie ale lekkie http://tortownia.pl/produkt.php?pid=241 ta sama firma ma też płatki złota ale to już za drogo wyjdzie i trzeba by je posiekać http://tortownia.pl/produkt.php?pid=999
[ Dodano: 2009-07-30, 21:34 ]
Jeszcze jeden przepis http://www.globtroter.org/forum/viewtopic.php?f=12&t=46
35 ml zaprawy Goldwasser,
450 g cukru,
25 ml koniaku lub winiaku,
430 ml spirytusu o mocy 95 ,
60 ml wody.
Zaprawa Goldwasser:
5 g anyżku gwiaździstego,
2 g cynamonu (kory),
3 g gałki muszkatołowej,
1 g goździków,
1 g kardamonu,
4 g kolendry,
4 g melisy,
2 g mięty pieprzowej,
1 g rozmarynu,
6 g skorki cytrynowej,
8 g skorki pomarańczowej,
500 ml spirytusu o mocy 55 .
Sposób przygotowania
Przygotować zapraw : 300 ml spirytusu o mocy 95 rozcieńczyć 210 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 500 ml spirytusu o mocy 55 .
Surowce przeznaczone na zapraw rozdrobnić , włożyć do słoja, Zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlać nalew i trzymać w ciepłym miejscu.
Zapraw zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, doda koniak i spirytus o mocy 95 , ewentualnie dopełnić woda do objętości litra i odstawić na 4-6 miesięcy.
Po zakończeniu dojrzewania wódkę przefiltrować . Do "Złotej Wody" dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku likieru.
Przepis ten nie jest napewno orginałem bo to jak piszą jest tajemnica , budzić też wątpliwości może dawka kardamonu jak na likier kardamonowy ale innego nie znalazłem. Dodatek pływającego złota to snobizm, ale ja jestem snobem, biednym ale snobem. Napewno ktoś z szanownych kolegów robił i wie czy warto może macie jakiś inny przepis, a jescze płatki złota , znalazłem barwnik spożywczy, boje się jednak że nic pływać nie będzie tylko się rozpuści, choć pożądane by były takie odrobinki jak piasek drobniutkie ale lekkie http://tortownia.pl/produkt.php?pid=241 ta sama firma ma też płatki złota ale to już za drogo wyjdzie i trzeba by je posiekać http://tortownia.pl/produkt.php?pid=999
[ Dodano: 2009-07-30, 21:34 ]
Jeszcze jeden przepis http://www.globtroter.org/forum/viewtopic.php?f=12&t=46