Strona 4 z 5

: 2013-01-18, 23:53
autor: bodzio.1974
mani51 pisze:Wiem że temat stary a trafiłem przez przypadek.
Robiłem na kilka wesel cytrynówkę Bodzia tylko zawsze staram się robić około 45% i już kilku "twardzieli" wynosili długo przed północą :)
To prawda.
Jest to trunek zdradliwy. Na swoich imieninach w lipcu zrobiłem spory kociołek tego napitku, a goście zaproszeni podchodzili z plastikowymi kubkami i lali do pełna i pili jak napitek. Wielu nawet stawiało swoją tezę, że słaby postawiłem trunek bardziej dla bab jak dla chłopa i się lekko śmiali. Ja piłem ostrożnie i delikatnie.

Jaki był efekt.
3 kobitki nocowały w ogródku na świeżym powietrzu i dwóch facetów zalanych w trupa. Na nocleg do domu nie zaprosiłem z racji, że za dużo na imprezie zjedli różnych dań i nie byli w stanie się poruszać do WC ;)

Noc była ciepła więc bez obaw mieli opiekę całodobową z mocną herbatą o 4 rano.

: 2014-06-29, 14:42
autor: geoorge
Witam

Teraz przyszła moja kolej, mam czas do połowy września.
Chcę zrobić trunek o mocy 55% najlepiej lekko słodki, nie wytrawny, do dyspozycji mam orzechy włoskie i destylat z kolumny około 96% (a raczej dopiero będę miał).

Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis bardzo proszę.
Pierwszy pomysł to przepis @Pafcio, jako zaprawka. Ale zmartwiło mnie to że musi dojrzewać ponad 6 miesięcy :(

Gdzieś słyszałem że można zrobić sok z orzechów, pokrojone orzechy zasypać cukrem i poczekać aż puszczą sok. Taki sok użyć jako zaprawkę.

Ale potrzebuję najlepiej sprawdzonego przepisu, nie będę już miał drugiej szansy :(
Wszelka pomoc mile widziana.

: 2014-06-29, 17:55
autor: OLO 69
Na 2,5 litra 45-50% dodać jedną paczkę suszonych śliwek kalifornijskich z Biedronki. Można spróbować dodatkowo zrobić identycznie ale z dodatkiem około 10 ziarenek dobrej kawy.
Ewentualnie śliwki plus pół laski wanilii plus kawałek 2 x 1 cm kory cynamonu.
Jak ktoś lubi słodsze, to delikatnie posłodzić do smaku. Tylko nie żałować śliwek, musi ich być naprawdę sporo.
Moim zdaniem wszelkie kombinacje na śliwkach suszonych dają najlepszy produkt.
Powinno postać około 3 miesiące - im starsze tym delikatniejsze.
Pzdr.

: 2014-06-30, 11:33
autor: JanK
Ważne. Nie należy stosować śliwek wędzonych!!!

: 2014-06-30, 21:42
autor: misiek35
Ja polecam przepalankę miałem u siebie i smakowało :1st
http://alkohole-domowe.com/forum/przepa ... -t287.html

: 2014-06-30, 21:59
autor: OLO 69
Przepis na przepalankę jest też u nas http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Robiłem nie raz i śmiało polecam.
Pzdr

: 2014-07-09, 00:44
autor: zbyszko
Przepalanka przepalanką, a ja mam przepis na zaprawkę z miasta Łodzi:
- sok z 5 cytryn
- 10 dkg kawy ziarnistej
- 1/2 kg śliwek suszonych
- 1 litr soku malinowego
- 20 dkg rodzynek
- "garść" suszonej mięty
Wszystko wrzucam do słoja 4,2l i zalewam destylatem 70%, macerują ok miesiąca często mieszając.
Wychodzi owocowa (babska) zaprawka.
Rozcieńczać max 40 % roztworem wody i spirolu, sprawdzone w praktyce :mrgreen:.

: 2014-07-09, 20:39
autor: geoorge
zbyszko Nie ma cukru w przepisie?
I ile tego destylatu trzeba?
Jako zaprawka ile trzeba dać na 0.5l?

: 2014-07-09, 23:31
autor: zbyszko
Litr kupnego soku malinowego typu "Łowicz" czy " Paola" jest wystarczająco słodki, a w oryginale było:
"1 lub 2 litry soku"
Jak dla mnie po dodaniu litra soku, słodyczy jest aż nadto.
I ile tego destylatu trzeba?
Nie bardzo kumam o co idzie ale jeżeli o napełnienie słoja to pewnie z 3,5 litra, może "deko" więcej. Nigdy nie wnikałem. Przecież ja nie lesgo :mrgreen:.
Na litr "gotowca daję 125 -150 ml zaprawki.

: 2014-07-10, 14:38
autor: geoorge
Dziękuję za wyjaśnienie, mam swoje maliny i pomyślałem o soku z sokownika, dlatego pytałem o cukier.

: 2014-07-16, 01:01
autor: 61gaw
Z sokownika powstaje mieszanina soku, cukru i wody, najlepiej świeże maliny zasypać cukrem i odstawić na dwa, trzy tygodnie- taki sok to jest sok :slinka

Re: Przepis - wódeczka na wiejski stół.

: 2021-12-13, 23:03
autor: Choji
Na wiejski stół ma być przede wszystkim mocne 50-60%. Ludzie przy nim oczekują silnych wrażeń. W drugiej kolejności ważne jest to, czy jest to zwykły bimber, czy lepszy destylat. Jak mamy w miarę czysty wyrób z kolumny, można zaprawić cytryną i miodem lub inną zaprawką (tylko bez przesady). Lekko trąconym weselnikom nie będzie to przeszkadzać. Czasami jest tak, że zbyt czysty destylat może nabrać lekkich walorów bimbrowych od samej beczki weselnej, która wcześniej niejednym smrodkiem nasiąkła.

Re: Przepis - wódeczka na wiejski stół.

: 2021-12-14, 14:19
autor: Dudasz
Witam.


Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

Re: Przepis - wódeczka na wiejski stół.

: 2021-12-15, 21:20
autor: magas
Dla rozładowania złej krwi https://www.youtube.com/watch?v=WeYsTmIzjkw

Re: Przepis - wódeczka na wiejski stół.

: 2021-12-16, 11:14
autor: michal278
Nie wiem czy na tym czy białym forum było gdzieś o szybkich przepisach i były przepisy na 3 szybkie wódeczki w tym z karmelu. Może ktoś ma linka do tematu


Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka