Calvados

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-11-09, 09:09

clapa pisze: [...] Czy doszedłeś kolego do jakiś nowych wniosków? Czy pozostajesz nadal przy 82 stopniach?[...] .
Przy krótkiej kolumnie ryzykowne jest dpuszczenie większej temperatury głowicy. Raczej sugerowałbym zwiększenie zdolności rozdzielczej kolumny przez mocniejsze upakowanie wypełnienia lub zwiększenie wysokości kolumny. Wtedy można próbować "bawić się temperaturą". Można też odbierany destylat rozdzielać do osobnych naczyń, a potem "kupażować" pożądany smak i aromat.


pzdr

minijack
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2009-09-11, 19:46
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: minijack » 2009-11-11, 21:55

Witam kolegów. Przyznam, że pierwszym trunkiem który popełniłem był właśnie Calvados. Dopiero rozpocząłem przygodę z brykaniem ale pokuszę się i podzielę spostrzeżeniami gdyż mam już :1st pierwsze doświadczenia w tym temacie.
Jabłka pozbawiono gniazd i potraktowano sokowirówką. Po 6 tygodniach postawilem na kuchni na kolumnie 70 cm z wypełnioną 10-ma zmywakami, lekko ubitymi. Po stabilizacji kolumny i odebraniu przegonów brykanie szło z typowym refluksem w zakresie temperatur 78- 82°C i po przewąchaniu próbek doszedłem do wniosku ,że wyższe temperatury nie sprzyjają oczekiwanemu efektowi. Destylat miał moc 94%. W innym temacie pisałem o mętnieniu rozcieńczanego produktu ale spowodowane było to użyciu złego wężyka odbioru urobku :wall .
W destylacie odebranym w temperaturze powyżej 82°C wyczuwalny był już zapach bimbrowy mimo 87% mocy. Odbierając urobek powyżej tej temperatury myślałem raczej o kupażowaniu alkoholu w celu wydobycia pożądanego smaku jednak po rozmajeniu właściwego urobku do 40%, zaprawieniu płatkami dębu wódeczka nabrała łagodnego smaku i lekkiego zapachu jabłuszek. Przyznam się, że kiedy wąchałem spirytus nie przypuszczałem że po rozcieńczeniu tak poprawi się zapach. I tu jest moja rada: nie śpieszcie się z oceną gdyż Calvados zmienny jest jak kobieta i jak z do niej i do niego trzeba być cierpliwym :nie_powiem a potwierdzeniem moich słów może być jedynie iskierka w oczach kolegi gdy wychylał kielich trunku, eh, serce rośnie :D

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-11-11, 21:59

94% przy 10 zmywakach, 70cm kolumny i zmiennej temperaturze?? Coś nie wiarygodnie to brzmi.. Zapach, smak możliwe jak najbardziej, ale % to juz nie bardzo :nie_wiem

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-11-11, 22:08

minijack pisze: [...] W destylacie odebranym w temperaturze powyżej 82°C wyczuwalny był już zapach bimbrowy mimo 87% mocy [...]
Raczej nie powinno tak być, o ile wcześniej odebrano przedgony zgodnie ze sztuką.
Natomiast t.zw. przeciągnięcie (odebranie pogonów) będzie skutkowało raczej metalicznym posmakiem lub posmakiem "starej szmaty"
minijack pisze: [...] Przyznam się, że kiedy wąchałem spirytus nie przypuszczałem że po rozcieńczeniu tak poprawi się zapach. [...]
Powtórzę starą prawdę: mocne alkohole (sirytus) blokują nam receptory węchowe i automatycznie nie wyczuwamy większości ich zapachów. Dopiero po rozcienczeniu możemy je odczuwać.

minijack pisze: [...] nie śpieszcie się z oceną gdyż Calvados zmienny jest jak kobieta i jak z do niej i do niego trzeba być cierpliwym [...]
A najlepiej dać mu "dojrzeć" przynajmniej z rok.


pzdr

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-11, 22:12

a 94% to nie za dużo dla owocówki ?

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-11-11, 22:17

U mnie średnio wychodzi ok. 90%.
I takie coś próbnie rozcienczam 1:1 i wtedy mam przedsmak trunku. Czas i ewentualne jakieś dodatki potem już tylko "szlifują" go.


pzdr

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-11-11, 22:40

Na calvados jakie jabłka preferujecie , boskop , szara reneta , antonówka teoretycznie powinny wypaść najlepiej , zawsze oglądam soki i napoje znanych producentów i próbuje jak smakują mixy jak np jabłko-wiśnia , wiśnia-porzeczka itp wiem że sztab specjalistów wyszukuje nowe smaki i są to ludzie którzy naprawdę znają się na tym, teraz jest sok jabłkowy z 3 gatunków jabłek, których nie brałem pod uwagę , wiem że sok to sok , wino to wino a destylat to inna bajka, ale ja kupuje jabłka , nie mam sadu więc nie robi mi różnicy co zamówię , w tym roku ładne jabłuszka wszelakich odmian mają bardzo zbliżoną cenę 15zł za klatkę czyli 1zł za kg i może prócz tych tradycyjnych kwaśnych jabłek zobaczę jak ten mix wyjdzie po zagęszczeniu http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... G%26um%3D1

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2009-11-12, 21:33

Ostatni nastaw zrobiłem z jabłek tak twardych tzw "psior" ( nie do jedzenia), że po obraniu do beczki 55L miałem odciski :)
Myślałem że nic ciekawego z nich nie wyjdzie, ale już w czasie fermentacji czułem niesamowity(jabłkowy) zapach nastawu. Wczoraj przedestylowałem i muszę przyznać że takiego destylatu o takim bukiecie smakowym i zapachowym jabłek jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać.
Robiłem z odmian bardziej szlachetnych ,ale takiego destylatu nie otrzymałem.
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

minijack
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2009-09-11, 19:46
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: minijack » 2009-11-13, 21:52

opisz proszę kolego "destylatek" przebieg procesu jak zachodził u Ciebie, jaka kolumna, itd.

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2009-11-14, 22:53

Już kiedyś pisałem w temacie Nastaw z jabłek
Mam "krzywego" AAbratka o średnicy 3" (średnica zewn. 77mm) i wys 125cm wypełnienie zmywaki. Keg 30l palnikiem 7,5kW grzeję 40-45min a cały proces od momentu odpalenia palnika do wygaszenia przy tej średnicy kolumny trwa ok 3,5h. Palnik cały czas na pełnej mocy
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

edmund
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2009-11-24, 16:37
Lokalizacja: Łódz

calwados

Post autor: edmund » 2009-11-27, 22:19

Super z tymi euro

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-12-31, 23:17

Ja robiłem 3 próby w różnych technikach ;
1.Pilnowanie temperatury pomiędzy 78 do 82 st. :mrgreen: :1st
2.Jak leci po odebraniu przedgonu....prowadzić proces do 90 st.Resztę zrobić odbiór spirytu.
3.Jak leci po odebraniu przedgonu....prowadzić proces do do 95 st.Jak dla mnie wychodzi fuj.

Drugim sposobem zrobiłem część śliwowicy i po podpowiedziach z forum koledzy twierdzą że smakuje prawie jak koniaczek. :lol:
Dopiero ma 3 miesiące.
Zobaczymy jak będzie smakował za rok. :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony 2010-01-01, 22:01 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
darek1k
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2008-10-02, 18:41
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: darek1k » 2010-01-01, 15:01

Calvados jest rewelacyjny jak zrobię sprzęt to też spróbuję zrobić swojego . Na razie robię wino.. z jabłek ma jednego dużego plusa jest bardzo szybko nadające się do spożycia :1st :1st

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-01-17, 00:02

Dzisiaj piłem oryginalny Calvados Made in France. Kolor bursztynowy.Efekt smakowy fatalny. Smakowało jak stare wino jabłkowe wytrawne patykiem pisane - tzw."jabol" sprzed 20 lat z dodatkiem bimbru. Nie wezmę tego więcej do ust. Ohyda.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2010-10-31, 17:38

Czy ktokolwiek próbował doprawiać destylat np wanilią lub ( i ) cynamonem? Czy próbowaliście dorzucić trochę płatków suszonego jabłka ( obok wiórków ?) Czy do beczki lądował czysty destylat?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości