Krupnik

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2012-01-07, 11:31

Witam,

czy krupnik może dojrzewać w nieogrzewanej piwnicy?
Teraz temp. ok. 10 st. C

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-01-07, 19:35

Może.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-04-12, 23:02

Popełniłem też ubiegłego lata Krupnik w/g Ćieślaka.
Zrobiłem go w/g przepisu i odstawiłem do wypicia w okolicach Świąt.Sklarował mi się b.szybko , bo ok.miesiąca.No i oczywiście zaczeło się smakowanie, które niestety doprowadziło trzylitrowy baniaczek do wysuszenia już po miesiącu.
No więc nie oglądając sie na nikogo popełniłem go po raz drugi już w ilości 5 litrów.No i ten dotrwał aż do Wielkiejnocy.
W między czasie przez przypadek - nie mając pomysłu na zarobienie wódki - postanowiłem spróbowac zarobic w/w Krupnikiem.Otrzymałem trunek o lekko słomkowym krystalicznym kolorze i b,miłym zapachu.
Dobrałem proporcje po kilku próbach - tj 50ml Krupniku i 450ml wódki 38%.
Dlaczego ten procent?Ano z racji takiej ,że krupnik sam w sobie z racji różnych przypraw wchodzących w jego skłąd jest dosyć palącym trunkiem, i w tym przypadku nawet tak mała ilość dodana do wódki powoduje ,że ma się odczucie jakby wódka miała wyższy procent.
Konkludując polecam wszystkim ten trunek .Jako likier i jako dodatek do wódki.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-04-21, 09:18

Pozwoliłem sobie na wrzucenie owocu moich prób z Krupnikiem...
Załączniki
Krupnik.jpg

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-04-22, 10:25

Co można powiedzieć o smaku.?
Jest taki jak kolor.
Ma miły korzenny posmak ,który zaraz po smaku miodu pozostaje na języku .Jest trunkiem gęstym.
A po przełknięciu miło rozgrzewa, a to z racji mocy 45% jak i użytych przypraw.
Ja użyłem miodu lipcowego.Następnym razem spróbuję innych odmian - bardziej zdecydowanych w swym wyrazie, a mniej słodkich.
Krupnik powyższy jak zaznaczałem w powyższych postach sprawdza się świetnie jako zaprawka do wódki i po odstaniu minimum tygodnia (chociaz wódka już jest pijalna na drugi dzień) a najlepiej jeszcze dłużej - jest wyśmienitym trunkiem dla wszystkich - tak pań jak i panów.
Porobiłem też próby z myjką ultradżwiękową - przeszło to wszelkie moje oczekiwania.
Niestety już wypita.
Muszę zrobić jeszcze jedną próbę i zostawić próbki bez traktowania i z traktowaniem ultradzwiekami dla porównania minimum po 8-12 miesiącach.

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-12-06, 12:50

Wrzucę przepis, który ja stosuję, niby taki sam a jednak trochę inny:
1 litr miodu
1 litr wody
2 litry spirytusu
10 ziaren kawy
10 goździków
laska cynamonowa
2 cytryny pokrojone w plastry.
Wszystko połączyć, odstawić na tydzień, po tygodniu odcedzić.
Smacznego.

Marcin86
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-10-01, 02:06
Lokalizacja: SBE

Post autor: Marcin86 » 2014-01-17, 15:19

Witam, mam pytanie odnośnie miodu, mam 3 ule i trochę miodu, ale jak wyczytałem to musi być koniecznie lipowy, mój niestety taki nie jest i nie wiem czy nie zepsuje to smaku, jak to jest waszym zdaniem?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Marcin86, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-01-17, 15:48

lech.zywiec - ta cytryna ma być pokrojona ze skórką czy obrana i bez albedo?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2014-01-17, 15:48

Przejrzyj temat od początku, a dowiesz się że potrzebny jest dobry miód.
Niekoniecznie lipowy.
Z tego co uzyskałeś spokojnie możesz robić krupnik.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2014-01-17, 16:29

Mr.R pisze:lech.zywiec - ta cytryna ma być pokrojona ze skórką czy obrana i bez albedo?
Kroję w plastry razem ze skórką. Wcześniej cytryny sparzam wrzątkiem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości