Absynt
Zalałem zioła na Absynt. Po trzech dniach kolor intensywnie zielony, zapach super, smak niebiański, mętnieje opalizująco po dodaniu wody. Po pięciu dniach kolor jeszcze intensywniejszy i ciemniejszy. Po dziesięciu dniach kolor zrobił się blady, ciemnosłomkowy. Zapach nadal ok. Podobnie zachowała się świerza mięta zalana destylatem 70%. Jeśli ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem, lub potrafi wyjaśnić przyczyny znikania koloru będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
garnacha
Pozdrawiam
garnacha
dziwne że Ci ściemniał po 5 dniach. Ale że jaśnieje to całkiem normalne, tyle że u ciebie b. szybko. Absynt barwiony jest chlorofilem a co za tym idzie substancją wrażliwą na działanie światła. Podobnie więc jak nalewki należy go chronić przed światłem. Jest to główny czynnik odbarwiający. Niestety przy dłuższym przechowywaniu nawet w ciemności powoli traci barwę.
Barwę chlorofilu można częściowo utrwalić poprzez ekstrakcję w wrzącym alkoholu. Taki koncentrat dodaje później do absyntu. Traci wolniej barwę ale jednak traci. Innym sposobem ale tego nie praktykowałem jest zakup barwnika E-coś tam, który też jest chlorofilem ale jakoś chemicznie ustabilizowanym.
pozdrawiam miłośników absyntu
Barwę chlorofilu można częściowo utrwalić poprzez ekstrakcję w wrzącym alkoholu. Taki koncentrat dodaje później do absyntu. Traci wolniej barwę ale jednak traci. Innym sposobem ale tego nie praktykowałem jest zakup barwnika E-coś tam, który też jest chlorofilem ale jakoś chemicznie ustabilizowanym.
pozdrawiam miłośników absyntu
Do absyntu (jesli chcesz naprawdę dobry ) potrzeba lepszych odmian piołunu np. pontyjskiego ( Artemisia pontica). Takowe uprawia się w krajach śródziemnomorskich. Sporządzony na nich nalew jest dużo bardziej subtelniejszy w smaku i co ważne zawiera więcej tujonu. Ja niedawno przewróciłem wszystkie sklepy zielarskie w N.Sączu do góry nogami w jego poszukiwaniu (nie było to trudne mamy ich tu zaledwie kilka). I nic!!! Zdobyłem namiary na szkółkę, która ma bylice pontyjska w swej ofercie. Dzwoniłem do nich w grudniu i wiem że na razie mają piołun "na produkcji", a na wiosnę sadzonki będą do kupienia. Osobiście pofatyguje sie do nich po kilka (naście?) sztuk do samodzielnej uprawy.Warg pisze:strona z przepisami to ta http://www.absynt.w3.pl/ bynajmniej ja z tej stronki brałem
co do bylicy pontyjskiej z tego co się dowiedziałem na forum o absyncie to bylica pontyjska w polsce niestety się nie dostanie, i tak jak ktoś mi poradził zastępuje ją bylicą pospolitą,
ps. ktoś bawił się może w dodawanie do absyntu esencji anyżu/lukrecji żeby bardziej mętniał w naturalny sposób ?
LINK DO POSZUKIWANEGO PIOłUNU
http://www.kwietnik.com.pl/sklepPOL/bylinyind.htm
Ponieważ ostatnio zafascynował mnie zacny trunek Absynt, to dla zaintersowanych tematem Kolegów umieszczam, myślę że niezłe opracowanie dotyczące tego trunku.
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=1417
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=1417
- Załączniki
-
- AABSYNT.doc
- (147 KiB) Pobrany 1562 razy
Ostatnio zmieniony 2008-05-12, 10:54 przez kitaferia, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Dałem link do pliku, juz działa.
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=1417
[ Dodano: 2008-05-12, 18:19 ]
Może i ten plik się przyda miłośnikom Absyntu.
Źródło: www.absynt.w3.pl
http://www.bimber.info/forum/files/besancon_148.xls
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=1417
[ Dodano: 2008-05-12, 18:19 ]
Może i ten plik się przyda miłośnikom Absyntu.
Źródło: www.absynt.w3.pl
http://www.bimber.info/forum/files/besancon_148.xls
- Załączniki
-
- Besancon.xls
- (26.5 KiB) Pobrany 510 razy
Pozdrawiam
Witam.
Spróbuj lekko zakwasić nalew kwaskiem cytrynowym i unikać światła. To powinno pomóc.
Pozdrawiam.
adwokat
Przyczyną odbarwienia jest rozpad chlorofilu, który oddziela pierścień porfirynowy, dający żółte zabarwieni.garnacha pisze: Po dziesięciu dniach kolor zrobił się blady, ciemno słomkowy. Zapach nadal ok. Podobnie zachowała się świeża mięta zalana destylatem 70%. Jeśli ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem, lub potrafi wyjaśnić przyczyny znikania koloru będę wdzięczny za odpowiedź.
Spróbuj lekko zakwasić nalew kwaskiem cytrynowym i unikać światła. To powinno pomóc.
Pozdrawiam.
adwokat
Pozdrawiam. adwokat
Co do właściwości halucynogennych Absyntu to myślę ze to nie bajka. Dzisiejszy piołun to tylko modyfikacja tego starego tak samo jak i mak ten z makowca. mysle ze gdyby tak zorganizować piołun o podwyższonych wartościach np. z Holandi to by mam wyszedl Absynt po którym by się mialo halucynacje jak ta lala
Mity o właściwościach halucynacyjnych Absyntu włóż jednak między bajki.samuraj20 pisze:Co do właściwości halucynogennych Absyntu to myślę ze to nie bajka.
Występouja rózne odmiany piołunu, o róznych chemotypach i zawartośći tujonu, ale nawet z takich po Absyncie halunów nie będzie - nie od tujonu. Znawcy Absyntu wskazuja raczej na tatarak, który zawiera sporo alkaloidów np. podobnych co występują w gałce muszkatałowej.
Poczytaj o Absyncie a inaczej spojrzysz na Swój post
Ostatnio zmieniony 2008-05-19, 11:10 przez kitaferia, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości