Problem z galaretowatą nalewką

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
moist von lipwi
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2009-08-11, 08:59
Lokalizacja: Scyzorland

Problem z galaretowatą nalewką

Post autor: moist von lipwi » 2010-10-06, 23:11

Witam
Mam kłopot z nalewkami ( z malin i z aronii). Po kilku miesiącach leżakowania zawartość zamiast się klarować to zgęstniała do konsystencji płynu z grudkami galaretki.
Nalewki nie ja robiłem więc wiele o jej produkcji nie wiem. Zostałem poproszony o pomoc w rozwiązaniu problemu (dostałem 1l takiej nalewki a dalszych kilka litrów czeka na wynik eksperymentów). Ktoś wie jak taką nalewkę sklarować? Jest słodka i moc ma odpowiednią. Rozrzedzać ją alkoholem? Próbowałem ją przetrzeć przez sitko z drobnymi oczkami ale to niewiele dało. Rozmiksowałem blenderem, efekt ciut lepszy ale nie wiem czy mi się znów nie zacznie sklejać.
No i może ktoś ma doświadczenie w czym rzecz? podejrzewam że w procesie produkcji ale może ktoś wie dokładnie?
dzięki z góry za pomoc
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 18:29 przez moist von lipwi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-10-06, 23:14

Ja bym spróbował potraktować małą próbkę pektopolem albo innym podobnym środkiem.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Keram
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Keram » 2010-10-07, 10:10

Proponuję pektopol. W zeszłym roku uratowałem nalewkę malinową. Problem galarety pojawia się jeżeli owoce zasypujemy najpierw cukrem i potęguje go wyciskanie soku
z owoców po zlaniu syropu. W tym roku do syropu dodałem pektopol przed dodaniem
spirytusu (2-3 krople na litr). Żadnej galarety.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-10-07, 21:12

Witam każdy preparat pektolityczny powoduje "rozluźnienie " krótko mówiąc /pisząc związków pektynowych odpowiedzialnych za "połączenia " tkanek miąższowych owoców ... spokojnie bez obawy można zastosować ..

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-10-07, 21:16

Kiedyś nalewka z truskawek zamieniła mi się w galaretę. Dodałem pektopolu i stała się znów płynna :D
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
moist von lipwi
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2009-08-11, 08:59
Lokalizacja: Scyzorland

Post autor: moist von lipwi » 2010-10-07, 23:41

wielkie dzięki Panowie - forum potęga !

Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Post autor: pędzący jeleń » 2010-12-11, 00:13

na moją galaretowatą smorodinówkę nie pomogły ani 3 krople pektopolu na litr ani 5 kropli rohapectu :-( . Sok a czarnej porzeczki był klarowny dopiero dodanie spirytusu go "zgalaretowaciło"
pędzący jeleń

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-12-11, 21:39

pędzący jeleń pisze:na moją galaretowatą smorodinówkę nie pomogły ani 3 krople pektopolu na litr ani 5 kropli rohapectu :-( . Sok a czarnej porzeczki był klarowny dopiero dodanie spirytusu go "zgalaretowaciło"
Może po prostu dolanie stężonego spirytusu 'ścięło' jakieś białka. Opisz ten sok, spirytus i sposób dolewania.

pozdrawiam
plutin
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2010-12-13, 20:23

następnym razem dodawaj tylko rozcieńczonego spirytusu, nie będziesz miał problemów z galaretką

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-07-25, 18:09

Jak chce się rozcieńczyć spirytus sokiem owocowym (bez dodatku wody) zwłaszcza, gdy zawiera sporo pektyn, to właśnie takie efekty często się pojawjają, a wypicie takiej mikstury, z galaretą, to na drugi dzień pewny ból głowy :( (sprawdzone- nie polecam :mrgreen: ). Obecnie najpierw rozcieńczam spirytus do wartości użytkowej i dopiero dodaję sok - nie ma efektów ubocznych.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 48 gości