Żołądkowa gorzka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-01-26, 09:21

@wieniu26
Moja kobitka :wink: robi takie wynalazki przy wyjazdach na narty. Na stoku smakują wybornie (z piersiówki).
Znam 2 wersje:
1. brandy, miód, sok z cytryny (1:1:1) - dobre na przeziębienie (przynajmniej na początki)
2. spirytus, miód, sok z cytryny (tu nie znam proporcji, ale nie powinno być za mocne)
Miód niesycony, więc całość raczej nieklarowna, ale na nartach nie ma to żadnego znaczenia.

pzdr

YaNkEs_69

Post autor: YaNkEs_69 » 2007-09-29, 21:14

wieniu26 pisze: aha może ktoś robił cos takiego:
1l spirytusu
1l soku z cytryny
1l miodu
1l rumu ??
jakieś opinie? :)
Może odgrzeję starego kotleta ale robię dokładnie coś takiego zawsze przed zimą aby mieć na stok. Nalewka rewelacyjna, zarówno do spożycia bezpośredniego jak i jako wkładka do herbatki :) Polecam!

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2007-12-20, 06:22

Witam
Pewnie pamiętacie nalewki z gotowych ziół, które robiłem. Mają one poniekąd ponad rok za sobą i jeszcze sie trzymają :). Dzięki za rady o dodaniu miodu do żołądkowej gorzkiej jest bardzo dobra. Ale...wczoraj zrobiłem eksperyment. Do trojanki litewskiej dodałem trochę miodu - efekt jak dla mnie - ekstra. Polecam poeksperymentować, a szczególnie z miodem:)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-12-20, 08:19

Miodek to jest to co tygryski lubią najbardziej.

:D

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
Łowca Absolutu
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2009-12-24, 13:17
Lokalizacja: Polska

Post autor: Łowca Absolutu » 2010-02-06, 21:48

Tu jest oryginalny staropolski z 1901r. przepis na wódkę żołądkową

http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2713

a tu źródło

http://rapidshare.com/fil...odrae_cznik.pdf

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2010-02-07, 22:28

No Panowie ale teraz na stokach można dmuchać. I to nie jest kawał. Coraz częściej widuję na stokach narciarza z napisem Policja na plecach. a jeżdżę prawie codziennie (bez piersiówki bo mam kijki Kompordele z pojemnikami w rączkach na 100 ml każda :D )
Pozdr.
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

Awatar użytkownika
AMEN81
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2009-07-01, 09:44
Lokalizacja: Koszalin

Post autor: AMEN81 » 2014-03-26, 11:57

Ruszyło się coś w temacie? Czy już ktoś zrobił żołądkową? Może chociaż balsam pomorski.
Na kłopoty człek się rodzi, Bieda za nim w tropy chodzi, Lecz tej biedy zapomina, Skoro flaszkę zetnie wina.

kizug
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2011-08-23, 23:34

Post autor: kizug » 2016-12-13, 22:48

Koledzy ile w koncu zalewacie, 2,3 czy moze 4l na gotowa mieszanke ziol? Ile tego cukru?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kizug, łącznie zmieniany 1 raz.

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2016-12-14, 18:41

Robiłem angielską gorzką wg przepisu z Cieślaka i wyszła super.

kizug
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2011-08-23, 23:34

Post autor: kizug » 2016-12-15, 22:57

A co z gotowa mieszakna, koledzy piszą że warto doslodzic oraz ze za mocne. I w wiekszych proporcjach trzeba by bylo.
Ostatnio zmieniony 2016-12-16, 00:58 przez kizug, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości