LIMONCELLO
Ja ziele daję nawet do cytrynówki;)
Robię wg. tej receptury
Składniki:
- 65 gram skórki z cytryny,
- 12 gram skórki z pomarańczy,
- 5 gram cynamonu,
- 3,5 grama ziela angielskiego,
- 500 ml. spirytusu 95%,
- 300-400 gram cukru,
- 500 ml. wody.
Usunąć część białą ze skórek z pomarańczy i cytryn, zioła rozdrobnić w moździerzu. Skórki i zioła przełożyć do słoja i zalać spirytusem oraz 250 ml. wody. Macerować przez 8 dni. Następnie przefiltrować. Przygotować na gorąco syrop z pozostałych 250 ml. wody i cukru. Ostudzić, połączyć z nalewem, wymieszać i odstawić na 1 dzień. Przefiltrować ponownie i butelkować.
Gdzie tu prowokacja???
Robię wg. tej receptury
Składniki:
- 65 gram skórki z cytryny,
- 12 gram skórki z pomarańczy,
- 5 gram cynamonu,
- 3,5 grama ziela angielskiego,
- 500 ml. spirytusu 95%,
- 300-400 gram cukru,
- 500 ml. wody.
Usunąć część białą ze skórek z pomarańczy i cytryn, zioła rozdrobnić w moździerzu. Skórki i zioła przełożyć do słoja i zalać spirytusem oraz 250 ml. wody. Macerować przez 8 dni. Następnie przefiltrować. Przygotować na gorąco syrop z pozostałych 250 ml. wody i cukru. Ostudzić, połączyć z nalewem, wymieszać i odstawić na 1 dzień. Przefiltrować ponownie i butelkować.
Gdzie tu prowokacja???
XXX
W oryginalnym nie ma. Ale Limoncello ma dużo różnych odmian, ciekawych smakowo, właśnie od dodatków.radius pisze:Jakie zele W oryginalnym LIMONCELLO nie ma takiego składnika
Widzę, że zamieniłeś proporcje cytryn z proporcjami pomarańczy. Ale to i tak nie będzie Limoncello, tak samo jak oryginalna receptura nie jest Arancello.zwyczajny pisze:Ja robię wg powyżej podanej receptury i to jest limonczello jakie preferuje ot-co.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości