LIMONCELLO

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-02-16, 12:50

Warto dokładać skórki limonki, czy lepiej robić z samych skórek cytryn?
Sprawdzał ktoś?
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2013-02-16, 15:45

Ja robiłem ze skórkami limonek. Na 1 l spirytusu dawałem skórki z 6 cytryn i 4 limonek.
Smak... :1st Po schłodzeniu w lodówce to wspaniały likierek. Ze skórkami limonek wychodzi bardziej aromatyczny. Polecam :!:
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-02-16, 19:30

Według mnie najważniejsze w limoncello jest ziele angielskie :mrgreen: NO KIDDING :P
XXX

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2013-02-16, 23:18

Jakie zele :x W oryginalnym LIMONCELLO nie ma takiego składnika :(
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-02-16, 23:21

@zwyczajny
:shock:
Chyba jednak żartujesz... :lol:

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-02-17, 08:05

Ja ziele daję nawet do cytrynówki;)

Robię wg. tej receptury

Składniki:
- 65 gram skórki z cytryny,
- 12 gram skórki z pomarańczy,
- 5 gram cynamonu,
- 3,5 grama ziela angielskiego,
- 500 ml. spirytusu 95%,
- 300-400 gram cukru,
- 500 ml. wody.

Usunąć część białą ze skórek z pomarańczy i cytryn, zioła rozdrobnić w moździerzu. Skórki i zioła przełożyć do słoja i zalać spirytusem oraz 250 ml. wody. Macerować przez 8 dni. Następnie przefiltrować. Przygotować na gorąco syrop z pozostałych 250 ml. wody i cukru. Ostudzić, połączyć z nalewem, wymieszać i odstawić na 1 dzień. Przefiltrować ponownie i butelkować.

Gdzie tu prowokacja??? :nie_wiem :mrgreen:
XXX

Awatar użytkownika
zdzichu
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2013-01-21, 22:53

Post autor: zdzichu » 2013-02-17, 08:22

Bo tutaj rozmawiamy o Limoncello :D

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-02-17, 08:39

Ja robię wg powyżej podanej receptury i to jest limonczello jakie preferuje ot-co.

Możliwe że ta cytrynówka zamieszała trochę, ale w cytrynówce musi być sok, więc nie interpretować błędnie że to receptura na cytrynówkę :wink: :roll:
XXX

Awatar użytkownika
Tom_Cat
101%
101%
Posty: 23
Rejestracja: 2007-04-27, 22:12
Lokalizacja: 1377 km od Baunei
Kontaktowanie:

Post autor: Tom_Cat » 2013-02-18, 19:27

radius pisze:Jakie zele :x W oryginalnym LIMONCELLO nie ma takiego składnika :(
W oryginalnym nie ma. Ale Limoncello ma dużo różnych odmian, ciekawych smakowo, właśnie od dodatków. :)
zwyczajny pisze:Ja robię wg powyżej podanej receptury i to jest limonczello jakie preferuje ot-co.
Widzę, że zamieniłeś proporcje cytryn z proporcjami pomarańczy. Ale to i tak nie będzie Limoncello, tak samo jak oryginalna receptura nie jest Arancello.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-02-18, 20:48

Tom, jakby nie patrzeć aranczello jest bomba ale limon też nie jest złe w tej recepturze..
XXX

Awatar użytkownika
Tom_Cat
101%
101%
Posty: 23
Rejestracja: 2007-04-27, 22:12
Lokalizacja: 1377 km od Baunei
Kontaktowanie:

Post autor: Tom_Cat » 2013-02-24, 22:12

Ja nie napisałem, że są złe z tej receptury, tylko, że nie są to odpowiednio Limoncello i Arancello. W oryginalnym temacie nazwa brzmi: "Arancia e limone".

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości