Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kmarian » 2017-07-03, 20:03

To co widzę na zdjęciu jest wadą fabryczną. Klepki nie były wystarczająco nagrzane i pękły podczas gięcia (nadłamały się). Skutkiem tego pęknięcia nastąpiło rozszczelnienie. Jeśli tego reklamować nie można, to niewiele można zrobić, chociaż można spróbować. :twisted:

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2017-07-26, 08:29

Szybkie pytanie - zdania innych chciałbym posłuchać.
Wymieniam wkład kukurydzianki w beczce dębowej 20l od Okruty. Poprzedni jest więcej niż "wykrzywiający-paszczę-dębowy". Wczoraj utoczyłem 10l ~63%. Dzisiaj nastawię kolejną partię zacieru, żeby mieć jak najszybciej całość. I tutaj pytanie. Zostawiłem sobie na razie ~6l przedębionej kukurydzianki. Ile z tego wlać do beczki? Myślałem tak o mniej więcej 2-4 litry, ale zastanawiam się czy wlewać coś w ogóle ze starego wsadu.
Z jednej strony lekki dodatek powinien przyspieszyć dojrzewanie. Z drugiej, najbardziej boję się przesadzić. Teoretycznie w porównaniu do zwykłej beczki S/V=2,2. Natomiast wiadomo, że beczki z naszego dębu mają dużo tanin i tego chciałbym uniknąć... Docelowy % to coś bliżej 55.

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kmarian » 2017-07-26, 08:37

Ja bym nie wlewał. Zawsze jest czas dodać odrobinę, gdyby jakiś trunek tego wymagał. Niech sobie stoi i czeka.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2017-07-26, 09:50

Chyba bezpieczniej nie dolewać. Do beki całkowicie nowy destylat. A stary, przedębiony zachować, niech się układa w szkle z funkcją oddychania, albo w kamionce.

A co do kupażu, to zawsze można go wykonać za rok, dwa, trzy... gdyby drugi nalew był za mało intensywny, a pierwszy się "do-ułoży".

Takie moje przemyślenia :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Legion » 2017-07-26, 13:32

Ja do beczek z forumowych akcji dolewam.
Mnie to pasuje. Tak samo jeśli chodzi o trzymanie trunków w beczce to planuję trzymać latami.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
ryba82
101%
101%
Posty: 391
Rejestracja: 2009-11-16, 08:14

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ryba82 » 2017-07-26, 21:15

Jak długo destylat leżakował w beczce kolego Kwik44, w jakim stopniu beczka była wypalona?
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Seba1983 » 2017-07-26, 21:22

Ja jeszcze zapytam czy wcześniej beczkę moczyłeś? Ja swoją moczyłem z tydzień wodą a i tak pierwszy trunek po tygodniu był mocno dębowy. Drugi natomiast zaskoczył mnie łagodnością dębu więc bądź spokojny o kolejny wsad.

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2017-07-26, 21:54

Beczka była nowa, średnio wypalana. Zalewana przez tydzień wodą co ~2 dni. Zalane kukurydzianką 55%. Stało to od października 2015 do przedwczoraj.

//edyta
Dałem się zwieść forom zagramanicznym, gdzie piszą, że 12 miesięcy spokojnie w beczce 5Gal destylat siedzi. Tyle tylko, że tamci mają dąb amerykański a ja polski...

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: franta » 2017-07-26, 23:11

Mylisz się bo Słowacki, znaczy się sprowadzany ze Słowacji.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2017-07-26, 23:20

Okruta robi beczki z dębu sprowadzanego ze Słowacji? A czy wiadomo jaki to gatunek? Tzn. Szypułkowy czy bezszypułkowy?
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: franta » 2017-07-26, 23:28

Tak ze Słowacji bo tam inna cena jak u nas, powiedział że szypułkowy.
Byłem u niego i trochę popytałem, więc co nieco wiem.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2017-07-27, 08:33

Dobra, za długo nie ma się co zastanawiać. Na razie nie wlewam starego, zobaczę jak beczka odpowie na świeży destylat. Zostawię sobie ze 2l i najwyżej doleję "później". Na razie mam próbną partię w kamionce od pół roku, ale zmian na plus na razie nie widać. Jak krzywiło paszczą tak krzywi dalej. Resztę przedębionego destylatu wleję do zacieru i dam się mu "przegryźć" z produktami innych bakterii niż drożdże 8)

Dzięki wszystkim za opinie/uwagi.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: franta » 2017-07-27, 08:44

Tylko abyś nie płakał później że zatrzymała Ci się fermentacja :oops:
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2017-07-27, 09:49

Zawsze wlewam jak fermentacja się zakończy, a właściwie na 1-2 doby przed destylacją. Nie robię słodkiego sherry :mrgreen:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: magas » 2017-07-27, 16:36

Weź próbkę starego przebeczkowanego 50ml i wymieszaj z próbką 100-150ml czystego, wtedy będziesz wiedział jak bardzo przedębiony jest pierwszy, jak 1/3 będzie miało zbyt dużo dębu, to dolej znów 50ml czystej itd aż rezultat cię zadowoli i taką ilość zostaw sobie na później w kamionce, piszę na później, bo nikt nie wie jak beczka teraz będzie dębić świeży destylat i czy będzie potrzebny ten przedębiony, czy nie. Pamiętaj też, że jest odwrotnie niż opisuje jeden polski bednarz, czym większy dajesz % tym więcej wyciąga, ale dla nas bimbrowników to normalne, dla bednarza jest odwrotnie :lol: , pisze on do swoich nabywców, że 20% wyciąga więcej. Ja robię jak piszę Legion, ale też ja destyluje tak głęboko, jakbym miał trzymać w beczce 3-10lat nie zważając jak dużo beczka oddaje, a naprawdę to o tym nie pomyślałem, bo te dwie rzeczy powinno się zgrać. Nie mam z tym jakiegoś kłopotu, bo jedną beczkę przeznaczam na śliwowicę i będę tę czynność powtarzał, aż będzie dobrze, łudząc się, że za 2 lata będzie to najlepsza śliwowica na świecie, ale dopiero (co roku) za dwa lata :lol: .

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości