Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Gdybyś dotarł spytaj czy podjęli by się przerobienia barriqe na mniejsze
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Wpadłem dziś z wizytą. Mikro warsztat a w nim starszy jegomość, przeszło 80 lat. Wizualnie beczki wyglądają całkiem ładnie, posiadają stojaki i są tanie. Niestety niewiele więcej pozytywów.kula pisze: ↑2017-11-03, 12:36Znalazłem niedaleko mnie producenta beczek:
www.bednarnia-targanscy.pl
Beczki robiona z "dębu leśnego" a nie "dębu polnego" (określenie oryginalne). Klepki cięte jak popadnie, czasem wzdłuż słojów, czasem w poprzek. Klepki uszczelnione w górnej części tatarakiem, niżej już nie. Beczki nie są wypalane.
Jak ktoś chce kupić beczkę ozdobną do ogrodu to polecam.
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Szkoda, chodziło mi po głowie przerobienie beczki z polskiej winnicy.
edit
edit
Zadowolony jesteś? Możesz podesłać jakieś namiary?
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Nadal nikt nic?
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
A czytałeś moje posty
Do dzisiaj nikt nic .
Odnośnie przerabiania beczek dużych na małe.
Do dzisiaj nikt nic .
Odnośnie przerabiania beczek dużych na małe.
czytam nie pytam
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Czytałem, ale to pół roku temu było, a ja optymista jestem
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Szanowni koledzy. Dość czesto tu zaglądam lecz rzadko pisze gdyż zazwyczaj wszelkie interesujące mnie zagadnienia znajduje.
Mam pare pyt odnośnie dojrzewania. Dzisiaj przedestylowalem około 120 litrów nastawu z malin. Wyszło około 11 litrów 95% aromatycznego destylatu -czyli bez szału.
W zeszłym roku zaprawialem rozrobiony do 43% destylat dębem francuskim średnio prazonym. Brandy z malin cechuje silny aromat tych owoców.
Jednak zaprawiane było to w szkle. Mimo że minął rok trunek jest mocny w smaku i pali choć jest smaczny
W tym roku chciałbym przygotować go tak by był łagodniejszy.
Problem jest taki że tutaj tyle ile jest postów tyle jest opinii....ja zawsze szedłem za głosem serca i wychodziło teraz nie wiem
Jako że na maliny będę czekał rok nie chciałbym zmarnować spirytusu.
Myślałem o beczce.... Nie mam takiej po cherry mogę kupić taka: http://allegro.pl/beczka-debowa-20l-bim ... ule_id=201
Czy to dobry wybór.
2.pytanie. do ilu % rozrabiacie owocówki na wsad do beczki tak by finalny produkt wyniósł około 43 %
Znajomy ma winnice i zrobił grappę.....doskonała twierdzi że wlewał około 80 % i po kilku latach móc spadła do 50%.....prawdę mówił czy ściemniał?
Dzięki za odp
Mam pare pyt odnośnie dojrzewania. Dzisiaj przedestylowalem około 120 litrów nastawu z malin. Wyszło około 11 litrów 95% aromatycznego destylatu -czyli bez szału.
W zeszłym roku zaprawialem rozrobiony do 43% destylat dębem francuskim średnio prazonym. Brandy z malin cechuje silny aromat tych owoców.
Jednak zaprawiane było to w szkle. Mimo że minął rok trunek jest mocny w smaku i pali choć jest smaczny
W tym roku chciałbym przygotować go tak by był łagodniejszy.
Problem jest taki że tutaj tyle ile jest postów tyle jest opinii....ja zawsze szedłem za głosem serca i wychodziło teraz nie wiem
Jako że na maliny będę czekał rok nie chciałbym zmarnować spirytusu.
Myślałem o beczce.... Nie mam takiej po cherry mogę kupić taka: http://allegro.pl/beczka-debowa-20l-bim ... ule_id=201
Czy to dobry wybór.
2.pytanie. do ilu % rozrabiacie owocówki na wsad do beczki tak by finalny produkt wyniósł około 43 %
Znajomy ma winnice i zrobił grappę.....doskonała twierdzi że wlewał około 80 % i po kilku latach móc spadła do 50%.....prawdę mówił czy ściemniał?
Dzięki za odp
Veni vidi vino bibi
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Żeby nie "palił" puść na krótkiej rurze, albo na potstillu.
Co do beczek z Pawłowianki opinie są różne ale ogólnie ostatnio spuścili z tonu i bazują na reputacji, a beczki robią niechlujnie, tzn. po prostu przeciekają i nie chcą się uszczelnić.
Anioły zabierają swoją dolę, ale znajomy chyba deko przesadził, no chyba że zalał dużą bekę małą ilością alkoholu.
Co do beczek z Pawłowianki opinie są różne ale ogólnie ostatnio spuścili z tonu i bazują na reputacji, a beczki robią niechlujnie, tzn. po prostu przeciekają i nie chcą się uszczelnić.
Anioły zabierają swoją dolę, ale znajomy chyba deko przesadził, no chyba że zalał dużą bekę małą ilością alkoholu.
czytam nie pytam
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Destyluje Pot Stil na aabratku: jedynie rura 20 cm z miedzią. Może mam zbyt wysublimowany smak
Znajomy łał do dużej beczki i chyba dolewał w kolejnych latach
Czyli skazany jestem chyba na szkło i czas......
Znajomy łał do dużej beczki i chyba dolewał w kolejnych latach
Czyli skazany jestem chyba na szkło i czas......
Veni vidi vino bibi
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Dość czysto gonisz jak na smakówkę. Ja bym radził, jak zresztą Zbyszko, albo pot still 2x, albo krótka kolumna z minimalnym refluxem x1. Osobiście owocówki i zbożówki gonię na "brudno" 2x pot still z miedzianym wypełnieniem. Jednak trunki takie muszą leżeć kilka lat i tego się nie przeskoczy.
Najlepsze rezultaty, jakie można uzyskać w szkle to napełnić do ok. 4/5 objętości damy (aby powierzchnia oddychania była duża) i zatkać rozwierconym korkiem. Do środka szczapy/płatki/wióry wg uznania. To oczywiście nie zastąpi beczki, ale da dobry efekt, jak na szkło. No i oczywiście czas... 3 lata, 5 lat, albo 7 latek i więcej Nawet beczka nie zrobi dobrego trunku w kilka miesięcy. Czas jest kluczowym czynnikiem. Zazwyczaj zalewam mocą w przedziale 60-70%.
To co napisałem, to tylko opinia A nie prawda objawiona
Lekki offtop, ale może się przyda.
Najlepsze rezultaty, jakie można uzyskać w szkle to napełnić do ok. 4/5 objętości damy (aby powierzchnia oddychania była duża) i zatkać rozwierconym korkiem. Do środka szczapy/płatki/wióry wg uznania. To oczywiście nie zastąpi beczki, ale da dobry efekt, jak na szkło. No i oczywiście czas... 3 lata, 5 lat, albo 7 latek i więcej Nawet beczka nie zrobi dobrego trunku w kilka miesięcy. Czas jest kluczowym czynnikiem. Zazwyczaj zalewam mocą w przedziale 60-70%.
To co napisałem, to tylko opinia A nie prawda objawiona
Lekki offtop, ale może się przyda.
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
U mnie niezależnie od ilości wszystko wypite jest w przeciągu roku. Korek nawiercasz wzdłuż Tak by była ziejąca dziura?
Destyluje na czysto ale smak jest intensywny... Na brudno czyli jak? Bez miedzi? I zawór odbioru calkiem odkręcić? Czy wywalić katalizator i przykręcić do kega sama glowice?
Destyluje na czysto ale smak jest intensywny... Na brudno czyli jak? Bez miedzi? I zawór odbioru calkiem odkręcić? Czy wywalić katalizator i przykręcić do kega sama glowice?
Veni vidi vino bibi
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Korek nawiercam cienkim wiertłem (3-4mm) a po wciśnięciu zostaje minimalna szczelina. Albo nie rozwiercam i wkładam luźno w szyjkę.
:Na brudno" znaczy, że w pierwszej destylacji odbieram wszystko, a w drugiej oddzielam minimalną ilość przedgonu i pogonu. Z tym, że taki destylat nie nadaje się do wypicia w przeciągu roku, a nawet trzech. Jeśli krócej leżakujesz, to dobrze, że czyściej gonisz
:Na brudno" znaczy, że w pierwszej destylacji odbieram wszystko, a w drugiej oddzielam minimalną ilość przedgonu i pogonu. Z tym, że taki destylat nie nadaje się do wypicia w przeciągu roku, a nawet trzech. Jeśli krócej leżakujesz, to dobrze, że czyściej gonisz
Kuję żelazo, póki gorące
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Po twojej relacji z rektyfikacji (nie destylacji) nastawu smakowego wynika, że nie do końca czytasz ze zrozumieniem to forum. Można i tak jak ty to zrobiłeś, ale w tym momencie można mówić o spirytusie smakowym, który może być doskonałym komponentem do wódki i nalewek owocowych, szczególnie do nalewki z malin.rbf83 pisze: ↑2017-12-02, 21:07Szanowni koledzy. Dość często tu zaglądam lecz rzadko pisze gdyż zazwyczaj wszelkie interesujące mnie zagadnienia znajduje.
Mam parę pytań odnośnie dojrzewania. Dzisiaj przedestylowalem około 120 litrów nastawu z malin. Wyszło około 11 litrów 95% aromatycznego destylatu -czyli bez szału.
Zrobiłeś duży nastaw, ale jak napisałeś wynik "bez szału", pewnie owoce malin fermentowane z dodatkiem wody i bez dodatku cukru, ale to są dane domyślne.
Podsumowując finał twojej przygody i nauki z tym nastawem to należałoby zacząć od początku a więc technologi zrobienia nastawu, póżniej konfiguracja kolumny, sposób destylacji a więc odbiór przedgonów,cięcie pogonów.rbf83 pisze: ↑2017-12-02, 21:07W zeszłym roku zaprawialem rozrobiony do 43% destylat dębem francuskim średnio prazonym. Brandy z malin cechuje silny aromat tych owoców.
Jednak zaprawiane było to w szkle. Mimo że minął rok trunek jest mocny w smaku i pali choć jest smaczny
W tym roku chciałbym przygotować go tak by był łagodniejszy.
Problem jest taki że tutaj tyle ile jest postów tyle jest opinii....ja zawsze szedłem za głosem serca i wychodziło teraz nie wiem
Jako że na maliny będę czekał rok nie chciałbym zmarnować spirytusu.
Dzięki za odp
Ps. Spirytusu nie zmarnowałeś (takiego spirytusu .Nie rozcieńczaj spirytusu do tak niskich procentów jeśli chcesz robić maceracje z dębem,lub innymi dodatkami smakowymi jak owoce, lub zioła.
Mam nadzieję, że do następnego zbioru malin w między czasie poćwiczysz na swojej kolumnie w różnych konfiguracjach i następna próba z nastawami owocowymi wyjdzie ci super, czego Ci życzę.
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
Kolego Janik
Nie rektyfikowalem nastawu destylację prowadziłem bez kolumny....ale z mala regulacją refluksu zewnętrznego na głowicy. Przedgony wylałem i częściowo pogony
Spirytus o którym mówię jest dobry do picia a nawet doskonały a zaprawiony dębem niewiele różni się od sklepowych brandy trochę tylko pali...stąd ten watek
Wielu znawców z dumą czestowalo mnie wypocinami z pot stillu zajeżdżającaymi drożdżami i jajcami ....mimo że Destylowali 3 razy. Smak owoców niestety nie jest intensywniejszy a nawet słabszy jak na aabratku bez kolumny za to ma wiele niepożądanych smrodow....no ale skoro taki fachman z ciebie to pewnie powiesz że to dlatego ze nie piłem twojego bimbru.....
Pozdrawiam
Nie rektyfikowalem nastawu destylację prowadziłem bez kolumny....ale z mala regulacją refluksu zewnętrznego na głowicy. Przedgony wylałem i częściowo pogony
Spirytus o którym mówię jest dobry do picia a nawet doskonały a zaprawiony dębem niewiele różni się od sklepowych brandy trochę tylko pali...stąd ten watek
Wielu znawców z dumą czestowalo mnie wypocinami z pot stillu zajeżdżającaymi drożdżami i jajcami ....mimo że Destylowali 3 razy. Smak owoców niestety nie jest intensywniejszy a nawet słabszy jak na aabratku bez kolumny za to ma wiele niepożądanych smrodow....no ale skoro taki fachman z ciebie to pewnie powiesz że to dlatego ze nie piłem twojego bimbru.....
Pozdrawiam
Veni vidi vino bibi
Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.
@ rbf83, tak na początek, to nie robię bimbru! Na tym forum poziom większości userów w pozyskiwaniu alkoholu przewyższa jakość znajdujących się na półkach sklepowych wódek. Więc z pewnością nie poznasz mojego "bimbru", którego nie ma na tym forum.
Prowadząc destylację bez kolumny nie można uzyskać destylatu 95%, więc napisz jak to zrobiłeś nawet z małym refluksem na prostym aparacie? Aby Ci pomóc trzeba wielu składowych a więc jak napisałem wcześniej : technologia fermentacji i sposób destylacji, wówczas można coś podpowiedzieć. Jest jeszcze jedna ścieżka a więc prób i błędów.
Prowadząc destylację bez kolumny nie można uzyskać destylatu 95%, więc napisz jak to zrobiłeś nawet z małym refluksem na prostym aparacie? Aby Ci pomóc trzeba wielu składowych a więc jak napisałem wcześniej : technologia fermentacji i sposób destylacji, wówczas można coś podpowiedzieć. Jest jeszcze jedna ścieżka a więc prób i błędów.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości