Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-12-08, 23:33

Jesteś wielki :brawo .

Awatar użytkownika
Czajkus
101%
101%
Posty: 231
Rejestracja: 2009-08-15, 14:07
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: Czajkus » 2013-12-09, 22:43

magas37 pisze:Jesteś wielki :brawo .
e tam, Ja tylko skan zrobiłem, a ty magas37 beczki pilotujesz, pakujesz i wysyłasz - co jest o wiele trudniejsze :brawo
furman pisze:Ma kolega u mnie świąteczny prezencik :mrgreen:
o proszę :P

jakub2001
60%
60%
Posty: 237
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2014-01-17, 13:30

Magas, Kalispera.
Beczka dotarła. Chciałbym reklamować!!! Nie ma numeru i podstawki. :D
Teraz muszę ją wszędzie nosić ze sobą!!! :mrgreen:
A serio to beczka i Wasza praca nieocenione!!!!! Wręcz bezcenne. :1st
Już żałuję że tylko jedną zamówiłem. Jest piękna i motywująca.
Dziękuję bardzo i proszę o więcej.

P.S. Magas nadal proszę o malutki adres na P.W.
Załączniki
WP_20140117_0011.jpg
WP_20140117_0011.jpg (55.76 KiB) Przejrzano 3216 razy

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-01-17, 18:58

Moim zdaniem beczki nie są śliczne, powiedział bym, że są niedopieszczone, gdy wytykałem bednarzowi co mi się nie podoba to się śmiał i pytał czy chce meble do domu, czy beczkę do piwnicy co robi dobrze duchowi. Beczki na pewno będę zamawiał, ale dla siebie i kolegów, jeśli mam specjalnie zamawiać jedną dla kogoś kogo nie znam, to bez urazy, ale nie mam czasu ani ochoty, no chyba, że kolega przedstawi jakiś argument, znaczy przepis na ciekawy wsad do beczki i zadeklaruje się opisywać, jak alkohol zmienia się w beczce, ale szczerość do bólu, nie tylko sukcesy. pozdr. magas37
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

jakub2001
60%
60%
Posty: 237
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2014-01-27, 11:42

Beczka została nawoskowana woskiem pszczelim i odstawiona na tydzień do zimnej piwnicy.
Dziś podczas procesu napełniona ciepłą wodą i :nie_wiem nic nie przecieka!!!!!
Jakaś wadliwa chyba. :mrgreen:
Dołączone zdjęcia 5 minut po napełnieniu.
Po godzinie "wypiła" 100ml. (Wody na szczęście).
Pozdrawiam.
Załączniki
WP_20140127_0031.jpg
WP_20140127_0031.jpg (54.74 KiB) Przejrzano 3054 razy
WP_20140127_0011.jpg
WP_20140127_0011.jpg (54.54 KiB) Przejrzano 3054 razy

michal278
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2012-12-20, 20:24

beczki

Post autor: michal278 » 2014-02-03, 23:05

Widać elegancko zrobione, wg prawideł sztuki. Beczka, dobrze zrobiona NIGDY nie pocieknie, nawet bez wykładu przez rok. Z chęcią dołączdo grona BECZKOWYCH MANIAKOW. Ostatnio polmos szczecin sprzedaje po starce beczki...

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-02-04, 00:13

Po starce to raczej do ogrodu na deszczówkę, doniczki, ja też chętnie dołączę do grona, ale nie odbiera bednarz poczty, na skejpie też go nie widać, mam nadzieję, że niedługo zacznie odbierać, bo moja beczka leży u niego. Legion chce jeszcze jedną i jeszcze dwóch kolegów, to cztery beczki. Tak naprawdę do teraz nie wiemy jak się te beczki sprawdzają, może być, że kiepsko, bo nikt nic nie pisze, chwalić się każdy lubi, jak coś jest źle wtedy cisza, a tu cisza, nikt nie pisze, czy dużo oddają, jakie smaki itd. Moje największe obawy to że naleje destylat i nim się zacznie dobrze starzeć beczka zbyt dużo odda i będę musiał zlać, a nie mam tyle by wymienić wsad na nowy.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 652
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2014-02-04, 08:41

Sam szukam używki po mocnym alko, myślę że te po starce będą się nadawały właśnie do długiego dojrzewania trunku.
Normalnie takie beczki są tylko do krótkiej, początkowej maceracji, oddają dużo i szybko. Tyle że to nie są nówki i myślę że to, co miały oddać w szybkim tempie już oddały.
Inna sprawa, warto byłoby obejrzeć na miejscu żeby wykluczyć uszkodzenia mechaniczne i ew. choroby wewnątrz, jeśli beczka stała długo pusta bez odpowiednich zabezpieczeń.

W tej chwili robię próby z dużymi beczkami po winie (świetnie nadają się do robienia wina), ale równolegle myślę o założeniu beczki wypłukanej mocnymi %

Edit; pisałem o beczce po starce.
Ostatnio zmieniony 2014-02-04, 14:14 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2014-02-04, 09:27

Magas spokojnie, nie panikuj, to nie produkcja politury.
Z beczkami jest wszystko OK, a nikt się nie chwali, bo jeszcze nie ma się czym chwalić.
Przecież minęły raptem 2 miesiące, a to zdecydowanie za wcześnie na jakąkolwiek ocenę.
Specjalnie dla Ciebie, zdegustowałem próbkę z małej średnio palonej, w smaku delikatnie wyczuwalny dąb, gdybym nie znał tego smaku jeszcze bym go dębowi nie przypisywał, smak się zaokrągla, jest jakby oleisty, lekko ściągający (garbniki?), kolor praktycznie bez zmian.
Myślę, że typowego "beczkowego" charakteru trunek nabierze za jakieś 2-3 lata a i to będzie dopiero "przedszkolak".
Popatrz tu

Pierwsza z próbek ma ...10 lat ;) , a ostatnia 40.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1001
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-02-04, 13:20

Fenol pisze:Pierwsza z próbek ma ...10 lat ;) , a ostatnia 40.

To Twoje próbki?

Magas, ja swoją beczułkę dałem stolarzowi, aby dorobił stosowny stojaczek. I czekam...
Płyn do zalania też czeka :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2014-02-04, 14:58

wawaldek11 pisze: To Twoje próbki?
Niestety nie, obrazek pochodzi ze strony http://www.masterofmalt.com/blog/post/G ... hoice.aspx

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-02-04, 17:56

Kolego Emiel Regis nie bierz po starce, poszukaj sobie jakieś beczki po burbonie, nie mi źle pisać o beczkach z naszej najbardziej znanej wódki, ale tych po starce ja osobiście bym nie dotykał. Temat burbonów, a właściwie łyskej jest olbrzymi, poszukaj coś świeżego, coś o czym będziesz coś wiedział, a nie owiane tajemnicą beczki, chyba, że pojedziesz osobiście, nalejesz szklankę wrzątku do środka, zabełtasz, potem nos i on ci prawdę powie.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 652
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2014-02-04, 22:15

Nie mam zamiaru sam kupować tych beczek, gdybym jednak miał blisko, wtedy na pewno podjechałbym się zorientować na miejscu i ew. podjął decyzję.
Teoretycznie to mogą być dobre beczki na to, żeby wlać do nich trunek wcześniej przez dwa lata dojrzewający w nowej beczce, i zapomnieć na 20 lat.

Sam prawdopodobnie zakupię tutaj;
http://www.tonneaux-boutique.fr/tonneau ... 190-l.html#
http://www.tonneaux-boutique.fr/tonneau ... 110-l.html
Choć na razie kombinuję z winnymi, tylko że nie jestem pewien jaki optymalny będzie czas leżakowania w takich beczkach, boję się że po kilku latach trzeba będzie wymieniać wsad.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2014-02-08, 00:04

Dostałem dziś próbkę winiaku z beczki 30l mocno palona, zalana 10l winiakiem z polskich winogron. Beczka zalana 2013-12-06. skrzyżowanie armaniaku z koniakiem, kurde taki słodki w zapachu, kukułki, lukrecja, tofi, takich smaków i aromatów szukam, choć nos bardziej słodki niż smak, dla mnie pyszności. Bardzo się cieszę, a bałem się, bo piłem po beczkach różne destylaty. Zarzut to, zapach i smak grappy znikł, pojawiło się to wszystko co w koniaku VS prócz pierwszego ostrego sztychu, jaki mamy w młodych koniakach sklepowych, ale operator solidnie odebrał przedgony na kolumnie. Jak ja się cieszę :mrgreen:.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1001
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-02-08, 13:37

Beczułka z "naszej" serii czy jakaś inna?
Pozdrawiam,
Waldek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość