Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
euphorbia1
50%
50%
Posty: 179
Rejestracja: 2014-02-05, 21:07

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: euphorbia1 » 2018-01-06, 17:39

Rób piwniczkę. Warto. Zupełnie inny wymiar naszej działalności

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1163
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2018-01-06, 18:07

A czy jak w piwnicy podchodzi woda (w bardzo mokre lata nawet i 30cm, w suche w ogóle), to czy można zrobić półki na bezpiecznej wysokości (70-80cm) i jakieś pomosty do chodzenia? Obecność wody przy posadzce chyba nie zaszkodzi? Przynajmniej wilgotność byłaby wysoka :lol:
Bo mam dwie beczki w domu i od strony kaloryfera lekko zaczęły się przesączać, ale tak, że wino nie wycieka, jeno tworzy kroplę, która na bieżąco zasycha.

Ad higrometru, to chyba lepiej wydać parę dyszek na dobry sprzęt. Jakoś trudno mi uwierzyć w jakość miernika za niecałe 5zł... ale może się mylę.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1001
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: wawaldek11 » 2018-01-06, 19:02

Jeden za parę dyszek nie wytrzymał wilgoci w bimbroforni, to kupiłem kilka po taniości. Beczki mam w dwóch różnych miejscach.
Parę postów wyżej pisałem jak podnoszę wilgotność fragmentu beczki. Możesz spróbować przy kaloryferze. Beczka dalej oddychać będzie, bo całej nie owiniesz folią. Zastosowałem bąbelkową - bąblami do beczki.
W latach szkolnych miałem psychrometr - kruchy był
psychrometr.jpg
psychrometr.jpg (11.07 KiB) Przejrzano 1101 razy
A tu znalazłem podobny: https://www.fungichem.pl/psychrometr-au ... ewnie.html
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1717
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Legion » 2018-01-06, 23:20

Władek pisze:
2018-01-06, 16:12
...Moje beczki są w ciepłym i suchym pomieszczeniu i % przybywa,
zastraszająco objętości ubywa...
Poprzedni rok jedna z moich beczek spędziła w pomieszczeniu bez ogrzewania CO ale widać suchym.
Przez rok z 60 litrowego wsadu beczki ubyło 6l czyli 10% więc nie mało. Teraz w tak bardzo wilgotnym miejscu zgodnie z przewidywaniami nie ubywa ilości lub ubywa niezauważalnie. Natomiast zauważalna jest utrata procentowości ale o tym już wcześniej książki mówiły więc się z tym liczę.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

morusek
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
Lokalizacja: lubelskie

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: morusek » 2018-01-19, 22:38

Zrobiłem pomiar w budynku gospodarczym gdzie zamieszka przyszła mbeczka, temperatura 5st. wilgotność 75% w drugim miejscu 82%. Jak myślicie które będzie lepsze. Mam możliwość podniesienia lekko temperatury i obniżenia wilgotności. :?:
morusek

euphorbia1
50%
50%
Posty: 179
Rejestracja: 2014-02-05, 21:07

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: euphorbia1 » 2018-01-19, 23:25

Postaw pomiędzy :lol:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: magas » 2018-01-20, 00:47

Wilgotność 75% nie jest zła, tylko temperatura niska, dla beczki taka temperatura to nic złego, beczka nie lubi tylko wilgotności poniżej 60%, ale mówi się, że destylaty w tak niskich temperaturach zasypiają i przestają dojrzewać i choć słyszałem to od ,,eksperta'' (sam tak o sobie mówi) a ja w jego wypowiedziach znajduje wiele nieprawdziwych, a nawet śmiesznych kwiatków, to info. z temperaturą wydaje się logiczne.

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Fermiol » 2018-06-07, 18:58

Mam pytanie. Czy dekle w beczkach też mają być wypalane?

kasia77
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2018-02-06, 08:51

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kasia77 » 2018-10-03, 12:43

Bardzo fajne beczki.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: magas » 2018-10-03, 22:56

Kaśka to nie allegro, a twoje posty są jak komentarze z allegro, Re: Prosty przepis na bimber z jęczmienia
''Fajny przepis,, ,,Bardzo fajny kalkulator :cheers '' ,,Bardzo fajne beczki. '' itd napisz coś o sobie, co robisz, jakie alkohole preferujesz, dlaczego Kaśka używa rodzaju męskiego, a nie piszesz jak bot co ma za zadanie nabijać posty,

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1717
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: Legion » 2018-10-04, 00:44

kasia77 vel wikimaj po co Ci kolejne konto?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

kwik44
90%
90%
Posty: 867
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2018-12-08, 20:58

Pany,
Pytanie mam. Zachciało mi się zrobić śliwowicę a'la Pejsachówka. Ta co piłem to była 12letnia, lekko słomkowa, praktycznie sama śliwka bez posmaku dębiny. Żeby to uzyskać muszę mieć dobrze "starą" beczkę. Podejrzewam, że w Polmosie dojrzewają tę śliwkę w dużych bekach, stąd smak dębiny (tanin) praktycznie niewyczuwalny. Wydaje mi się, że mogę to zaimitować nową beczką, ale będę ją musiał wyługować. Plan jest następujący:
  • Nowa beczka, 30 lub 50l. Wydaje mi się, że mocno wypalona bo nie chcę posmaku wanilii.
  • Wyługować: no i tu pytanie jak... 50% byłoby chyba najlepiej, wlać ze 3x po 3-4 miesiące. Później jakoś ten spiryt zutylizuję...
  • wlać właściwy destylat, 65/70% i poczekać naście lat...
Na razie mam 21l destylatu 70l odpędu i przed- i pogonów i 40l śliwki do przedestylowania. Destylat robiony 2x na potstilu na modłę szkocką. W sumie będzie z 30l destylatu 70+%. Pejsachówka ma ok 70%. Mam jeszcze kilka litrów półkowej śliwki 60% sprzed dwóch lat.

Jak zwykle konstruktywna krytyka mile widziana.

Awatar użytkownika
ogurek
60%
60%
Posty: 257
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: ogurek » 2018-12-08, 21:05

Może beczkę niedębową? Ja mam jabłko w akacji, w tym roku biorę kolejną. Chcesz spróbować?
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

kwik44
90%
90%
Posty: 867
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kwik44 » 2018-12-08, 21:26

Mam akację, 15l. Trzymam tam śliwkę+jabłko+porzeczkę+gruszkę. I tak wymaga ługowania... Jestem otwarty na różne propozycje. Jest jeszcze morwa do wyboru ;)

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1163
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Beczki dębowe. Informacje o beczkach do starzenia trunków.

Post autor: kowal » 2018-12-08, 21:56

Morwa, z tego co pamiętam, dawała posmak toffi, taki nie do końća toffi, ale coś podobnego, jakieś karmelki + trochę czekolady/kakao. Piłem trunek z beczki morwowej od śp. Franty.

Co do ługowania, to jak na razie ługowałem tylko winem i dopiero czwarty nalew (po dwóch latach i trzech nalewach) miał "niedobór" beczki, co niwelowałem dodając płatków. A beczka ługuje się już trzy lata z hakiem.
Być może sprytem pójdzie szybciej niż winem, więc w rok przez 4 nalewy większość beczki powinna wyjść z klepek. Ale to tylko mój domysł. Za mało się znam, żeby coś więcej rzec :abaras :nie_wiem
Kuję żelazo, póki gorące :-)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość