Witam szanowne grono, jak ktoś by miał sprawdzony przepis na nalewkę typu antonówka to bardzo bym prosił o podzielenie się.
Z nalewek które robię to malinówka i wiśniówka z drylowanych wiśni, a w tym roku pierwszy raz zalałem czarną porzeczkę, po jednym dniu od zalania bardzo mocny zapach i kolor już dość ciemny.
Pozdrawiam.
Nalewka ala ''LUBELSKA ANTONÓWKA''
Nalewka ala ''LUBELSKA ANTONÓWKA''
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez antua12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Witam
Nalewki robię wg dawnego patentu żyrardowskiego metoda ekstrakcji parami spirytusu, lub parą wodną. Nalewka zagęszczona w procesie technologicznym temperaturą wsadu chwilowo do ok.90°C. Wszystko na naturalnych cukrach bez dosładzania.
Na pierwszy ogień poszły truskawki. Ekstrakt utrwalony sokiem z cytryny / można kwaskiem cytrynowym. Truskawki miały ok. 12 Blg.
Niebawem ekstrakcja nadkrytycznym CO2, ale to na bardziej szlachetnych owocach.
Nalewki robię wg dawnego patentu żyrardowskiego metoda ekstrakcji parami spirytusu, lub parą wodną. Nalewka zagęszczona w procesie technologicznym temperaturą wsadu chwilowo do ok.90°C. Wszystko na naturalnych cukrach bez dosładzania.
Na pierwszy ogień poszły truskawki. Ekstrakt utrwalony sokiem z cytryny / można kwaskiem cytrynowym. Truskawki miały ok. 12 Blg.
Niebawem ekstrakcja nadkrytycznym CO2, ale to na bardziej szlachetnych owocach.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości