Suszone śliwki kalifornijskie

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
katmai
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2009-10-20, 22:53

Suszone śliwki kalifornijskie

Post autor: katmai » 2015-10-29, 11:32

Mam zamiar zalać suszone śliwki kalifornijskie destylatem, tak żeby dały posmak koniaku/winiaku i kolor. Kilkukrotnie piłem taki napój, lecz autor jego nie chce zdradzić przepisu, acz kolwiek tydzień temu, na weselu "wymskęło" mu się co nieco. Pod wpływem owego trunku właśnie. I teraz zasadnicze pytanie: śliwki zalewać lepiej destylatem rozcieńczonym (40-50%) czy 90% i dopiero później rozcieńczać do mocy spożywczej? Nie ukrywam, że dla mnie wygodniejsza była by ta druga wersja (brak naczyń szklanych dużej objętości), ale czy nie będzie spadku jakości smaku i koloru?
Załączniki
śliwki aldi.jpg
Śliwki dokładnie takie.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-10-29, 11:51

Jedne z lepszych śliwek są do kupienia w Biedronce. Paczka 200 gram na 2,5 litra destylatu 40-50 %. Mocniejszy destylat nie jest wskazany. Taki 90 % spowoduje, że sliwki kalifornijskie oddadzą bardzo mało koloru, smaku i aromatu.
Pzdr.
OLO 69

koli_7
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2015-04-19, 22:59

Post autor: koli_7 » 2015-10-29, 12:40

Które śliwki z Biedronki masz na myśli?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez koli_7, łącznie zmieniany 1 raz.

katmai
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2009-10-20, 22:53

Post autor: katmai » 2015-10-29, 12:43

Zastanawiałem się jeszcze nad takimi śliwkami.
Załączniki
suszona śliwka w syropie.jpg
A może cos takiego?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Suszone śliwki kalifornijskie

Post autor: Citizen Kane » 2015-10-29, 14:21

katmai pisze:Mam zamiar zalać suszone śliwki kalifornijskie destylatem, tak żeby dały posmak koniaku/winiaku i kolor.
Kiedyś wielokrotnie robiłem coś takiego, ale powiem Ci, że o ile kolor był jak najbardziej na miejscu, to z tymi posmakami koniaku i winiaku to już nie za bardzo. Nalew robiłem zawsze na czystym rozcieńczonym spirytusie. Być może użycie destylatu z pot-stilla dałoby wspomniane posmaki :nie_wiem

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2015-10-29, 14:30

Ja coby nie przedobrzyć daję 3-5 śliwek na 1l wódki 40-50%. Kolor dadzą na 100% ale posmaków oprócz śliwkowego to chyba nie otrzymasz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-10-29, 18:15

koli_7 pisze:Które śliwki z Biedronki masz na myśli?

U nas w Biedronkach są tylko jedne śliwki suszone, pakowane w paczki po 200 gram.
Śliwki suszone starannie selekcjonowane BakaD'Or.
Śliwki nadają się zarówno do bimberku jak i wódki czystej 45%. Ale warunek, że muszą postać minimum 3 miesiące. Pól roku jeszcze lepiej.
Pzdr.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości