Strona 1 z 1

Nalewka świąteczna - jeszcze zdążycie.

: 2015-11-01, 22:08
autor: Bim-bim
Po 50 g.: dobrych rodzynek, daktyli, suszonej żurawiny, suszonych moreli, wyłuskanych orzechów włoskich, suszonych śliwek, fig, 1/2 pomarańczy, .
100 g. cukru
1/2 l. wódki
1 laska cynamonu
2-3 gożdziki
Cynamon prażyć z gozdzikami dla wzmocnienia smaku.
Wyszorowaną pomarańczępociąć na plastry.
Wszystko ułożyć warstwami w naczyniu, zalać alkoholem z dodatkiem cukru ( rozpuszczony).
Odstawić na miesiąc.
Pyszne !

: 2015-11-08, 23:14
autor: w2k2
Robię ją, tylko trzymam nastaw przez 6 miesięcy.
Potwierdzam - pyszna

: 2016-11-04, 17:46
autor: Domin
3 dni spóźnienia ciekawe czy i ja zdążę :)

: 2016-11-08, 16:26
autor: CapsLock
Jestem ciekaw, czy do świątecznej bakaliówki (choć moim zdaniem już trochę za późno) można by użyć czegoś nietypowego, np. suszonych jagód goji, morwy białej i cytryńca chińskiego. Co myślicie o takim składzie?

: 2016-11-26, 00:28
autor: Domin
Już jest pyszne co będzie na święta...

Re: Nalewka świąteczna - jeszcze zdążycie.

: 2017-08-24, 15:37
autor: Shar
Tej, tej, tej bo nim się obejrzymy to święta będą! Więc pytanie - robił ktoś? Bo teraz miałaby więc czasu na odpoczynek, a chętnie bym sobie na święta coś takiego zrobiła. Tylko boję się, żeby nie za słodkie wyszło :?

Re: Nalewka świąteczna - jeszcze zdążycie.

: 2017-08-24, 22:51
autor: Doody
Nalewkę trzeba robić w kwietniu. Teraz trochę za późno. Moja dojrzewa od kwietnia i zapach jest zabójczy :wink:
Tu relacja z zaprzyjaźnionego forum http://alkohole-domowe.com/forum/topic15430.html