Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-11-03, 13:13

Jako, że idą mrozy to zastanawiam się nad miejscem leżakowania moich trunków. Jest to stara kamienica nie ogrzewana, gdzie zimą przy -20 mróz wchodzi do środka. Czy to zaszkodzi trunkom w jakikolwiek sposób? Czy kamionki wytrzymają w lekkim mrozie?

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2016-11-03, 13:14

Ile mogą ważyć płatki drewniane?
Dotarły do mnie płatki cherry od 98%, w tym czasie w 5l damie została połowa (cholernie duże straty na początku :oops: ), następny materiał do starzenia będzie już z własnej kolumny, wiec to zostaje w takiej ilości. Nie chciałem dawać dużo, wsypałem jedną nakrętkę od bańki i zastanawiam się czy nie przesadziłem z minimalizmem. Wg opisu 1-3g na litr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-11-03, 13:23

Jaka objętość Cię interesuje, bo nakrętka to niewiele mi mówi...

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2016-11-03, 13:34

Zakrętka od typowej, 5litrowej, szklanej bańki. Ok. 20ml? Wieczorem mogę sprawdzić dokładniej
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-11-03, 14:49

ogurek pisze:Zakrętka od typowej, 5litrowej, szklanej bańki
No patrz, a ja mam wszystkie damy na typowe zamknięcia patentowe.

20ml waży 6g.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-11-03, 17:50

ogurek pisze: w tym czasie w 5l damie została połowa (cholernie duże straty na początku :oops: )
Nim Ci wysłałem kamionkę, to Ty kolego już masz straty na poziomie 50% :lol: po chwili do mnie dotarło, że to nie w naszych kamionkach te straty, bo nie mają 5l , to w szklanej kamionce jak takie straty, to nie sprawka aniołów :wink: .

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-11-03, 18:56

magas Ty kolego źle to zrozumiałeś, ta połowa to nie działka aniołów - ogórkowi
pić się chciało ot i całe proste wytłumaczenie. :lol:
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Post autor: Seba1983 » 2016-11-03, 21:10

Ponawiam swoje pytanie:
Jako, że idą mrozy to zastanawiam się nad miejscem leżakowania moich trunków. Jest to stara kamienica nie ogrzewana, gdzie zimą przy -20 mróz wchodzi do środka. Czy to zaszkodzi trunkom w jakikolwiek sposób? Czy kamionki wytrzymają w lekkim mrozie?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-11-04, 00:25

Powiem tak: kamionki jeszcze nie mam, a w szkle nic się nie dzieje.
Butelki czy "damy" stoją jak przed rokiem :mrgreen:
Aaaa i jeszcze jeden + , anioły mi nie podbierają :twisted:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-11-04, 20:12

JemioloSeba ja nie wiem, dlatego nic nie piszę, ale teoretycznie to co się może stać, alkohol masz zalany powyżej 40%, to mi nic złego do głowy nie przychodzi, skurczy się, potem jak przyjdzie ciepło rozpręży, teoretycznie przyspiesza dojrzewanie.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-11-08, 00:23

@magas
Dobrze kminisz :twisted:
Kiedyś opisałem historię moich zlewków, które zimowały na budowie :mrgreen:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-11-08, 18:20

Pochwalę się swoją kolekcją.
Załączniki
DSCN8.jpg
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-11-14, 15:28

Pytanie ;) Mam dość suche poddasze co skutkuje wybywaniem wody z beczki czy kamionki zamiast alkoholu. Czy wkładając kamionkę do michy z wodą jestem w stanie przesunąć proces w stronę tracenia alkoholu? Ktoś mam może jakieś doświadczenia w tej materii?

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-11-14, 21:21

Cejrowski opowiadał że amfora raczej do środka glona wciągnie, wiec ja bym nie ryzykował.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

amplexus
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2006-05-21, 11:47

Post autor: amplexus » 2016-11-20, 14:39

Miało być zdawanie relacji z dojrzewania, więc: dwa gąsiorki z pierwszej akcji zalałem dziś 3,6 L 70% i 4,0 L 55%. Nie ważyłem bo wagę mam tylko do 5 kg. W obu jest węgierka 2016 (węgierka, bez buraka), chcę sprawdzić czy destylaty o różnej mocy dojrzewają inaczej. Oczywiście zostały też próbki obu stężeń w szkle. Do rozcieńczenia użyłem miękkiej wody, żeby nie pojawiły się żadne osady :mrgreen: . C.d. na wiosnę...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości