Kamionka stosowana jest do produkcji płytek posadzkowych i ściennych, rur i kształtek kanalizacyjnych i armatury kwasoodpornej więc podejrzewam, że i mróz wytrzyma. No a mróz raczej wychodzi trunkom na dobre Zawsze możesz czymś obłożyć te kamionki, np. kocami, polarem czy styropianem.JemioloSeba pisze:Ponawiam swoje pytanie:
Jako, że idą mrozy to zastanawiam się nad miejscem leżakowania moich trunków. Jest to stara kamienica nie ogrzewana, gdzie zimą przy -20 mróz wchodzi do środka. Czy to zaszkodzi trunkom w jakikolwiek sposób? Czy kamionki wytrzymają w lekkim mrozie?
Kamionki, dojrzewanie destylatów, nalewek, miodów itd.
Na drugą nóżkę
Witam w Nowym Roku.
Pomóżcie proszę. Dostałem zamówione kamionki i nie wiem co było by dla nich najlepsze w mojej sytuacji. Nie ma mnie w kraju, będę dopiero w wakacje. Ktoś kto odebrał przesyłkę może się nimi zając ale nie wiem czy nie lepiej żeby poczekały do wakacji leżąc na sucho niż miały by zakisnąć zalane wodą. Jest jeszcze opcja zalania swoim winem. Jeśli taki temat był poruszony to sorki i proszę o namiary.
Pomóżcie proszę. Dostałem zamówione kamionki i nie wiem co było by dla nich najlepsze w mojej sytuacji. Nie ma mnie w kraju, będę dopiero w wakacje. Ktoś kto odebrał przesyłkę może się nimi zając ale nie wiem czy nie lepiej żeby poczekały do wakacji leżąc na sucho niż miały by zakisnąć zalane wodą. Jest jeszcze opcja zalania swoim winem. Jeśli taki temat był poruszony to sorki i proszę o namiary.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mari50, łącznie zmieniany 1 raz.
Dałem wczoraj spróbować dwóm kolegą śliwkę puszczoną na Aabratu dwa razy, ale systemem prosty aparat. Jedna porcja była w szkle, druga w kamionce, nie zapisałem daty ile stoją, ale to śliwka 2016r , dziwna ich reakcja, destylat był puszczony bez refluxu dwa razy całość 70% wyszło jakieś nijakie, w szkle dalej nijakie, ani smrodu, ni zapachu, smak też taki nijaki, a to ortodox, tylko te śliwki ostatni raz użyłem. Potraktowali mnie jak oszusta, byli pewni, że to są dwa inne destylaty, szkło dalej jak było, a kamionka już pokazała, że jest to robione na prostym aparacie ze wszystkimi swoimi wadami i zaletami.
To co w końcu o tej kamionce gadali? A co o szkle bo pisałeś że szkło nic nie zmieniło a co zrobiła kamionka?
Zadębiłem destylat wiśniowy w szkle i czekam co będzie -póki co wyszła mi biedronkowa whisky szkocka - może dać to do kamionki? Czy dopiero po dłuższym czasie?
Zadębiłem destylat wiśniowy w szkle i czekam co będzie -póki co wyszła mi biedronkowa whisky szkocka - może dać to do kamionki? Czy dopiero po dłuższym czasie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ZIELONKA, łącznie zmieniany 1 raz.
No to jadziem Panie
Jak to gdzie?
W Magasowej Jaskini. Tu masz namiary jak tam dojechać:
W Magasowej Jaskini. Tu masz namiary jak tam dojechać:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
To dłuższa historia, zbił młotkiem tylko jedną na szczęście, bo to nasza kamionka, oczywiście oddadzą później, ale inaczej nie umiał mi wytłumaczyć technologi produkcji. Cała sprawa poszła o poziome koła, które są do koła kamionki, ja wiedziałem, że szef od formy idzie pionowo i tak też się otwiera formę, ale te koła poziome, które raz są mocniejsza, a raz słabsze, a czasem ich nie ma. W tej edycji był praktycznie na wszystkich kamionkach, tłumaczył mi, że to tylko wizualne, że nie ma nic wspólnego z wytrzymałością kamionki, ja mu że wygląda jakby kamionka była klejona z 3 części i to nie jak forma pionowo gdzie idzie prawdziwy szew, a poziomo. Ten kazał mi paznokciem sprawdzić, czy jest tam rysa dotykowo, nie było, ale ja dalej walę pytania, on miał swoją robotę i mówi wybierz kamionkę, która ci się najbardziej nie podoba, to z 60ciu wybrałem jedną, a ten jeb ją takim specjalnym młotkiem i drugi raz w innym miejscu jeb, by pokazać mi, że w środku tego nie ma, że nie jest to żadne spojenie, ani w środku, ani między, ja i tak wolę jak tego nie ma, ale uspokoiło mnie to.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości