No to klops. Zmętnienie.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

No to klops. Zmętnienie.

Post autor: Frog » 2017-01-24, 21:16

Zrobiłem takie cóś co to się kurna likierem angielskim nazywa (pomarańcze i cytryny naszpikowane ziarnami kawy zalane spirytem). Oczywiście popełniłem błąd. Do spirytusu wlałem syrop cukrowy, a nie odwrotnie. To pewnie było przyczyną, której skutek to 10 litrów mętnego syfu. Smak Ok, ale zmętnienie obrzydliwe.
To nie pierwszy raz kiedy ten likier robię. Zawsze miałem piękny, klarowny o pomarańczowej barwie napitek. Kobiety go uwielbiają, a w smaku przypomina nieco cointreau.
A teraz pytanie: jak się tego zmętnienia pozbyć i czy to w ogóle jest możliwe?
Proszę piszcie, ale jakoś sensownie, bo gdziekolwiek się na podobny temat natknąłem, to ludziska same filozoficzne rozprawy pisali.

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-01-24, 21:24

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to odstawić na dłuższy czas.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: No to klops. Zmętnienie.

Post autor: laurentp » 2017-01-24, 21:24

Taki sam efekt miałem, robiąc nalewkę anyżową na 40%. Mętne od razu, a powinno dopiero po rozcieńczeniu z wodą.

Trzeba było dać 50% i po problemie. Może też za mały % dałeś?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: No to klops. Zmętnienie.

Post autor: drgranatt » 2017-01-24, 21:50

Frog pisze:...Oczywiście popełniłem błąd. Do spirytusu wlałem syrop cukrowy, a nie odwrotnie...
Zrobiłeś prawidłowo wlewając syrop do spirytusu tylko nieprawidłowo, że był on prawdopodobnie 96%. Gdybyś rozcieńczył do 70% tego zjawiska nie byłoby.
W tej chwili odstaw w ciemne miejsce i odczekaj, powinno zacząć klarować się.

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2017-01-24, 23:07

Olejki z pomarańczy zawsze się wytracą poniżej 40%.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości