Pytanie o wode do mieszania spirytusu.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-06, 20:52

drgranatt pisze:ze studni głębinowych.
Ja mam takową, ale kupuję niegazowanego Żywca:

Obrazek

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-06, 20:59

@drgranatt
Tak się składa że masz w kranie wodę lepszą niż Żywiec z butelki.
http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiast ... lkach.html

Ja używam tej wody do rozcieńczania i nie mam żadnych problemów.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-06, 21:01

^^^
W długim okresie, powiedzmy około roku, nie masz osadu w butelkach?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2017-02-06, 21:20

Osad osiada na dnie i często powoduje "pierścień" osadu wewnątrz szyjki butelki.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-06, 21:35

Nie, nie mam.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-06, 22:03

Ano dziwne, bo ja mam dokładnie takie same spostrzeżenia jak Legion.

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-06, 22:19

Używasz tej samej wody co ja?
Ja używam tej co drgranatt, a nie żywca z butelki.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-06, 22:38

robert4you pisze:Używasz tej samej wody co ja?
To taka śmiesznostka miała być? :?

Pisałem w kontekście kranówy (a tą mam dobrą), nie Żywca.

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-06, 22:50

Chodziło mi o to czy też używasz "gdańskiej" wody.
Gdańszczanka nie daje żadnych niepożądanych efektów, nic nie mętnieje, nic się nie wytrąca.

Pojęcie "dobra woda" jest tak samo płynne jak sama woda. Przypomnieć tylko że picie wody destylowanej jest szkodliwe.
Nawet twardość wody nie jest parametrem jednoznacznym, ponieważ może być powodowana przez różne związki rozpuszczone w wodzie, a więc możemy mieć różne zachowania w połączeniu z alkoholem.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-02-06, 22:53

Kranówa > Brita > gotowanie. U mnie to działa.
Wojtek

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-02-06, 23:46

Zdania na temat wody stosowanej do rozcieńczania spirytusu były już morza albo i oceany, ale jak chcemy nowy temat to można to wałkować do dalszego bezkresu...

Zdania są podzielone więc jedni mają sprawdzone wody o niskiej zawartości kamienia inni preferują wody mineralne a jeszcze inni mają sprawdzoną wodę destylowaną...
Każdego z tych testerów nie należy podważać z prostej przyczyny: oni są świadomi, że ten typ wody jest OK. dla ich destylatów.

Mój test też dał mi trochę do myślenia a więc jeśli rozcieńczamy spirytus do niższych wartość, a mowa jest o spirytusie pozyskanym z destylatów zbożowych lub owocowych, to było bardzo trudno, aby zejść do 40% i nie było lekkiego opalizowania wódki. :roll:

Oczywiście pewien czas dojrzewania zrobił swoje, ale mowa tutaj o destylacie smakowym, który ma dużo fuzli, które wpływają na tego typu reakcje.
Na efekt końcowy i w tym rozcieńczanie spirytusu ma wpływ wiele czynników a więc jakość nastawu, system prowadzenia procesu destylacji, aparatura i operator..... :book
Więc dużo wiary w swoje umiejętności a będzie "absolucik" cytując "klasyka ". :lol:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2017-02-07, 08:57

Citizen Kane pisze:...Ja mam takową, ale kupuję niegazowanego Żywca:
Też używałem tego Żywca ale od kiedy kupiłem dzbanek Brita to tylko z niego używam wodę do rozcieńczania.
robert4you pisze:@drgranatt
Tak się składa że masz w kranie wodę lepszą niż Żywiec z butelki.
I tu bym się nie zgodził. Jak wezmę wodę bezpośrednio z kranu do rozcieńczenia to na 100% mam osad w butelce (zbyt dużo wapnia i magnezu). Jakościowo nasza woda jest dobra ale nie nadaje się do tego co robimy. Nie chciałbyś zobaczyć różnicy jak wygląda kubek po herbacie na wodzie z kranu a po wodzie z filtra Brita.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-07, 09:24

Mam filtr Dafi. Trzeb więc będzie spróbować co z tego wyjdzie... :idea:

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Post autor: kmarian » 2017-02-07, 09:28

A może, pochylić by się nad wodą strukturyzowaną?

Pozwolę sobie na podanie linku do AD. http://alkohole-domowe.com/forum/czysta ... ml#p143159
Ciekawym sposobem jest też dwustopniowe rozcieńczanie destylatów. Sprawdziłem i opisałem kiedyś na AD - http://alkohole-domowe.com/forum/czysta ... ml#p143046

Mrożenie wody było już kiedyś poruszane na tym forum. Moim zdaniem jest dobrym sposobem na rozcieńczanie spirytusu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2017-02-07, 09:38

Próbki 3 i 4 też wpadały w opal po rozcieńczeniu od razu do 40%?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości