Ja mam takową, ale kupuję niegazowanego Żywca:drgranatt pisze:ze studni głębinowych.
Pytanie o wode do mieszania spirytusu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
@drgranatt
Tak się składa że masz w kranie wodę lepszą niż Żywiec z butelki.
http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiast ... lkach.html
Ja używam tej wody do rozcieńczania i nie mam żadnych problemów.
Tak się składa że masz w kranie wodę lepszą niż Żywiec z butelki.
http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiast ... lkach.html
Ja używam tej wody do rozcieńczania i nie mam żadnych problemów.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- robert4you
- 80%
- Posty: 432
- Rejestracja: 2016-04-01, 10:24
Chodziło mi o to czy też używasz "gdańskiej" wody.
Gdańszczanka nie daje żadnych niepożądanych efektów, nic nie mętnieje, nic się nie wytrąca.
Pojęcie "dobra woda" jest tak samo płynne jak sama woda. Przypomnieć tylko że picie wody destylowanej jest szkodliwe.
Nawet twardość wody nie jest parametrem jednoznacznym, ponieważ może być powodowana przez różne związki rozpuszczone w wodzie, a więc możemy mieć różne zachowania w połączeniu z alkoholem.
Gdańszczanka nie daje żadnych niepożądanych efektów, nic nie mętnieje, nic się nie wytrąca.
Pojęcie "dobra woda" jest tak samo płynne jak sama woda. Przypomnieć tylko że picie wody destylowanej jest szkodliwe.
Nawet twardość wody nie jest parametrem jednoznacznym, ponieważ może być powodowana przez różne związki rozpuszczone w wodzie, a więc możemy mieć różne zachowania w połączeniu z alkoholem.
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Zdania na temat wody stosowanej do rozcieńczania spirytusu były już morza albo i oceany, ale jak chcemy nowy temat to można to wałkować do dalszego bezkresu...
Zdania są podzielone więc jedni mają sprawdzone wody o niskiej zawartości kamienia inni preferują wody mineralne a jeszcze inni mają sprawdzoną wodę destylowaną...
Każdego z tych testerów nie należy podważać z prostej przyczyny: oni są świadomi, że ten typ wody jest OK. dla ich destylatów.
Mój test też dał mi trochę do myślenia a więc jeśli rozcieńczamy spirytus do niższych wartość, a mowa jest o spirytusie pozyskanym z destylatów zbożowych lub owocowych, to było bardzo trudno, aby zejść do 40% i nie było lekkiego opalizowania wódki.
Oczywiście pewien czas dojrzewania zrobił swoje, ale mowa tutaj o destylacie smakowym, który ma dużo fuzli, które wpływają na tego typu reakcje.
Na efekt końcowy i w tym rozcieńczanie spirytusu ma wpływ wiele czynników a więc jakość nastawu, system prowadzenia procesu destylacji, aparatura i operator.....
Więc dużo wiary w swoje umiejętności a będzie "absolucik" cytując "klasyka ".
Zdania są podzielone więc jedni mają sprawdzone wody o niskiej zawartości kamienia inni preferują wody mineralne a jeszcze inni mają sprawdzoną wodę destylowaną...
Każdego z tych testerów nie należy podważać z prostej przyczyny: oni są świadomi, że ten typ wody jest OK. dla ich destylatów.
Mój test też dał mi trochę do myślenia a więc jeśli rozcieńczamy spirytus do niższych wartość, a mowa jest o spirytusie pozyskanym z destylatów zbożowych lub owocowych, to było bardzo trudno, aby zejść do 40% i nie było lekkiego opalizowania wódki.
Oczywiście pewien czas dojrzewania zrobił swoje, ale mowa tutaj o destylacie smakowym, który ma dużo fuzli, które wpływają na tego typu reakcje.
Na efekt końcowy i w tym rozcieńczanie spirytusu ma wpływ wiele czynników a więc jakość nastawu, system prowadzenia procesu destylacji, aparatura i operator.....
Więc dużo wiary w swoje umiejętności a będzie "absolucik" cytując "klasyka ".
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Też używałem tego Żywca ale od kiedy kupiłem dzbanek Brita to tylko z niego używam wodę do rozcieńczania.Citizen Kane pisze:...Ja mam takową, ale kupuję niegazowanego Żywca:
I tu bym się nie zgodził. Jak wezmę wodę bezpośrednio z kranu do rozcieńczenia to na 100% mam osad w butelce (zbyt dużo wapnia i magnezu). Jakościowo nasza woda jest dobra ale nie nadaje się do tego co robimy. Nie chciałbyś zobaczyć różnicy jak wygląda kubek po herbacie na wodzie z kranu a po wodzie z filtra Brita.robert4you pisze:@drgranatt
Tak się składa że masz w kranie wodę lepszą niż Żywiec z butelki.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
A może, pochylić by się nad wodą strukturyzowaną?
Pozwolę sobie na podanie linku do AD. http://alkohole-domowe.com/forum/czysta ... ml#p143159
Ciekawym sposobem jest też dwustopniowe rozcieńczanie destylatów. Sprawdziłem i opisałem kiedyś na AD - http://alkohole-domowe.com/forum/czysta ... ml#p143046
Mrożenie wody było już kiedyś poruszane na tym forum. Moim zdaniem jest dobrym sposobem na rozcieńczanie spirytusu.
Pozwolę sobie na podanie linku do AD. http://alkohole-domowe.com/forum/czysta ... ml#p143159
Ciekawym sposobem jest też dwustopniowe rozcieńczanie destylatów. Sprawdziłem i opisałem kiedyś na AD - http://alkohole-domowe.com/forum/czysta ... ml#p143046
Mrożenie wody było już kiedyś poruszane na tym forum. Moim zdaniem jest dobrym sposobem na rozcieńczanie spirytusu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości