Jak dodać miód by było klarownie?
Jak dodać miód by było klarownie?
Witam. Zastanawiam się jakie operacje trzeba wykonać by nalewka z dodatkiem miodu była klarowna? Oczywiście bez podgrzewania powyżej 40 st, bo wtedy miód straci swoje właściwości. Czy to prawda że trzeba do miodu dodawać alkohol a nie odwrotnie? I to miodu podgrzanego i lekko rozcieńczonego wodą? Słyszałem też że lepszy jest miód gryczany bo bardziej klarowny. Znacie jakieś pomysły jak to zrobić? Mi zawsze coś się osadza na dnie nawet jak na początku było klarowne.
Re: Jak dodać miód by było klarownie?
Miód moim zdaniem musi swoje odstać. Jak planuję większą ilość miodówki, to robię ja na 6-8 miesięcy wcześniej. Potem kilka miesięcy dojrzewania i albo się wyklaruje samoistnie albo proces przemrażania, który pozwala w kilka dni nalewkę sklarować.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Jak dodać miód by było klarownie?
Ja z tym poważnym problemem radzę sobie w ten sposób, że rozcieńczam klasycznie miód alkoholem, tak aby uzyskać ok. 40% i zostawiam w wysokim pojemniku na klarowanie grawitacyjne. I np. po roku, dwóch mam sklarowany roztwór miodu, którym w razie potrzeby domiadzam trunki. Staram się zawsze mieć zapas sklarowanego miodu
Ale z tym klarowaniem to nieraz dzieją się dziwne rzeczy - ostatnio w pięciolitrowej butelce po roku miałem trzy warstwy - na dnie typowy osad, w środku klarowne i na górze znowu męty. Po ściągnięciu wężykiem czystego porządnie wstrząsnąłem zawartość i po kilku miesiącach zaczęło się klarować normalnie.
Ale z tym klarowaniem to nieraz dzieją się dziwne rzeczy - ostatnio w pięciolitrowej butelce po roku miałem trzy warstwy - na dnie typowy osad, w środku klarowne i na górze znowu męty. Po ściągnięciu wężykiem czystego porządnie wstrząsnąłem zawartość i po kilku miesiącach zaczęło się klarować normalnie.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Jak dodać miód by było klarownie?
Polecam wątek szczególnie teksty o klarowaniu miodem.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 89 gości