Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
EAnna
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2010-03-05, 21:57
Post
autor: EAnna » 2010-03-06, 00:13
Sugeruję dodanie skórki z limonki. Daje o wiele lepszy aromat.
Ta nalewka jest (zaczyna być
) naprawdę dobra dopiero po sześciu miesiącah leżakowania. Dodatkowo zyska na klarowności, wytrąci się jeszcze trochę osadu. Po roku to po prostu odlot
. Warto zaczekać i porównać kolejne edycje
Pozdrawiam miłośników farmaceutki i nie tylko.
EAnna
-
waldi
- 60%
- Posty: 204
- Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
- Lokalizacja: Dolnośląskie
Post
autor: waldi » 2010-03-06, 11:50
Potwierdzam,nalewka jest dobra po roku.U mnie uchowała się tylko dlatego,że w białej nieklarownej postaci nie przypadła domownikom do gustu,po kolejnych klarowaniach i leżakowaniu w zapomnieniu pewnego dnia została odkryta i po próbie szybko skonsumowana.
-
DulfLingren
- 50%
- Posty: 106
- Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
- Lokalizacja: pomorskie
Post
autor: DulfLingren » 2015-01-13, 19:41
Potwierdzam, że mleko z Biedronki w PET pasteryzowane
prawdopodobnie się nadaje, gdyż po kilkudziesięciu,
może mniej minutach nastąpiło rozwarstwienie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."
-
Johny34
- 30%
- Posty: 38
- Rejestracja: 2015-03-14, 12:03
Post
autor: Johny34 » 2015-09-07, 12:27
Mam podobny problem jak Zbyszek1281 - ponad 2 tygodnie i wszystko wygląda jak...mleko, nic się nie ścina, mleko dałem tzw. świeże z torebki.
Czekam dalej, u Zbyszka1281 trwało to 6 tygodni, może u mnie będzie podobnie.
-
gucio 19
- 50%
- Posty: 158
- Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
- Lokalizacja: lubelskie
Post
autor: gucio 19 » 2015-09-07, 22:36
Witam!
Jak robiłem tą nalewkę to na mleku "prosto od krowy", taki miałem przepis...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
gucio 19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2015-09-07, 22:59
Ja dwa razy miałem mleko "prosto ze sklepu" i też dało radę.
-
Johny34
- 30%
- Posty: 38
- Rejestracja: 2015-03-14, 12:03
Post
autor: Johny34 » 2015-09-08, 13:31
No cóż, pozostaje czekać.
-
Johny34
- 30%
- Posty: 38
- Rejestracja: 2015-03-14, 12:03
Post
autor: Johny34 » 2015-09-18, 16:25
Witam ponownie. Po trzech tygodniach wygląda to tak jak na zdjęciu - chyba wszystko zmierza ku dobremu
Pytanie ile jeszcze mam czekać?
-
Załączniki
-
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2015-09-18, 16:37
Johny34 pisze: Pytanie ile jeszcze mam czekać?
Tydzień i możesz zaczynać filtrację.
-
Johny34
- 30%
- Posty: 38
- Rejestracja: 2015-03-14, 12:03
Post
autor: Johny34 » 2015-09-18, 16:48
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź
-
Johny34
- 30%
- Posty: 38
- Rejestracja: 2015-03-14, 12:03
Post
autor: Johny34 » 2015-10-02, 11:14
Muszę przyznać, że cedzenie tej nalewki wymaga duuuuużo cierpliwości
, ale powolutku zbliżam się do końca... pierwszego słoja, zostanie mi już tylko jeden
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
Johny34, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2015-10-02, 11:25
Eeeeeee tam, stać przy tym nie musisz.
-
Johny34
- 30%
- Posty: 38
- Rejestracja: 2015-03-14, 12:03
Post
autor: Johny34 » 2015-10-02, 11:31
Nie stoję, nie stoję. Zalewam i idę do pracy...zalewam i idę spać - ot takie to tempo.
-
kerajek
- 0%
- Posty: 1
- Rejestracja: 2014-04-04, 22:00
Post
autor: kerajek » 2017-09-14, 16:03
Mam pytanie odnośnie przepisu. Czy można zastąpić spirytus dwa razy większa ilością produktu 50%?
-
kacper59
- 40%
- Posty: 86
- Rejestracja: 2017-06-20, 09:07
Post
autor: kacper59 » 2017-09-14, 21:01
To tak, jakbyś do przepisu na nalewkę dołożył kolejny składnik, którym jest woda. Wobec powyższego, wydaje mi się, że będzie rozwodniona.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: bruno360 i 46 gości