Nalewka farmaceutów

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2008-09-02, 13:59

Odświeżam temat

Zrobiłem nalewkę farmaceutów zgodnie z przepisem (zmniejszyłem ilośc cukru na ok 70dkg).
Po zalaniu i wymieszaniu wszystkich składników w pierwszym dniu potrząsałem zawartością co jakiś czas żeby cukier sie wymieszał.
W trzecim dniu wygląda to tak jak na pierwszym zdjęciu kuby. U dołu osadził się serek (chyba?) w środkowej części jest przezroczysty płyn a nad nim cytryny z mieszaniną serka.
Mam pytanie czy Wy w takim stadium mieszacie jeszcze zawartością czy zostawić to tak na miesiąć a później filtrować?.

Pozdr.
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

kriket
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-05-06, 00:40

Post autor: kriket » 2008-09-02, 20:20

[center]Witam.[/center]
Ja również nastawiłem naleweczkę. Zrobiłem to wczoraj i żałuję iż nie poczytałem dokładnie na FORUM. Oczywiście dodalem mleko UHT 3,2 %. Dzisiaj pogoniłem zdegustowany do słoja i spodkala mnie mila niespodzianka. Serek się wyklarował w ilości
na dnie 3-4 cm
u góry jakieś 20 cm
Ale najlepsze jest to iż pomiędzy nimi jest 4 centymetrowa warstwa nektaru o którym tyle slyszałem i czytałem. Mam nadzieję iż stopniowo warstwa dobroci będzie się powiększała a wraz z nią moja duma( pierwszy raz ją robię ). Podpowiedzcie jak postępowac z nią dalej i jak dlugo trzeba czekać do momenty filtrowania.
pozdrawiam

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2008-09-03, 08:00

@kriket nalewkę filtruj po 4-5 tygodniach od nastawienia. Co do smaku po filtracji, będziesz zawiedziony. Smaczna zrobi się dopiero po pewnym czasie. Minimum miesiąc czekania.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
akempes
101%
101%
Posty: 81
Rejestracja: 2007-09-13, 10:59

Post autor: akempes » 2008-09-04, 12:50

Kolego @destylatek wg mnie lepiej potrząsać tak co 2-3 dni dalej
soki z cytryny lepiej będą się mieszać.
Wstępne warstwowe sklarowanie nic nie daje nam i tak wszystko zmiesza się przy wylewaniu, a filtrowanie nie jest aż takie uciążliwe. Smak nalewki mnie już pasował zaraz po filtrowaniu
czyli po miesiącu od zalania :lol:
Wiadomo leżakowanie poprawia wszystko.
Ciekawe jak będzie smakować z mniejszą dawką cukru.

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-09-05, 22:31

szanowni koledzy czy zamiast szklanego sloja mozna uzyc pojemnika z ko ?widzialem takie ladne i o pojemnosci 7L zamykane na klamre , wiec smialo 2 porcje na raz mozna zrobic

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2008-09-05, 22:51

Nie widzę problemu.

Awatar użytkownika
akempes
101%
101%
Posty: 81
Rejestracja: 2007-09-13, 10:59

Post autor: akempes » 2008-09-08, 08:18

W szklanym ładnie widać :lol:

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-09-08, 20:51

:? myslalem ze chodzi o smak a nie o wyglad :wink: :mrgreen:

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-09-30, 21:07

No i wlasnie sobie teraz kapie powoli,filtruje przez filtry papierowe do kawy,jak skapie juz wszystko postaram sie o zdjecie, a co myslicie np.zamiast cytryn dac pomarancze? lub limetki? :roll:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-09-30, 21:14

onek_uk pisze: a co myslicie np.zamiast cytryn dac pomarancze? lub limetki? :roll:
Masz pomysł, czas na realizację, do dzieła - jestem ciekaw.

Ja do mojej NF tracę ciepliwość....
Pozdrawiam

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-09-30, 21:23

Tak naprawde wlasnie zrobilem jedna z pomaranczem z dodatkiem 3 gozdzikow ,malutkim kawalkiem kory cynamonu :oops: ,a jedna z cytryn taka na przepis powszechnie znany,jak pisalem wyzej ta z pomaranczy filtruje wlasnie

człowiek
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2008-03-04, 23:09

Post autor: człowiek » 2008-09-30, 21:52

Robiłem z pomarańczy i jest bardzo "płaska" w smaku. Czekam na jakieś natchnienie, żeby to z czymś skupażować.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-09-30, 21:57

Jak juz puszczamy wodzę fantazji, to może grejprut, limonka i ciut kardanomu?

Chyba, że psikusa robi z klarowaniem naturalnym.
Pozdrawiam

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-09-30, 22:57

Jak narazie filtrowanie wyglada calkiem niezle i dosc szybko kapie , zaraz nastawie z limonka,za okolo 5 tygodni zobaczymy co wyszlo :wink:

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2008-11-06, 20:37

No i jest ten dzien,zaczynam filtrowac nalewke zrobiona z limonka :D , jak narazie tak jak pisal kolega @czlowiek z pomaranczem jakos nie zabardzo smakuje,cytryna jak narazie gora ale zmieszlaem troszke tej pomaranczowej z cytrynowa no i ....wlasnie czegos tam brakuje :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 23 gości