Nalewka farmaceutów

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-08, 14:51

Witam!
W przepisie jest 1 miesiąc.
Smaczne jest od razu po filtracji, ale jak to z alkoholami; postoi - będzie jeszcze lepsze.
Poza tym, po dłuższym staniu w spokoju na dnie zbiera się drobny osad i można lepiej sklarować, wychodzi kryształ.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-06-09, 22:27

Po degustacji tej nalewki dostałem propozycję odstąpienia za równowartość w spirytusie (objętościowo)
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-09, 22:39

U mnie w pracy szczególnie dziewczyny (koledzy też, ale oni wolą "wytrawne" napitki :) ) nie mogły się nachwalić delikatnego, z waniliową nutą, niespotykanego smaku.
Jeden z kolegów już też nastawił, z mojego destylatu.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-06-09, 23:29

tak chwalicie to w sobote zrobie , moje damy lubią likier ten na mleku w puszczce nazywam go ,,Mleko BSE,, ale czas zrobić im coś nowego :mrgreen:

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-10, 08:30

Witam!
Kiedy już raz spróbują, to od tego momentu będziesz zmuszony robić im ten trunek częściej :) .
W kilku przepisach, które kolega znalazł w sieci, nie było dodatku wanilii - ja dałem 1 laskę i uważam, że musi tam być (plus kilka goździków).
Nie dodałem za to skórki cytryny, a w tych właśnie przepisach była - może warto?
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
Adasko13_5
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2008-09-24, 11:14
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: Adasko13_5 » 2009-06-12, 00:16

W oryginalnym przepisie jest ze skórką! Jakby nie było praktycznie wszystkie estry zapachowe właśnie w skórce się znajdują ;)
"... to już nie jest bimber, to dzieło sztuki!"

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-14, 18:41

Adasko13_5 pisze:wszystkie estry zapachowe właśnie w skórce się znajdują ;)
W kwestii estrów. Ich udział w składzie olejku eterycznego pochodzącego ze skórki cytrynowej jest marginalny.
Główny składnik tego olejku jak i wielu innych to terpeny (D-limonen głownie i inne terpeny)
i aldehyd (cytral).
Pozdrawiam

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2009-11-04, 18:25

Podam troszkę zmodyfikowany przepis na nalewkę farmaceutów.
1l spirtusu
1l mleka prosto od krowy
1kg cukru
sok z 7 cytryn
100g rodzynek
laska wanili
jedna skórka cytryny bez białego miąszu.

Sok wyciskamy w prostej wyciskarce do cytrusów. Skórke siekamy na drobne paski. Wszystko dokładnie mieszamy, aby rozpuścić cukier i po 3 tyg. wygląda to tak:

Obrazek

Zcięte białko zdejmuję łyżką i filtruję w ten sposób:
Obrazek

Resztę filtruję poprzez lejek.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-11-04, 18:35

Cześć :)
Akas pisze: 1kg cukru
Dla mnie zdecydowanie za duża ilość cukru. Lepiej później dosłodzić niż przesłodzić i męczyć się z rozcieńczaniem.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-04, 19:28

No ja też nie uznaje takiej ilości cukru - syrop ulep wychodzi, ale jak kto lubi.

Czemu taka brunatna ta nalewka, chyba od rodznków? :nie_wiem
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2009-11-04, 22:15

Ja swoją nalewkę zrobiłem ponad rok temu. Wszystko ładnie zlałem i do piwnicy gdzie zimą temp. ok. +5C. Kryształowa wcześniej nalewka lekko zmętniała i pojawił się osad. Po wniesieniu do temp.pokojowej wyklarowała się ale osad pozostał. Smak oczywiście bezbłędny.

Jaro
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2007-09-16, 12:49

Post autor: Jaro » 2009-11-11, 09:30

Witam.
Wczoraj popełniłem nalewkę łącząc mleko,spirytus,obrane i wyciśnięte cytryny(wszystko razy cztery) i powstał problem-na cukier nie ma miejsca.Moje pytanie dotyczy właśnie cukru,czy mogę dodać go po maceracji,czy lepiej jutro kupic 16 litrowy słój i wszystko połączyc razem.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-11-11, 12:28

Cześć.
Jaro bez problemu możesz dodać później cukier.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Jaro
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2007-09-16, 12:49

Post autor: Jaro » 2009-11-11, 15:37

Dzieki za podpowiedż,tak też zrobię.
Pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-11-21, 13:21

Witam :D

Właśnie filtruję naleweczkę, pycha :slinka

bielok pisze: Dla mnie zdecydowanie za duża ilość cukru. Lepiej później dosłodzić niż przesłodzić i męczyć się z rozcieńczaniem.
Dokładnie, zgodzę się z kolegą. W przepisie jest za dużo cukru, z kilograma odjąłem jedną płaską szklankę cukru, dobrze, że nie postąpiłem tak jak jest w pierwszym poście :)

Dodałem 4 goździki i pół laski wanilii, rewelacja :slinka Następnym razem zrobię gąsiorek 10L :mrgreen:

A filtruję tak:

Obrazek

Wlewam "śmietanę" do filtra z ekspresu do kawy, najpierw leci mleczko a po chwili siateczka się zapycha i kapie kryształ, już któryś kolega o tym wspominał. Co najciekawsze, przyśpieszam filtrowanie drganiami z subwoofera, 25-100Hz :D (sam zrobiłem, ładny prawda), Umcy, umcu, umcy... i techniawki dudnią :D

Pozdrawiam :mrgreen:
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości