Nalewka farmaceutów
Witam!
W przepisie jest 1 miesiąc.
Smaczne jest od razu po filtracji, ale jak to z alkoholami; postoi - będzie jeszcze lepsze.
Poza tym, po dłuższym staniu w spokoju na dnie zbiera się drobny osad i można lepiej sklarować, wychodzi kryształ.
W przepisie jest 1 miesiąc.
Smaczne jest od razu po filtracji, ale jak to z alkoholami; postoi - będzie jeszcze lepsze.
Poza tym, po dłuższym staniu w spokoju na dnie zbiera się drobny osad i można lepiej sklarować, wychodzi kryształ.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Witam!
Kiedy już raz spróbują, to od tego momentu będziesz zmuszony robić im ten trunek częściej .
W kilku przepisach, które kolega znalazł w sieci, nie było dodatku wanilii - ja dałem 1 laskę i uważam, że musi tam być (plus kilka goździków).
Nie dodałem za to skórki cytryny, a w tych właśnie przepisach była - może warto?
Kiedy już raz spróbują, to od tego momentu będziesz zmuszony robić im ten trunek częściej .
W kilku przepisach, które kolega znalazł w sieci, nie było dodatku wanilii - ja dałem 1 laskę i uważam, że musi tam być (plus kilka goździków).
Nie dodałem za to skórki cytryny, a w tych właśnie przepisach była - może warto?
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
- Adasko13_5
- 20%
- Posty: 22
- Rejestracja: 2008-09-24, 11:14
- Lokalizacja: Lubelskie
W kwestii estrów. Ich udział w składzie olejku eterycznego pochodzącego ze skórki cytrynowej jest marginalny.Adasko13_5 pisze:wszystkie estry zapachowe właśnie w skórce się znajdują
Główny składnik tego olejku jak i wielu innych to terpeny (D-limonen głownie i inne terpeny)
i aldehyd (cytral).
Pozdrawiam
Podam troszkę zmodyfikowany przepis na nalewkę farmaceutów.
1l spirtusu
1l mleka prosto od krowy
1kg cukru
sok z 7 cytryn
100g rodzynek
laska wanili
jedna skórka cytryny bez białego miąszu.
Sok wyciskamy w prostej wyciskarce do cytrusów. Skórke siekamy na drobne paski. Wszystko dokładnie mieszamy, aby rozpuścić cukier i po 3 tyg. wygląda to tak:
Zcięte białko zdejmuję łyżką i filtruję w ten sposób:
Resztę filtruję poprzez lejek.
1l spirtusu
1l mleka prosto od krowy
1kg cukru
sok z 7 cytryn
100g rodzynek
laska wanili
jedna skórka cytryny bez białego miąszu.
Sok wyciskamy w prostej wyciskarce do cytrusów. Skórke siekamy na drobne paski. Wszystko dokładnie mieszamy, aby rozpuścić cukier i po 3 tyg. wygląda to tak:
Zcięte białko zdejmuję łyżką i filtruję w ten sposób:
Resztę filtruję poprzez lejek.
Witam
Właśnie filtruję naleweczkę, pycha
Dodałem 4 goździki i pół laski wanilii, rewelacja Następnym razem zrobię gąsiorek 10L
A filtruję tak:
Wlewam "śmietanę" do filtra z ekspresu do kawy, najpierw leci mleczko a po chwili siateczka się zapycha i kapie kryształ, już któryś kolega o tym wspominał. Co najciekawsze, przyśpieszam filtrowanie drganiami z subwoofera, 25-100Hz (sam zrobiłem, ładny prawda), Umcy, umcu, umcy... i techniawki dudnią
Pozdrawiam
Właśnie filtruję naleweczkę, pycha
Dokładnie, zgodzę się z kolegą. W przepisie jest za dużo cukru, z kilograma odjąłem jedną płaską szklankę cukru, dobrze, że nie postąpiłem tak jak jest w pierwszym pościebielok pisze: Dla mnie zdecydowanie za duża ilość cukru. Lepiej później dosłodzić niż przesłodzić i męczyć się z rozcieńczaniem.
Dodałem 4 goździki i pół laski wanilii, rewelacja Następnym razem zrobię gąsiorek 10L
A filtruję tak:
Wlewam "śmietanę" do filtra z ekspresu do kawy, najpierw leci mleczko a po chwili siateczka się zapycha i kapie kryształ, już któryś kolega o tym wspominał. Co najciekawsze, przyśpieszam filtrowanie drganiami z subwoofera, 25-100Hz (sam zrobiłem, ładny prawda), Umcy, umcu, umcy... i techniawki dudnią
Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości