Dereniówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
KodexAK47
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2015-04-15, 11:45
Lokalizacja: Lubelskie

Dereniówka

Post autor: KodexAK47 » 2018-11-07, 08:49

Czy robił ktoś nalewkę z owoców derenia? Mam trochę tych owoców i potrzebuje dobrego przepisu.
Jakub Wędrowycz za kołnierz nie wylewa!

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1030
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Dereniówka

Post autor: wawaldek11 » 2018-11-07, 11:04

Wielu kolegów robi tę nalewkę, ja również. A przepis jest za każdym podejściem inny. Stanowi kompilację różnych przepisów. Nie nakłuwam owoców srebrną szpilką, ani wykałaczką :wink: Przemrożone na ogół zalewam alko ok. 65%. Stoją kilka miesięcy, zlewam, ponownie zalewam 50%. Łączę nalewy, dodaję miodu lub cukru, trochę nalewu z czarnych jagód, arcydzięgla, kardamonu i czasem też innych w małych ilościach. I to stoi, stoi i stoi.Kilka lat.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Zalobik
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Dereniówka

Post autor: Zalobik » 2018-11-09, 07:12

Możesz zrobić tę nalewkę tak:
1 litr owoców,
1 litr alkoholu 60-65%,
cukier wedle uznania, mniej albo więcej, ale lepiej jednak mniej. Mam odmianę derenia, którego nie słodzę wcale.
Umyte owoce zalewasz alkoholem , tak aby je nim przykryć.Odstawiasz na min 2 m-ce, może być dłużej. Regularnie potrząsasz słojem. Zlewasz powstały nalew. Pozostałe owoce zasypujesz cukrem i odstawiasz do czasu jego samoistnego rozpuszczenia. Powstały syrop mieszasz z alkoholem, który zlałeś z nad owoców. Owoce możesz "opłukać" niewielką ilością wódki, tak jak pisze Kolega powyżej.
Nalewka rewelacyjnie się starzeje.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość