Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
1kaczucha
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2019-01-22, 01:20

Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: 1kaczucha » 2019-01-22, 01:47

Dzień dobry wieczór!
Mam zamrożone 5 litrów (2,8 kg?) aronii i trochę czasu by cosik dobrego z niej wykonać. Jako, że plotka krąży, iż w przypadku aronii oddzielanie się soku od owoców jest dość oporne - pomyślałem o użyciu pektoenzymu.
Zakupiłem w proszku, "pectolase", podobno made in Sweden.
I tu pytanie: w którym momencie użyć tego wynalazku?
Też trochę nie wiem jak tego użyć, instrukcja dystrybutora jest dość skromna (patrz foto).
Powiedzmy, że skoro całość (5g) jest zalecane na 25l, to rozumiem, iż tu mam do zużycia max 1g. Tylko jak i kiedy; po zmiażdżeniu owoców z cukrem? Po dodaniu jakiejś nieznacznej ilości wody w trakcie rozmrażania?
Nie chciałbym zagotować owoców, raczej myślę o jak największej "surowiźnie".
Ma ktoś jakieś pomysły? ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


ximenek
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: ximenek » 2019-01-22, 06:48

To co tam jest napisane oznacza że jest to preparat do produkcji wina o nalewce nic nie ma więc :book :book :book :book :book :book

1kaczucha
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2019-01-22, 01:20

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: 1kaczucha » 2019-01-22, 09:30

Co chyba nie wyklucza użycia?

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 540
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: Doody » 2019-01-22, 10:51

Do nalewek raczej nie stosuje się pektoenzymów. Zalane alkoholem owoce dość dobrze oddają sok i aromaty podczas maceracji. Pektoenzym jest używany do nastawów i win robionych z owoców, które trudno oddają sok.
Pozdrawiam
Darek

1kaczucha
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2019-01-22, 01:20

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: 1kaczucha » 2019-01-22, 12:02


Doody pisze:Do nalewek raczej nie stosuje się pektoenzymów.
Ok. Dzięki. Ale słowo "raczej" nie wyklucza używania? Zatem w jakich sytuacjach "raczej" można użyć?

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 540
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: Doody » 2019-01-22, 12:56

Nie słuchaj zatem rad, dodaj i się przekonaj...
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 428
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: fuutro » 2019-01-22, 18:21

Pektoenzym sprawdza się przy klarowaniu i win i nalewek, efekty nieźle widać np na śliwce, czarnej porzeczce, malinach itp. oczywiście warto najpierw poczekać aż nalewka się dobrze przegryzie i dopiero wspomóc klarowanie pektoenzym.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

1kaczucha
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2019-01-22, 01:20

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: 1kaczucha » 2019-01-22, 19:27

Dziękuję, fuutro!
A w jakiej ilości ją wtedy dodawać? Takiej, jak napisano? Rozrabiać w wodzie (bo mam w proszku)?


Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1973
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: zbynek » 2019-01-22, 19:37

Czarna porzeczka i malina, zwykle samoczynnie się pięknie klarują i nie potrzebują wspomagacza. Ale dodaje się ten enzym trochę z innego powodu. Czasami, przy bardzo ekstraktywnej i słodkiej nalewce, robi się nam galaretka. Dodanie enzymu i przetarcie przez sito skutecznie ją rozbija.

Co do skuteczności działania, czy wspomagania procesu klarowania, są zdania podzielone. Ja nigdy nie używałem tego enzymu do klarowania, więc się nie wypowiem.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 428
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: fuutro » 2019-01-22, 20:17

Na ok 10 litrów wlewam ok 10ml. Pomysł pożyczony z forum winiarskiego więc już to ktoś sprawdzał poza mną. Ładnie sobie radzi z galaretką czy niechcącym opadać osadem no i nie jest to czysta chemia.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

1kaczucha
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2019-01-22, 01:20

Re: Pektoenzym w nalewce - w którym momencie?

Post autor: 1kaczucha » 2019-01-23, 01:11

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Jak stestuję na aronii to dam znać o efektach

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość