Siemka wszystkim Na stronie perlanegra.pl zamówiłem kilka kilogramów świeżej bergamotki https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomara%C5%84cza_bergamota
To jest ten smak herbaty Earl Grey Czy ktoś z was coś kombinował w tym kierunku?
BERGAMOTKA - nalewka z bergamotki
BERGAMOTKA - nalewka z bergamotki
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Re: BERGAMOTKA - nalewka z bergamotki
Gorzkapomarancza.com:
„Kalabryjski przepis na słodki likier z bergamotki
4-5 owoców bergamotki
1/2 litra spirytusu
750 ml wody
1/2 kg cukru
pół laski wanilii
Owoce myjemy i bardzo cienko obieramy ze skórki, pomijając białą, gorzką część – albedo. Skórki umieszczamy w słoiki, zalewamy alkoholem, zamykamy słoik i pozostawiany macerat w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach odcedzamy macerat przez gęste sitko lub gazę i przygotowujemy syrop.
Mieszamy wodę z cukrem dodajemy pół laski waniliowej przekrojonej wzdłuż, stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Zimny syrop odcedzamy przez sitko lub gazę i mieszamy z maceratem z bergamotki. Tak przygotowany likier odstawiamy na kilka tygodni, żeby wszystkie składniki i aromaty “przegryzły się”.
W książkach kucharskich i internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na likier z bergamotki, w których zasadnicza różnica to proporcje cukru i wody. Zatem jeżeli likier z powyższego przepisu wydaje się Wam za słodki lub za mocny skorygujcie według uznania proporcje składników.
Słodkie nalewki cytrusowe podobne do limoncello najlepiej przechowywać w zamrażalniku i podawać mocno schłodzone."
Nie przepadam za earl greyem, nie będę próbował.
„Kalabryjski przepis na słodki likier z bergamotki
4-5 owoców bergamotki
1/2 litra spirytusu
750 ml wody
1/2 kg cukru
pół laski wanilii
Owoce myjemy i bardzo cienko obieramy ze skórki, pomijając białą, gorzką część – albedo. Skórki umieszczamy w słoiki, zalewamy alkoholem, zamykamy słoik i pozostawiany macerat w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach odcedzamy macerat przez gęste sitko lub gazę i przygotowujemy syrop.
Mieszamy wodę z cukrem dodajemy pół laski waniliowej przekrojonej wzdłuż, stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Zimny syrop odcedzamy przez sitko lub gazę i mieszamy z maceratem z bergamotki. Tak przygotowany likier odstawiamy na kilka tygodni, żeby wszystkie składniki i aromaty “przegryzły się”.
W książkach kucharskich i internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na likier z bergamotki, w których zasadnicza różnica to proporcje cukru i wody. Zatem jeżeli likier z powyższego przepisu wydaje się Wam za słodki lub za mocny skorygujcie według uznania proporcje składników.
Słodkie nalewki cytrusowe podobne do limoncello najlepiej przechowywać w zamrażalniku i podawać mocno schłodzone."
Nie przepadam za earl greyem, nie będę próbował.
Kto trzy razy w dzień nie pijan, ten jest dupa, nie ułan!
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości