Strona 1 z 4

Ajerkoniak-smak krówki

: 2007-07-11, 12:00
autor: spoczyn
Ostatnio z kolegami robiliśmy ajerkoniak i naprawdę wyszedł świetny :!: :!:

chciałbym się z wami podzielić tym przepisem a jest bardzo prosty

otóż potrzebne nam będzie puszka mleka słodzonego i 1\2 l spirytusy

mleko należy gotować 2-3 godz i czekać aż ostygnie (ja to robiłem wieczorem w nocy stygło)

wlewamy mleko do spirytusu i mieszamy mikserem

w ten oto sposób powstaje nam świetny alkohol wg mnie najlepszy na zimę.

jeśli posiadacie inne przepisy proszę :D podzielcie się nimi ze mną :D

:D

: 2007-07-11, 12:13
autor: a_priv
@spoczyn
To co opisałes to nie jest na pewno ajerkoniak, adwokat, prokurator czy nawet aplikant. :wink:
Zasadniczo głównym składnikiem ajerkoniaku są żółtka z jajek i alkohol.

To co Ty opisujesz to jakaś odmiana Bailey's. Przepis który ja znam jest podobny, tylko zamiast spirytusu dodaję wódkę 40%. Dobrze jest też dodać wanilię. Może być nawet cukier waniliowy. Ja do takich celów mam wyciąg alkoholowy z naturalnej wanilii.

pzdr

: 2007-07-11, 15:16
autor: Tom_Cat
Spirytus jest zdecydowanie za mocny do Bailey’s. A zamiast wódki można użyć brandy, koniaku, whisky, rumu itp. Przed zmieszaniem można w alkoholu rozpuścić łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. :)

: 2007-07-11, 15:22
autor: a_priv
Wiedziałem, że o czymś zapomniałem. Kawa. :)
Jeśli chodzi o te "lepsze" trunki do Bailey's to jak najbardziej tak się robi. Ja jednak głównie dodaje wódeczkę żytnią czystą (własnego wyrobu), kawę , wyciąg z wanilii i czasem coś z tych "lepszych".

pzdr

: 2007-07-11, 22:48
autor: oktogenek
Ja zawsze robiłem z 2 puszek mleka słodzonego gotowanego 2h połówki wódki i ćwiartki koniaku oraz poł łyżeczki kawy

: 2007-07-11, 23:00
autor: a_priv
Ja podobnie.
Zasadnicze proporcje to:
-puszka mleka skondensowanego słodzonego, gotowana w wodzie przez ok. 3 godz.;
-0,5 litra wódki 40%;
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.

To są zasadnicze proporcje. Wódki czasem daję mniej. Wtedy dopełnieniem do "pół litra" może być: brandy lub rum, wyciąg z wanilii,........ w zależności od smaku jaki chcę uzyskać.

pzdr

: 2007-07-12, 00:37
autor: Pietro
W jakim celu gotuje się mleko skondensowane przez 2-3 godz?

: 2007-07-12, 06:49
autor: MaTyS
Z tego co mi wiadomo to po takim gotowaniu gęstnieje i robi sie coś przypominającego tofi.

: 2007-07-12, 09:11
autor: a_priv
@Pietro

Tak jak napisał @MaTyS. Takie mleko gotuje się w zamkniętej puszce wsadzonej do garnka z wodą. czas ok. 3 godzin. Po ostudzeniu i otwarciu mamy w puszce jasno brązową słodką masę typu tofi /kajmakową.

pzdr

: 2007-07-12, 10:44
autor: tomQ
W mojej rodzince od pokoleń "jajcarza" robi się tak:

- 8 żółtek
- 25 dkg cukru pudru
- 1 opak cukru waniliowego

Ucieramy to do białości za pomocą miksera (mieszadła) i dodajemy:

- 1/2 litra mleka
- szklankę spirytusu.

Jak ktoś lubi ajerkoniak o konsystencji majonezu, to część mleka można zastąpić kremową śmietanką.

Pozdrawiam.

: 2007-07-12, 11:14
autor: a_priv
@tom@
Jest kilka niuansów dotyczących "technologii" i nazewnictwa takich trunków. Prawdziwy Advocat nie powinien zawierać w sobie mleka, tylko żółtka i ostatnio słyszałem o maśle. Trunki zawierające dodatkowo w sobie jeszcze mleko nazywane bywają prokuratorami albo nawet wręcz aplikantami. :shock:

Ostatnio przestawiłem się na Bailey's.

pzdr

: 2007-07-13, 00:27
autor: Pietro
a_priv pisze:@Pietro

Tak jak napisał @MaTyS. Takie mleko gotuje się w zamkniętej puszce wsadzonej do garnka z wodą. czas ok. 3 godzin. Po ostudzeniu i otwarciu mamy w puszce jasno brązową słodką masę typu tofi /kajmakową.

pzdr
:idea: Czyli jest to taka masa, jaką smaruje się suche wafle?

: 2007-07-13, 08:38
autor: a_priv
@Pietro
Dokładnie tak jak napisałeś. Masa kajmakowa. Potem mikser, składniki i już na drugi dzień (po "przegryzieniu się) masz fajny kremik.

pzdr

: 2007-07-13, 08:48
autor: wieniu26
witam
Ja również żonie takie coś robi. Wychodzi ponoć extra i Lepiej jak sie przegryzie z miesiąc :)
Acha można modyfikować np. przez dłuższe gotowanie ale uważać bo później ciężko wylać z butelki :)

: 2007-07-13, 09:16
autor: bielok
cześć :)
a_priv pisze: -łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.
To są zasadnicze proporcje. Wódki czasem daję mniej. Wtedy dopełnieniem do "pół litra" może być: brandy lub rum, wyciąg z wanilii,........ w zależności od smaku jaki chcę uzyskać.
Ostatnimi czasy zaglądam na forum rzadko z powodu zajęcia się wnukami, ale zawsze chętnie patrzę na przepisy likierów i tym podobnych produktów, ze względu na niechęć żony do wysokoprocentowych trunków.
Także chciałbym dopytać co masz na myśli pisząc - kawa rozpuszczalna naturalna?
kawę inkę? czy może kawę rozpuszczalną?
Gdybyś nie dodał na końcu zdania słowa "naturalna" nie miałbym wątpliwości .....