Wódka dębowa w/g henrykk-a
Nalewka na szczapy dębowe
Prosty przepis na dobrą wódkę dębową:
1 balon 5 litrowy
2 wyrób 65% mój to oczywiście "koniak""winiak" około 3,5litra
3 rodzynki paczka sułtańskich
4 świeże szczapy dębowe aż do wypełnienia balonu po korek
5 miejsce przy źródle ciepła na około 3 miesiące minimum
6 kolega do pomocy w opróżnieniu-by nie stawiać sobie lusterka !
no iiiiiiiiiii wyrozumiałej żooooony !
1 balon 5 litrowy
2 wyrób 65% mój to oczywiście "koniak""winiak" około 3,5litra
3 rodzynki paczka sułtańskich
4 świeże szczapy dębowe aż do wypełnienia balonu po korek
5 miejsce przy źródle ciepła na około 3 miesiące minimum
6 kolega do pomocy w opróżnieniu-by nie stawiać sobie lusterka !
no iiiiiiiiiii wyrozumiałej żooooony !
Henry
Ale nie ważne czy szczapki czy trociny, mówie o ich ilości, robie dębówkę od wileu lat, z palonych jak i z sezonowanych szczapek i wiórów, niemożliwe żeby wyszła dobra przy takiej ilości i 3 miesięcznym kontakcie z destylatem w cieple-szok! To jakaś prowokacja chyba, żeby zespsuć sobie 3,5 litra destylatu.
Dębina
Wejdzie tylko kilka szczapek i balon będzie pełny.Nie wiem jakiego Ty destylatu używasz , bo ja mam dwu lub trzykrotnie przedestylowane wino.Mogę pić swoje bez sztuczek ,ale lubię eksperymentować. Wyszło takie że mógłbym wystawić je do konkursu nalewek!!!
Henry
"4 świeże szczapy dębowe aż do wypełnienia balonu po korek"
A jakiej wielkości są te szczapy? Z postu wynika ze sporo, a czemu akurat 3,5 destylatu?:)
Trzeba mieszać czy wstrzasać czy kręcić:) gąsiorkiem? Jaka temp. przechowywania-proszę o dokłądne dane.
Nalew na szczapach chyba na konkurs nalwekowy to malutka przesada, nie tak?
A jakiej wielkości są te szczapy? Z postu wynika ze sporo, a czemu akurat 3,5 destylatu?:)
Trzeba mieszać czy wstrzasać czy kręcić:) gąsiorkiem? Jaka temp. przechowywania-proszę o dokłądne dane.
Nalew na szczapach chyba na konkurs nalwekowy to malutka przesada, nie tak?
Dębina
Szczapki są wielkości: 15cm długość
10mm do 15mm grubość
Gatunek dębu Quercus rubra no i RODZYNKI!!!!!
żródło ciepła:przy grzejniku
na telewizorze
na magnetowidzie
na satelicie
albo jakąś ciepłą dziewoję zatrudnij to i wygrzeje dobrze.
10mm do 15mm grubość
Gatunek dębu Quercus rubra no i RODZYNKI!!!!!
żródło ciepła:przy grzejniku
na telewizorze
na magnetowidzie
na satelicie
albo jakąś ciepłą dziewoję zatrudnij to i wygrzeje dobrze.
Henry
Bardzo skomplikowany robi się te przepis, a szkoda. A doadatek rodzynek co wprowadza? No i chciałem jeszcze uzyskać odpowiedzi na pytania z poprzedniego postu-można wedle uprzejmości?
A czy farelkiem mogę podgrzewać, bo TV mam LCD, więc mało grzeje, magnetowidu nie mam, ani satelity, amoja kobieta jest tak gorąca , iż boję się, że mogłaby przegrzać nastaw?
A czy farelkiem mogę podgrzewać, bo TV mam LCD, więc mało grzeje, magnetowidu nie mam, ani satelity, amoja kobieta jest tak gorąca , iż boję się, że mogłaby przegrzać nastaw?
Podzieliłem temat, a teraz napiszę moje zdanie n/t przepisu henrykk-a.
Uważam, że przepis jest co najmniej dziwny. Taka ilość "dębu" moim zdaniem jest zdecydowanie za duża - wychodzi trocinówka.
W/g wszelkich zasad sztuki wiórki dębowe dodaje się w ilości:
1-1,5g/l > przy leżakowaniu ok. 2 tyg;
1g/l (lub mnej) > przy leżakowaniu dłuższym.
Doniesienia @henrykk-a są ciekawe, ale ja nie skuszę się na wypróbowanie tego przepisu.
pzdr
Uważam, że przepis jest co najmniej dziwny. Taka ilość "dębu" moim zdaniem jest zdecydowanie za duża - wychodzi trocinówka.
W/g wszelkich zasad sztuki wiórki dębowe dodaje się w ilości:
1-1,5g/l > przy leżakowaniu ok. 2 tyg;
1g/l (lub mnej) > przy leżakowaniu dłuższym.
Doniesienia @henrykk-a są ciekawe, ale ja nie skuszę się na wypróbowanie tego przepisu.
pzdr
@henrykk
Nie możesz porównywać starzenia w beczce dębowej do starzenia w balonie szklanym z dodatkiem wiórków dębowych. Kontakt dębu z alkoholem w beczce dębowej zachodzi na powierzchni wewnętrznej, a dodatkowo zachodzą też inne zjawiska (np. ubytek %, utlenianie,....). W szczelnym balonie zachodzi głównie przechodzenie garbników z dębu do alkoholu.
Ale o gustach się nie dyskutuje, jeśli jesteś zadowolony ze swojego wyrobu i smakuje Ci on, to jest to najważniejsze.
pzdr
Nie możesz porównywać starzenia w beczce dębowej do starzenia w balonie szklanym z dodatkiem wiórków dębowych. Kontakt dębu z alkoholem w beczce dębowej zachodzi na powierzchni wewnętrznej, a dodatkowo zachodzą też inne zjawiska (np. ubytek %, utlenianie,....). W szczelnym balonie zachodzi głównie przechodzenie garbników z dębu do alkoholu.
Ale o gustach się nie dyskutuje, jeśli jesteś zadowolony ze swojego wyrobu i smakuje Ci on, to jest to najważniejsze.
pzdr
Dębina
Ja nie używam do teg wiórów tylko szczapek , takich jak do rozpalania ognia-Świeżych!
Stoi u mnie nalewka jeszcze z tamtego roku i nie czuje nic nienormalnego.Dąb to bardzo twarde drzewo a raczej drewno ale jest bardzo dobrym materiałem do naszych wyrobów.
Wiem że koledzy mają bardzo zaawansowaną technologię odpędu i nie muszą nic tuszować .Ja mam prosty szklany destylator i choć po dwukrotnym przedestylowaniu już jest dobre to jak wspominałem wcześniej lubię eksperymentować. Jeszcze żadnego wyrobu nie zmarnowałem no chyba że tatarakówkę , stoi i nikt nie chce pić po spróbowaniu-Gorzkie!
Pozdrowienia Henry
Stoi u mnie nalewka jeszcze z tamtego roku i nie czuje nic nienormalnego.Dąb to bardzo twarde drzewo a raczej drewno ale jest bardzo dobrym materiałem do naszych wyrobów.
Wiem że koledzy mają bardzo zaawansowaną technologię odpędu i nie muszą nic tuszować .Ja mam prosty szklany destylator i choć po dwukrotnym przedestylowaniu już jest dobre to jak wspominałem wcześniej lubię eksperymentować. Jeszcze żadnego wyrobu nie zmarnowałem no chyba że tatarakówkę , stoi i nikt nie chce pić po spróbowaniu-Gorzkie!
Pozdrowienia Henry
Henry
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości