Pigwówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
jagra
50%
50%
Posty: 121
Rejestracja: 2007-12-29, 09:52
Lokalizacja: z rozsądku

Post autor: jagra » 2008-10-27, 18:14

Koledzy.
Tytuł tego tematu to "Pigwówka"
Jak dobrze jest nic nie robić , a potem odpocząć

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2008-10-30, 10:53

czesc wszystkim
Nastawiłem dwa nastawy na pigówóke jedem według swego sposobu i owoce ładnie sie kurczą i pojawia sie syrop i drugi według przepisu kolegi @a-priv przepis nr.1. Owoce wydają sie takie napęczniałe. Czy to tak mam być?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-10-30, 13:35

mlody pisze: ..... Owoce wydają sie takie napęczniałe. Czy to tak mam być?.....
Obrazek

Przecież w przepisie bylo wyraźnie napisane:
a_priv pisze: ......umyć, nie obierać, wypestkować i pokroić na drobne kawałki (plasterki).......
Jesteś pewien, ze pokroiłeś je w drobne plasterki?

Obrazek


pzdr

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2008-10-31, 12:49

witam
niestety nie w domu niemam dostępu do neta. podzieliłem je na 4-5 częsci.
Była to część tego co wczesniej miałem przygotowane do zasypania cukrem.
czy mam to teraz jeszcze dzielić na mniejsze kawałki np blenderem czy nożem czy to tak zostawić
pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-10-31, 16:15

Kiedyś siekałem na bardzo drobne plasterki (0,5mm - 1mm). Ostatnio używam blendera.

pzdr

kryma
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2007-08-30, 18:54
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontaktowanie:

Pigwówka

Post autor: kryma » 2008-12-09, 05:52

Pozdrawiam

Eksperymentuję z pigwami od kilku lat ale do tej pory wyniki były w moim mniemaniu żałosne tzn alkohole są dobre ale beż smaku pigwy lub z niewielkim posmakiem.
Wg mnie pigwówka ma przede wszystkim mieć ten subtelny zapach pigwy i nie być kwaśna -wytrawna bez walenia do niej dużej ilości cukru .

W tym roku starłem trochę pigwy na tarce i zalałem alkoholem i po 2 miesiącach "kwas" się tak zmniejszył że się zdziwiłem. Nie wiem czy przypadkiem nie miały na to wpływ delikatna próba ustawiania smaku. Zaczynam próbę od nowa i jak by się ten kwas pojawił to spróbuję go zmniejszyć alkoholem o odczynie zasadowym np alkohol z pyłku pszczelego

Maciej
maciej

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2008-12-10, 23:40

Znajomy podał mi przepis, który spisał z Konkursu Nalewek w jakiejś mieścinie, tych szczegółów nie znam. Ale ad rem. Kilogram wypestkowanej i pokrojonej w plasterki pigwy zasypać 1 kg cukru. Zostawić w spokoju na 3 tygodie. Po tym czasie sok zlać, zaś resztki owoców zmielić w maszynce do mięsa i wycisnąć :!: Tak uzyskany sok zlać do poprzednio uzyskanego syropu, zalać 2 litrami wódki ( ok. 50 % ) oraz dodać laskę wanilii.
Calość ma się przegryzać co najmniej 6 m-cy. Wychodzi mętny napitek ( kolega nie preferuje klarowania za wszelką cenę ) ale w smaku rewelacyjny. Podane wyżej proporcje ( tj. 1 kg do 1 kg do 2 litrów do 1 laska ) można i należy oczywiście zwiększać. Pozdr.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2008-12-11, 12:11

witam kolegów
Ja juz zlałem pierwszy syrop z pigwy i zalałem przetarte owoce wódką według przepisu kolegi a_priv
ciekawe jak to bedzie smakowało po połączeniu całości i jak troszke poleży.
Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2009-01-12, 08:18

@a_priv
Witaj kolego
Mam pytanie Jak filtrujesz swoją pigwówke?
Po zlaniu na dnie mam mnóstwo osady drobnego co najgorsze przefiltrowałem to przez filtr do kawy i pozostało jeszcze tego sporo.
Masz jakieś rady
Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio zmieniony 2009-01-12, 08:19 przez mlody, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-01-12, 08:22

@mlody

Dwie rzeczy: czas i papierowe filtry do kawy.

Z Pigwówki, im dłużej stoi, tym bardziej się wytrąca osad na dnie. Ja delikatnie zlewam klarowną ciecz znad osadu i przepuszczam przez papierowe filtry do kawy. Jeśli efekt niezadawalający cały proces powtarzam.

pzdr

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-01-15, 08:12

Ostatnio zobaczyłem, że pigwę można kupić w supermarkecie. Zachęcony powyższymi wypowiedziami zakupiłem kilkogram owoców (4 sztuki) celem zrobienia eksperymentu. Już podczas krojenia wiedziałem, że to może być pomyłka. Brak aromatu i niewyraźny gruszkowy smak. Dodałem więc skórkę i sok dwu cytryn. Zobaczymy, co będzie za kilka miesięcy.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-01-15, 08:50

@cemik1

Bo to co kupiłeś to pigwa. Do nalewek jednak lepszy jest pigwowiec (japoński - potocznie tylko nazywany pigwą).
Nalewkę z pigwy (tej co kupiłeś) możesz użyć do kupażowania innych nalewek.


pzdr

albacora
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2008-07-29, 14:10

Post autor: albacora » 2009-05-25, 10:49

W sobotę widziałem w supermarkecie pigwę (duże owoce) importowaną skądś daleko. Cena 10 zł/kg. Najśmieszniejsze jest to, że nawet pachniała jak prawdziwa nasza pigwa. Niedługo nalewki będzie można robić cały sezon :)

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-05-25, 10:52

Nie wyobrażam sobie, że te marketowe "plastikowe" owoce są w stanie zbliżyć się smakiem i zapachem do owoców prawdziwego pigwowca japońskiego, zerwanych z krzaka późną jesienią. :mrgreen:


pzdr

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-05-27, 17:48

albacora pisze:W sobotę widziałem w supermarkecie pigwę (duże owoce)[...]
no właśnie to były gruszki (pigwy) czy owoce pigwowca, bo to różnica.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości