Pigwówka
witam
zrobiłm 'dwie ' - jedną na dojrzałych a druga na prawie dojrzałych .
zasyp cukru 1kg owoców - 1kg cukru .
"lekko słodkawa w oddali kwaśna - wyszła na prawie dojrzałych ,
na dojrzałych wyszła kwaśna bez nuty słodyczy .
przy okazji zauważyłem że te prawie dojrzałe dały więcej i szybciej soku niż te dojrzałe .
ładnie wyklarowała się - właśnie malutki kieliszeczek dotarł do kiszeczek
pozdrawiam
98%
zrobiłm 'dwie ' - jedną na dojrzałych a druga na prawie dojrzałych .
zasyp cukru 1kg owoców - 1kg cukru .
"lekko słodkawa w oddali kwaśna - wyszła na prawie dojrzałych ,
na dojrzałych wyszła kwaśna bez nuty słodyczy .
przy okazji zauważyłem że te prawie dojrzałe dały więcej i szybciej soku niż te dojrzałe .
ładnie wyklarowała się - właśnie malutki kieliszeczek dotarł do kiszeczek
pozdrawiam
98%
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Witam jednoznacznie stwierdzę że :
bardziej subtelna i łagodniejsza ( pomimo że moc zbliżona do drugiej ) jest nalewka którą - w pierwszej kolejności zasypuje cukrem owoce - potem spirytus 70% ..
druga zalana 70% - tka i potem cukier - jest ostrzejsza w smaku na początku "daje kopa ' ale potem wyczuwa się słodko -kwaśny smaczek
podejrzewam że jednym by smakowała pierwsza a drugim druga - każdy ma inny gust dla mnie pierwsza na cukrze ale im więcej "popijam " ta druga to mi tez smakuje ...
oj ciekawy jestem czy ta "ostrość " po leżakowaniu np 6-mcy się ułoży i trochę złagodnieje ...
pozdrawiam
98%
bardziej subtelna i łagodniejsza ( pomimo że moc zbliżona do drugiej ) jest nalewka którą - w pierwszej kolejności zasypuje cukrem owoce - potem spirytus 70% ..
druga zalana 70% - tka i potem cukier - jest ostrzejsza w smaku na początku "daje kopa ' ale potem wyczuwa się słodko -kwaśny smaczek
podejrzewam że jednym by smakowała pierwsza a drugim druga - każdy ma inny gust dla mnie pierwsza na cukrze ale im więcej "popijam " ta druga to mi tez smakuje ...
oj ciekawy jestem czy ta "ostrość " po leżakowaniu np 6-mcy się ułoży i trochę złagodnieje ...
pozdrawiam
98%
Jesteś na dobrej drodze. Jeszcze minimum 1/2 roku (degustowaliśmy 2 letnią!) i dopiero wtedy można wysnuwać wnioski. Na razie wszystko jest zbyt świerze.
A tak przy okazji, to właśnie degustowałem ratafię 3 letnią. To nie ma porównania do młodszych nalewek. Jest rewelacyjna.
pzdr
A tak przy okazji, to właśnie degustowałem ratafię 3 letnią. To nie ma porównania do młodszych nalewek. Jest rewelacyjna.
pzdr
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 11:06 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam @A_priv na jakim zlocie ja tam bylem na nartach - powiem /napisże - urzekła mnie Twoja naleweczka i pod jej wpływem zrobiłem ta nalewkę - dzięki Tobie i kontaktowi idzie "ładnie "
Wiesz.. ta gdzie dałem cukier jako pierwszy szybko ubywa i jej wyszło najmniej jakieś 2 lity ,
ta wg, twojej rady mam około 7 litrów -
schowam i pochwalę się na kolejnym zlocie - ocenisz ..... zresztą wszyscy ocenicie
czyli czas ,czas ...... robi swoje .
pozdrawiam
98%
Wiesz.. ta gdzie dałem cukier jako pierwszy szybko ubywa i jej wyszło najmniej jakieś 2 lity ,
ta wg, twojej rady mam około 7 litrów -
schowam i pochwalę się na kolejnym zlocie - ocenisz ..... zresztą wszyscy ocenicie
czyli czas ,czas ...... robi swoje .
pozdrawiam
98%
- destylatek
- 101%
- Posty: 202
- Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
- Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie
No i nacieszyłem się Pigwy fajnie przemrożone gniazda nasienne usunięte poszatkowane na przyrządzie do owoców,zasypane cukrem odstawiłem na 3tyg w zimnej spiżarce i jak po tym czasie odkręciłem wieczko słoja to poczułem że jest źle. Nie tylko czuć że pigwy fermentowały ale czuć już ocet.
Czyli jednym słowem do wywalenia . Chyba dałem za mało cukru.
Z tym już chyba nie da się nic zrobić?
Czyli jednym słowem do wywalenia . Chyba dałem za mało cukru.
Z tym już chyba nie da się nic zrobić?
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin
Pozdrawiam destylatek.
Pozdrawiam destylatek.
- pędzący jeleń
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2008-10-22, 02:52
8 litrów mojej pigwóweczki to po prostu miodzio - a wszystko wyszło mi z 2 małych krzaczków rosnących w ogódku pod płotem. W tym roku dokupię od dobrych ludzi i zrobię przynajmniej 3 razy więcej. Połowę robiłem na "szatkowanej" pigwie a resztę na ciętej na ćwiartki (w zasadzie jakiś rzucających na kolana różnic nie zauważyłem) najpierw zasypałem cukrem po 4 dniach odbiór soku a potem 2 razy jeszcze zalewałem alkoholem + wanilia goździki i kawałeczek imbiru. Resztki już nie chciało mi się przesmażać (patent 98%) wiec zalałem jeszcze raz - może zrobię z tego jakąś wytrawniejszą odmianę.
pędzący jeleń
- destylatek
- 101%
- Posty: 202
- Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
- Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie
Witam @destylatek na przyszłość nie sugeruj się "sztywno czasem ' trzymania na cukrze - jak zobaczysz że już soku jest dużo to mieszaj aż się cały cukier rozpusci i odbieraj sok potem zrób nalew spirytusu . W moim przypadku wystarczyło 24h i miałem już owoce zalane dosłownie całe syropem . Mniejszy dodatek cukru może i dość często powoduje fermentację - dlatego sa dwie szkoły - pierwsza to zalewanie najpierw spirytusem ( ale otrzymuje się 'mocniejszą nalewkę w smaku ) druga - zasypanie cukrem - i tutaj trzeba obserwować postępowanie pozyskiwania soku potem odebrać i do lodówki a owoce niech sie moczą już w spirytusie .
w tym roku robię więcej jako - pierwszy zasyp cukru potem spirytus - wyszła łagodniejsza w smaku i jej najmniej zrobiłem ale druga - ktorą potraktowałem najpierw spirytusem tez jest - oj naszło mnie idę walne kieliszek bo dzisiaj było gorąco w porównaniu do wczorajszego dnia tylko - 12sC .....
pozdrawiam
98%
w tym roku robię więcej jako - pierwszy zasyp cukru potem spirytus - wyszła łagodniejsza w smaku i jej najmniej zrobiłem ale druga - ktorą potraktowałem najpierw spirytusem tez jest - oj naszło mnie idę walne kieliszek bo dzisiaj było gorąco w porównaniu do wczorajszego dnia tylko - 12sC .....
pozdrawiam
98%
- kowal_86_86
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2009-08-31, 14:45
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości