Witam,
Poniżej przepis na Ratafię z Pigwów z końca XVIII w. 1774 r. Nie znam wcześniejszego przepisu i raczej trudno może być coś znaleźć - także ten przepis jest jak dotąd najwcześniejszy. Jak ktoś zrobi pigwówkę z tego przepisu to może się pochwalić, że jest to pigwówka według przepisu z czasów I Rzeczypospolitej.
Jak ktoś się czasem powołuje na jakieś przepisy staropolskie to albo się nie zna na historii, albo zna łacinę, albo niech przedstawi dowód.
Aczkolwiek Teodor Zawadzki w swojej "Memoriale oeconomicum" z 1616 r. wspomina o pigwie, to może już wtedy jakieś wódki z niej robiono? Może w jakiś kalendarzach są jakieś przepisy? Albo w zielnikach lub herbarzach, poszukam.
Ostatnio w sklepach co rusz to nowa pigwówka, i chciałbym zrobić test pigwówek. Póki co uzbierałem ich 15 tj:
1. Toruńska Pigwowa - 36%
2. Soplica Pigwowa - 32%
3. Krupnik Pigwowy - 32%
4. Extra Żyta Pigwówka - 32%
5. Nalewki i Inne, (prod. JA-GO Wiązowna) - 30%
6. Alaska Pigwowa - 33%
7. Czajkus Pigwa 2013 r. - ?%
8. Toorank "Prawdziwe nalewki z Pigwy" - 26%
9. Złota Polska Pigwowa - 30%
10. Produkty Benedyktyńskie - Nalewka Pigwowa - 30%
11. Nalewka z pigwy - ze sklepu
https://www.boreas.pl/ to jest chyba Nalewka Staropolska
12. Nalewka z dzikiego pigwowca - ze sklepu
https://www.boreas.pl/ to jest chyba Nalewka Staropolska
13. Polmos Warszawa - Złota Pigwa - 34%
14. Krakowski Kredens Nalewka Pigwowa (prod. Surwin, Suchowola) - 25%
15. Stumbras Quince - 40%
Idzie jeszcze do mnie jedna od kolegi i chciałbym jeszcze kupić Raciborską Pigwa, Ułańską Pigwa i może Etiudę Pigwa z Polmosu Siedlce.
Pigwówki jak widać są różne od domowych (póki co moja z pigwowca i kolegi) po popularne aż po droższe sklepowe Nalewki. Moja jest taka sobie bo za słodka.
Gdyby któryś z kolegów zechciał wesprzeć drużynę "nalewek domowych" czyli gospodarzy przeciwko gościom z Monopolu to proszę o przesłanie 100 ml wyrobu z pigwy do testu (mogę zwrócić koszt przesyłki). Chętnych darczyńców proszę o kontakt na PW.
Test jak z wiśniówkami i cytrynówkami będzie ślepy i przeprowadzony z moim kolegą Zbychem. Wyniki, filmiki itd. będą na moim blogu.
Pozdrawiam
Czajkus