Żurawinówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-10-08, 15:42

Witam - ja po maceracji czas 2 tygodnie + /- 3 dni wycisnę do granic na 'wiór" potem resztki miazgi zaleję wódeczką aby otrzymał coś lepszego niż sklepowa "Finlandia żurawinowa "

jako zamiennika cukru - w części zastosuję syrop klonowy i w drugiej części cukier aby mieć porównanie ..

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-10-08, 15:50

98% pisze:[...] coś lepszego niż sklepowa "Finlandia żurawinowa "[....]
To wydaje mi się, że cukier niepotrzebny, ale na końcu przydałaby się jeszcze destylacja na pot-stillu, tak jak przy absyncie.


pzdr

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-10-08, 16:33

witam @A_priv - pisząc o cukrze / syropie klonowym miałem na myśli - tylko do nalewek , a do samej wódki już nie ...

jestem ciekawy smaku z połączenia destylau zbożowego +wytłoki z żurawiny .

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-10-08, 17:51

98% pisze:wycisnę do granic na 'wiór" potem resztki miazgi zaleję wódeczką aby otrzymał coś lepszego niż sklepowa "Finlandia żurawinowa "
NIe wyciskaj, zalej pozostałość wódką, poczekaj, a potem wyciśnij i przepuść płyn przez małą ilośc węgla (300-400ml max.) szybko i nie schłodozne.
Staci kolor, staci goryczkę, pięknie złagodnieje a aromat sie fajnie wyrówna.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-11-01, 09:37

Witam Koledzy pytanie techniczne - jak długo się klaruje żurwinówka :idea: stoi to tydzień i żadnych oznaków wytracania się osadu itp... -jak się to macerowało z "jagódkami" to było krystaliczne teraz nie widże "chęci " klarowania ...

pozdrawiam

98%

p.s. temperatura pokojowa w zaciemnionym miejscu stoi balonik .

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-11-01, 09:39

Wystaw do chłodu, to zwykle pomaga. A tak swoją drogą jak postoi z pół roku to pewnie samo się wyklaruje i przy okazji ułoży. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-11-01, 09:43

witam a można na balkon :idea: to wystawić :?: nie chce mi się znosić tego szkła na dół , co do ułożenia to jestem cierpliwy - zajmę się Dziką Różą to zapomnę to poprzedniej

98%

ircio1
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2009-10-02, 08:32

Post autor: ircio1 » 2009-11-02, 20:17

Witam serdecznie.
Po dodaniu cukru do nalewki odstawiam do piwnicy lub na parapet, klarowanie zaczyna sie po jakichś 2-3 tygodniach czekam jeszcze trochę i powoli rozlewam do butelek. Ważne aby naczynie było wysokie ułatwia to klarowanie :wink:

Awatar użytkownika
marpier
50%
50%
Posty: 163
Rejestracja: 2009-11-03, 20:12
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: marpier » 2010-05-17, 18:46

Witam
Na początku roku zrobiłem (bynajmniej próbowałem zrobić) żurawinę tylko że z owoców suszonych

Zalałem 0,5 kg 3 litrami alkoholem 55 % swoje produkcji i odstawiłem na parapet,po 4 dniach kolor,zapach był wyrażny a smak przypominał żubrówkę co ciekawe płyn był bardzo klarowny

Odstawiłem na 3 miesiące i po tym czasie trunek nabrał właściwego smaku i tu znowu ciekawostka ,nie dodawałem cukru a mimo to wyrażnie czuć słodycz ale kolor do d-py
Blady niczym nie przypominający koloru żurawiny

Co zrobiłem żle?

Czy suszona żurawina nie nadaje się ?

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-05-18, 08:11

Często suszona żurawina jest kandyzowana (zawiera cukier) i pokryta warstwą oleju spożywczego (podobnie rodzynki). Przed użyciem trzeba ją przepłukać kilka razy gorącą wodą. Ja też robiłem w końcu roku na suszonej ale rezultat był średni. Kupiłem więc mrożoną (mozna bez problemu dostać w każdym supermarkecie) i dodałem do tej nalewki (tak jakbym od nowa robił na świeżych owocach). Teraz jest wyśmienita.

wito1986
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2010-11-18, 21:11

Post autor: wito1986 » 2011-02-20, 19:33

ja zalałem suszoną żurawine.5-7 dg na pol litra smakołyku 55 %.10 dni i wycedziłem.super smak.ewentualnie mozna dolac syropu cukrowego..w tym roku sprobuje ze swiezej...pozdrawiam degustatorów :P .

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości