Zacieranie ziemniaków

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 259
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-03-03, 13:15

palecx pisze: Nie jest to zbyt gęste do fermentacji? No i jak z tym pH ?
W czasie fermentacji lepkość się zmniejsza.
Zakwasza się do konkretnych enzymów. Enzymy mają podane jakie ph jest najodpowiedniejsze.
Ostatnio zmieniony 2013-03-04, 09:03 przez starowar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 152
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Misza » 2018-01-07, 19:33

To może ja dla potomności opiszę moje na razie jedyne doświadczenie z ziemniakami, bo pewnie szybko się nie powtórzy. Ubiegłej jesieni mieliśmy problem z ziemniakami z przydomowej działeczki, bo za długo siedziały w ziemi przez niesprzyjającą pogodę i niestety ok. 20% nadawało się od razu do wyrzucenia, a 30% miło już widoczne ślady infekcji. Ojciec rzekł: "zrób coś z tym, żeby się nie zmarnowało" no i przystąpiliśmy do dzieła ;) Ziemniak po wstępnej selekcji trafiły do dużego gara i były gotowane do miękkości. Potem odlewałem wrzątek, mieszadło do wiertarki i pierwszy enzym w ilości podwójnej. Upłynniało dość sprawnie. Potem do beczki i po wystudzeniu do 65 st.C korekta pH H2SO4 i drugi enzym. Dodałem jeszcze parę kilo maltodekstyny (wpadła mi kiedyś w ręce i służy mi do wzbogacania zbożówek jeśli zachodzi taka potrzeba), żeby to co wyjdzie "opłacało" się destylować. Ostatecznie wyszło 85-90l zacieru. Po ostudzaniu zmierzyłem Blg - 21, dodałem Fermiole, bo dobre i tanie ;) Zacier nie miał tendencji do wyłażenia z beczki.
Ponieważ nie posiadam kega z płaszczem - wszystkie zaciery filtruje/odciskam na prasie. Po 2 tygodniach ustawiłem ojcu 40l prasę z gęstym workiem i 3 balony. Filtrowanie tej breji to masakra - ale nie było innego wyjścia. Po trzech dniach dzwoni, że skończył :mrgreen: - efekt prawie 70l jasnożółtego lekko mętnego płynu z niewielką ilością osadu - good job, jak to mówią Indianie. Generalnie zacier miał przyjemny zapach - przyjemniejszy niż z żyta ale zupełnie inny niż z kukurydzy. Balony z zacierem musiały czekać do nowego roku, aż będę parę dni wolnego.
Destylacja na podstawowym abratku - kolumna 63mm ze sprężynkami pryzmatycznymi, długa 115 cm i krótka 30 cm z wypełnianiem miedzianym. Niestety z powodu wysokości pomieszczenia nie jestem w stanie destylować na połączonych kolumnach. Odebrałem przedgony na długiej kolumnie, potem zmieniłem na krótką i odebrałem na szybko na maksa. Druga destylacja po rozcieńczeniu do 25% tylko na długiej kolumnie. Odebrałem przedgon, potem 0,7l pierwszej frakcji potem główna i ok. 0,5l końcowej. I i III frakcję połączyłem, rozcieńczyłem do ok. 30% i puściłem na kolumnę z węglem. Całość połączyłem i rozcieńczyłem do 40%. Wyszła wódeczka o bardzo ciekawym, słodkawym - jak to określają degustatorzy zapachu, łagodnym, słodkawym i w odróżnieniu od zapachu dość neutralnym smaku. Zastanawiałem się czy puszczać jeszcze raz ale wszyscy, którzy próbowali mówią, żeby zostawić tak jak jest.
Finalnie wyszło 14l wódki 40%. Wydajność w stosunku do zboża dużo gorsza i dużo więcej przedgonów. Roboty znacznie więcej i upierdliwa. Jak ktoś ma sprzęt z płaszczem to można się bawić.
Ostatecznie ziemniaki się nie zmarnowały, a trunek zadawała nasze podniebienia :) i wyraźnie odróżnia się od tego co do tej pory robiłem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doody
80%
80%
Posty: 455
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Doody » 2018-01-07, 19:39

Dzięki Misza za tą relację :brawo
Człowiek zawsze dowie się czegoś ciekawego :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: wiking » 2018-01-07, 23:47

To kto chętny na zacieranie ziemniaków? Znalazłem dość ciekawą ofertę 20 gr za kilogram, ale 3 tony, to ciut za dużo dla mnie :lol: https://www.igrit.pl/index.php?act=oglo ... 5&strona=1
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: fuutro » 2018-05-25, 19:46

Ciekawi mnie jedna rzecz - po gotowaniu/kleikowaniu ziemniaków wylewanie wody - czy ten krok w niektórych przepisach nie powoduje jeszcze dodatkowej i zbędnej straty i tak małej ilości skrobi? Czy to polskie czy zagraniczne źródła to pojawia się ta niezgodność przepisów.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

laurentp
100%
100%
Posty: 1138
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: laurentp » 2018-05-25, 21:59

Mi się wręcz kojarzy przepis, w którym do "naszych celów" wykorzystywało się "wodę", a "pyry dajemy psu". (Może po tym fragmencie uda się przepis odnaleźć).

To było (jest) na AD:
"Wino z ziemniaków
Ziemniaki do wina należy dobrze umyć, następnie ugotować w skórce. Wygotowany płyn należy odcedzić a pyry dać psu. Do płynu należy dodać imbir, następnie kilka pokrojonych pomarańczy i kilka pokrojonych cytryn. Gotujemy wszystko razem 15 minut. Po ochłodzeniu odcedzamy powstały płyn. Dodajemy zaczyn drożdżowy i 1/3 część przygotowanego cukru (w postaci płynnego syropu), resztę cukru dodajemy po 3-4 dniach. Gdy wino zakończy fermentację należy ściągnąć je do innego naczynia znad osadu, który może popsuć (doszczętnie)jego smak. Wino z ziemniaków 17%ziemniaki - 3,5 kgwody - 7,5l pomarańcze - 5 szt.cytryny - 3 s... "

https://alkohole-domowe.com/alkohole/przepis.html
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: fuutro » 2018-05-26, 05:28

Dzięki.
Więc najlepiej przed gotowaniem naprawde solidnie je wyczyścić i potem już niczego nie odrzucać, poza tym co i tak samo odparuje.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1060
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Pietro » 2018-05-27, 00:24

fuutro pisze:
2018-05-25, 19:46
Ciekawi mnie jedna rzecz - po gotowaniu/kleikowaniu ziemniaków wylewanie wody - czy ten krok w niektórych przepisach nie powoduje jeszcze dodatkowej i zbędnej straty i tak małej ilości skrobi?
Gotowanie zastąp parowaniem. Wody zostającej na dnie kotła/ garnka jest niewiele, nie trzeba jej wylewać.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: fuutro » 2018-05-27, 04:15

Tylko co jest nie tak z tą wodą? Znacznie obniży Blg?

Można spokojnie wykonać parowanie w dużym garze z grubym dnem na taborecie gazowym?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

wawaldek11
101%
101%
Posty: 984
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: wawaldek11 » 2018-05-27, 10:45

Można.
Tylko na dno połóż jakąś perforowaną podkładkę, żeby ziemniaki nie przypalały się. Były kiedyś takie wkłady do gotowania prania.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 659
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: radius » 2018-05-27, 11:22

wawaldek11 pisze:
2018-05-27, 10:45
Były kiedyś takie wkłady do gotowania prania.
I w dalszym ciągu są :D
http://allegro.pl/kociolek-do-gotowania ... o&#thumb/3
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2018-05-27, 14:12 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: fuutro » 2018-05-27, 11:40

Dobrze więc mi świtało jak był u dziadków parnik zrobiony. Dzięki, teraz już z górki. Tylko na obniżkę cen surowca trzeba zaczekać ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4691
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Citizen Kane » 2018-05-27, 12:26

radius pisze:
2018-05-27, 11:22
I w dalszym ciągu są :D
Mam nadzieję, że Kolega przez roztargienie zapomniał jakie zasady obowiązują na forum względem serwisów aukcyjnych...

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 659
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: radius » 2018-05-27, 14:13

Fakt, szefie :D Już poprawione :beer
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4691
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacieranie ziemniaków

Post autor: Citizen Kane » 2018-05-27, 16:01

:oki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość