Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Ja dodaję bezpośrednio do zacieru 10 gram na 40 - 45 litrów. Start przy temp. około 33 - 35C w ciągu 2-3 godzin.
OLO 69
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Nie uwadniasz?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
To błąd, dużo komórek drożdżowych ulega przy tym destrukcji.
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Średnio 5 dni i z 18- 20 blg zacier przerobiony. Na fermiolach nawet pisze, że można nie uwadniać. Jedynie co robię to wyjmuję z lodówki je wcześniej, aby temperaturę otoczenia złapały.
OLO 69
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Nie polecam takiego postępowania. Zwłaszcza, że rehydratacja to proces prosty i szybki. Brak powyższego, to proszenie się o kłopoty w sytuacji, kiedy nie można być pewnym kondycji drożdży.
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Dla mnie mniej roboty. Kiedyś uwadniałem i różnicy nie stwierdziłem. Ale skoro tak nie trzeba, to uwadniajcie.
OLO 69
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Raz startowało Ci 30 godzin...
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Wtedy uwadniałem Ale podejrzewam, że z kwasem przesadziłem, bo przez pomyłkę dałem podwójną dawkę.
OLO 69
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Słowo klucz - podejrzewam.
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Dobra, napiszę na pewno. Zrobiłem ze 100 zacierów a tylko raz miałem taki przypadek i to wtedy gdy za mocno dokwasiłem.
OLO 69
Re: Zacieranie mąki enzymami (Biedronka, Lidl, Aldi)
Też daję bezpośrednio do zacieru. Hartowanie drożdży kojarzy mi się z restartem, gdzie w nastawie jest trochę alkoholu i ogólnie są niesprzyjające warunki dla drożdży.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości