Strona 4 z 6

: 2013-03-03, 13:15
autor: starowar
palecx pisze: Nie jest to zbyt gęste do fermentacji? No i jak z tym pH ?
W czasie fermentacji lepkość się zmniejsza.
Zakwasza się do konkretnych enzymów. Enzymy mają podane jakie ph jest najodpowiedniejsze.

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-01-07, 19:33
autor: Misza
To może ja dla potomności opiszę moje na razie jedyne doświadczenie z ziemniakami, bo pewnie szybko się nie powtórzy. Ubiegłej jesieni mieliśmy problem z ziemniakami z przydomowej działeczki, bo za długo siedziały w ziemi przez niesprzyjającą pogodę i niestety ok. 20% nadawało się od razu do wyrzucenia, a 30% miło już widoczne ślady infekcji. Ojciec rzekł: "zrób coś z tym, żeby się nie zmarnowało" no i przystąpiliśmy do dzieła ;) Ziemniak po wstępnej selekcji trafiły do dużego gara i były gotowane do miękkości. Potem odlewałem wrzątek, mieszadło do wiertarki i pierwszy enzym w ilości podwójnej. Upłynniało dość sprawnie. Potem do beczki i po wystudzeniu do 65 st.C korekta pH H2SO4 i drugi enzym. Dodałem jeszcze parę kilo maltodekstyny (wpadła mi kiedyś w ręce i służy mi do wzbogacania zbożówek jeśli zachodzi taka potrzeba), żeby to co wyjdzie "opłacało" się destylować. Ostatecznie wyszło 85-90l zacieru. Po ostudzaniu zmierzyłem Blg - 21, dodałem Fermiole, bo dobre i tanie ;) Zacier nie miał tendencji do wyłażenia z beczki.
Ponieważ nie posiadam kega z płaszczem - wszystkie zaciery filtruje/odciskam na prasie. Po 2 tygodniach ustawiłem ojcu 40l prasę z gęstym workiem i 3 balony. Filtrowanie tej breji to masakra - ale nie było innego wyjścia. Po trzech dniach dzwoni, że skończył :mrgreen: - efekt prawie 70l jasnożółtego lekko mętnego płynu z niewielką ilością osadu - good job, jak to mówią Indianie. Generalnie zacier miał przyjemny zapach - przyjemniejszy niż z żyta ale zupełnie inny niż z kukurydzy. Balony z zacierem musiały czekać do nowego roku, aż będę parę dni wolnego.
Destylacja na podstawowym abratku - kolumna 63mm ze sprężynkami pryzmatycznymi, długa 115 cm i krótka 30 cm z wypełnianiem miedzianym. Niestety z powodu wysokości pomieszczenia nie jestem w stanie destylować na połączonych kolumnach. Odebrałem przedgony na długiej kolumnie, potem zmieniłem na krótką i odebrałem na szybko na maksa. Druga destylacja po rozcieńczeniu do 25% tylko na długiej kolumnie. Odebrałem przedgon, potem 0,7l pierwszej frakcji potem główna i ok. 0,5l końcowej. I i III frakcję połączyłem, rozcieńczyłem do ok. 30% i puściłem na kolumnę z węglem. Całość połączyłem i rozcieńczyłem do 40%. Wyszła wódeczka o bardzo ciekawym, słodkawym - jak to określają degustatorzy zapachu, łagodnym, słodkawym i w odróżnieniu od zapachu dość neutralnym smaku. Zastanawiałem się czy puszczać jeszcze raz ale wszyscy, którzy próbowali mówią, żeby zostawić tak jak jest.
Finalnie wyszło 14l wódki 40%. Wydajność w stosunku do zboża dużo gorsza i dużo więcej przedgonów. Roboty znacznie więcej i upierdliwa. Jak ktoś ma sprzęt z płaszczem to można się bawić.
Ostatecznie ziemniaki się nie zmarnowały, a trunek zadawała nasze podniebienia :) i wyraźnie odróżnia się od tego co do tej pory robiłem.

Pozdrawiam

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-01-07, 19:39
autor: Doody
Dzięki Misza za tą relację :brawo
Człowiek zawsze dowie się czegoś ciekawego :wink:

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-01-07, 23:47
autor: wiking
To kto chętny na zacieranie ziemniaków? Znalazłem dość ciekawą ofertę 20 gr za kilogram, ale 3 tony, to ciut za dużo dla mnie :lol: https://www.igrit.pl/index.php?act=oglo ... 5&strona=1

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-25, 19:46
autor: fuutro
Ciekawi mnie jedna rzecz - po gotowaniu/kleikowaniu ziemniaków wylewanie wody - czy ten krok w niektórych przepisach nie powoduje jeszcze dodatkowej i zbędnej straty i tak małej ilości skrobi? Czy to polskie czy zagraniczne źródła to pojawia się ta niezgodność przepisów.

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-25, 21:59
autor: laurentp
Mi się wręcz kojarzy przepis, w którym do "naszych celów" wykorzystywało się "wodę", a "pyry dajemy psu". (Może po tym fragmencie uda się przepis odnaleźć).

To było (jest) na AD:
"Wino z ziemniaków
Ziemniaki do wina należy dobrze umyć, następnie ugotować w skórce. Wygotowany płyn należy odcedzić a pyry dać psu. Do płynu należy dodać imbir, następnie kilka pokrojonych pomarańczy i kilka pokrojonych cytryn. Gotujemy wszystko razem 15 minut. Po ochłodzeniu odcedzamy powstały płyn. Dodajemy zaczyn drożdżowy i 1/3 część przygotowanego cukru (w postaci płynnego syropu), resztę cukru dodajemy po 3-4 dniach. Gdy wino zakończy fermentację należy ściągnąć je do innego naczynia znad osadu, który może popsuć (doszczętnie)jego smak. Wino z ziemniaków 17%ziemniaki - 3,5 kgwody - 7,5l pomarańcze - 5 szt.cytryny - 3 s... "

https://alkohole-domowe.com/alkohole/przepis.html

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-26, 05:28
autor: fuutro
Dzięki.
Więc najlepiej przed gotowaniem naprawde solidnie je wyczyścić i potem już niczego nie odrzucać, poza tym co i tak samo odparuje.

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-27, 00:24
autor: Pietro
fuutro pisze:
2018-05-25, 19:46
Ciekawi mnie jedna rzecz - po gotowaniu/kleikowaniu ziemniaków wylewanie wody - czy ten krok w niektórych przepisach nie powoduje jeszcze dodatkowej i zbędnej straty i tak małej ilości skrobi?
Gotowanie zastąp parowaniem. Wody zostającej na dnie kotła/ garnka jest niewiele, nie trzeba jej wylewać.

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-27, 04:15
autor: fuutro
Tylko co jest nie tak z tą wodą? Znacznie obniży Blg?

Można spokojnie wykonać parowanie w dużym garze z grubym dnem na taborecie gazowym?

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-27, 10:45
autor: wawaldek11
Można.
Tylko na dno połóż jakąś perforowaną podkładkę, żeby ziemniaki nie przypalały się. Były kiedyś takie wkłady do gotowania prania.

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-27, 11:22
autor: radius
wawaldek11 pisze:
2018-05-27, 10:45
Były kiedyś takie wkłady do gotowania prania.
I w dalszym ciągu są :D
http://allegro.pl/kociolek-do-gotowania ... o&#thumb/3
Obrazek

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-27, 11:40
autor: fuutro
Dobrze więc mi świtało jak był u dziadków parnik zrobiony. Dzięki, teraz już z górki. Tylko na obniżkę cen surowca trzeba zaczekać ;)

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-27, 12:26
autor: Citizen Kane
radius pisze:
2018-05-27, 11:22
I w dalszym ciągu są :D
Mam nadzieję, że Kolega przez roztargienie zapomniał jakie zasady obowiązują na forum względem serwisów aukcyjnych...

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-27, 14:13
autor: radius
Fakt, szefie :D Już poprawione :beer

Re: Zacieranie ziemniaków

: 2018-05-27, 16:01
autor: Citizen Kane
:oki