Kurde ale starego kotleta odgrzewam - Sorry
Może któryś z Szanownych Forumowiczów (bardziej obeznany w temacie biotechnologii) mógłby wypowiedzieć się czy (jeśli tak to jak) możliwa jest enzymatyczna inwersja sacharozy w domowych warunkach?
Z góry dzięki.
Powyżej wypowiadającym się dziękuję ale...
@pluton:
1) HMF jest szkodliwy dla pszczół (nie wchodzę w szczegóły, jeśli Cię to interesuje odsyłam do przeglądarki internetowej),
2) Owszem pszczoły od mln lat radzą sobie z inwersją cukrów ale odbywa się to kosztem ich ciężkiej pracy i z uwagi na specyfikę niektórych zabiegów pasiecznych pożądanym byłoby ułatwienie im tego zadania (jeśli interesują Cię szczegóły... patrz pkt. 1),
3) Inwersja kwasowa odpada ze wzgl. na pkt. 1.
@palecx:
To nie kwestia zaufania do cukrowni (myślisz, że kto produkuje "inwert"?) - chodzi o $$$
PS
Na tej
stronie opisanych jest kilka laboratoryjnych metod wyizolowania inwertazy z drożdży piekarniczych. Pozostaje tylko kwestia dawkowania i wydajności tak pozyskanego enzymu.