Zacieranie cukru

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-12-24, 09:38

artgsm pisze: coz, nadrobie to w (niedalekiej) przyszlosci ...
Nadrobiłem :wink:

Na długiej kolumnie nie zauważyłem różnicy.
W trybie pot still wydaje mi się, że efekty z cukru inwertowanego są nieco lepsze.
Aromaty sprawiają wrażenie łagodniejszych. Mniej bimbru - więcej Brendy.

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2007-12-24, 23:46

@tomQ

Moj inwertowany zacierek juz pracuje. Dodalem 1 kg maki pszennej w sumie nie wiem po co, chyba dla smaku, mam nadzieje, a w drugim gasiorku zrobie inwert z sokiem pomidorowym.
Zobaczym, co z tego wyjdzie :wink:
A poki co, korzystam ze swiat. Zyczenia zlozone, prezenty rozdane, i tak, z pustawymi nieco kieszeniami (i ze spokojnym sumieniem) odpoczne w milej swiatecznej atmosferze :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
ziutekt
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2008-09-30, 21:54
Lokalizacja: okolice Częstochowy

Post autor: ziutekt » 2008-11-09, 21:29

Z forum piwnego wiem, że dosładzanie piwa przed rozlewem do butelek robi się glukozą, a to dlatego, że jest wtedy mniej fuzli w piwie, glukoza przerabiana jest na bardziej czysty alkohol, z tego by wynikało, że posiadacze słabszych aparatur winni jednak cukier inwertować, kwasku i tak trzeba dodawać, trzeba tylko uwzględnić dodany już kwasek.
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-11-09, 21:36

@ziutekt

Problem jest bardziej złożony i według moich ostatnich obserwacji bardziej zależy od gatunku drożdży i sposobu (parametrów) fermentacji.
Powiem, że próby z inwersją cukru dla drożdży ALCOTEC TURBO PURE 24H nie dały żadnych rezultatów. Drożdże te bez względu na to jaki cukier dostaną (ostatnio tylko rozpuszczony w ciepłej kranówie) przerabiają go w swoim tempie dając rewelacyjnie czysty produkt. Ciągle jeszcze jestem pod wrażeniem.
Obrazek

pzdr

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2008-11-12, 23:18

Ostatni nastaw robiłem właśnie na cukrze inwertowanym 8kg cukru,1kg śliwek węgierek do smaku i reszta woda.Baling początkowy to 21 blg.Był to swoisty eksperyment bo dałem tylko jedna płaską łyżeczkę stołową drożdży Red Ethanol. Całość pracowała dokładnie 3 miesiące :shock: bez 2 dni.Temperatura pracy to jakieś 18oC.Podczas destylacji bardzo dobrze wyczuwalna nuta śliwek,wszystko jechanie na szybko bez refluksu, bo miało być puszczone 2 razy.Niestety ponowna destylacje powierzyłem szwagrowi i mało co nie wysadził mieszkania w powietrze :!: :( .No cóż nauczka życiowa dla mnie i dla niego.
A wracając do tematu zrobiłem sporo nastawów pseudo śliwkowych ale żaden nie miał takiego zapachu.

Pozdrawiam
Yaco
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
rudysteffan
40%
40%
Posty: 95
Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: rudysteffan » 2008-11-13, 08:49

Heja!

@Yaco
Red Ethanol to drożdże do żyta... Więc nie dziw się że tyle czasu przerabiały.

Pozdrawiam
Stefan
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2008-12-03, 12:11

Witam kolegów
zrobiłem nastaw 40l wody 12kg cukru + kwasek cytrynowy
drożdze aktywne + pożywka
liczyłem nastaw według tego arkusza kalkulacyjnego
http://www.bimber.info/forum/files/nastawy2003_198.xls
który znalazłem na forum.
Według wyliczeń powinienem miec 23 blogi, na cukromierzu z bio-winu wyszło 19.
mam pytanie czy w arkuszu jest jakis błąd czy raczej mój cukromierz jest do bani(skłaniem sie do tej drugiej opcji)
pozdrawiam
rafał

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-12-03, 12:48

Witam!
Jeżeli niektóre biowinowskie alkoholomierze mają błąd dochodzący do 4%, należy przyjąć że ich cukromierze też mogą mieć podobny :? .

Też mam taki, ale - z powyższego powodu - nie wierzę mu zbytnio, traktuję jako taki sobie wskaźnik, ostatnio pokazuje -3, a wyraźnie czuję jeszcze cukier - to akurat nie jest dla mnie takie ważne, pod koniec wystarczy mi próba na smak, a nastaw obliczam "ręcznie", jeśli nie robię go w/g przepisu na drożdżach.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2008-12-03, 13:33

Witam Astemio
ja sobie zdaje sprawe ze te cukromierze są niewiele warte ale chciałem uzyskać tylko tyle zacieru zeby zmiescił sie na raz w kegu 50l. bez dosypywania cukru do zacieru i przy jak najwiękrzej mocy tego płynu. Z braku wolnych naczyn do fermentacji musiałem zacier zrobic w kegu do destylacji. Mam pytanie czy nalezy to klarować czy można besposrednio podłoczyć kolumne?
pozdrzwiam
rafał

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2008-12-03, 13:38

bez klarowania i po podłączeniu kolumny uzyskasz niezłego drożdżaka :?
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-03, 13:43

@mlody

Po pierwsze to co nastawiłes to nie jest zacier tylko cukrówka-nastaw cukrowy.
Dobrze by było abyś chociaż zlał płyn z nad osady drożdży (nie musisz kalrować), ale możesz gotować z drożdzami, wcale jakiejś drożdżówki nie otrzymasz, jak masz dobry sprzęt i proces porowadzisz prawidłowo.

A będziesz robił surówkę czy masz zamiar raz puścic?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2008-12-03, 13:58

Witam kolegów
Mam zamiar to dwa razy destylować raz szybko na minimalnym refluksie a drugi raz już zgodnie ze sztuką.
Kolumne mam typu AAABARTEK 150cm wypełnienia srednica to 45mm.
Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-03, 15:16

Radzę abyś przyłozył sie i do pierwszej destylacji, tej na surówkę.
Surówke rozcieńczył, dał zimną na złoże z węglem, a potem rektyfikacja ponowna.
Robisz dla siebie, więc liczy się jakośc przede wszystkim.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-12-04, 09:34

Witam!
kitaferia pisze:...Po pierwsze to co nastawiłes to nie jest zacier tylko cukrówka-nastaw cukrowy...
Tak jest, a po "zerowe" - sam tytuł tematu jest błędny i mylący: Zacieranie cukru .
To może byłoby wskazane zmienić.
I również w kwestii "przykładania się" masz całkowitą rację (zresztą warto do wszystkiego).
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-12-04, 09:44

@Astemio

To przeczytaj pierwszy post z tego tematu. :mrgreen:


pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości