Jak z żyta?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-02, 15:32

Grunt to doświadczony nauczyciel.
Zaoszczędzi czas, pieniądze, pracę i dużo rozczarowań.
Mam respekt przed Zbyszkiem :) jeśli chodzi o Jego wiedzę, myślę że jest naprawdę duża , a do tego chętnie się nią dzieli i służy radą - do początkujących trzeba mieć cierpliwość :) . Choć czytam namiętnie forum Kolegów winiarzy, im więcej czytam tym więcej wątpliwości :)
Pozwolisz, że Tobie też zadam pytanie laika: co to jest Muskat? Jaki masz przepis?
Chyba temat zrobił się offowy, może do HP lub PW?
A piwniczka Kolegi Zbyszka śni mi się po nocach :D .

Pozdrawiam Wojtek

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2008-03-02, 16:10

kitaferia pisze:...co to jest Muskat?
To białe, najczęściej słodkie lub półsłodkie winko gronowe.
O charakterystycznym muszkatowym aromacie, który ja nazywam "landrynkowym słońcem".
Robi się go ze specjalnych odmian winorośli, którą obrywa się bardzo późno. Często po przymrozkach.
Dobrze jest przeglądać kiście w winnicy, usuwać nadpsute owoce, a zrywać gdy już się odrobinę pomarszczą.

Rozlewa się je do białego szkła, które od wiosny wystawia się na działanie słońca.

Pozdrawiam,
TomQ

kemot
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-03-17, 10:14
Lokalizacja: Bory tucholskie

Post autor: kemot » 2008-03-24, 10:34

Witam. Raczkuje dopiero w temacie i stad moje pytanie: czy to http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=277&page= nadawałoby sie do zacierania? Zaznaczam że chcialbym zrobic zacier bardzo tradycyjnie.

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-03-24, 16:51

Witam
Jest idealny
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości