Kasza jęczmienna-słód

dragon
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2008-04-05, 13:22

Kasza jęczmienna-słód

Post autor: dragon » 2008-04-05, 13:30

Witam wszystkich forumowiczów!!Moje pytanie dotyczy jęczmienia, a konkretnie kaszy gruboziarnistej. Mam jej kilkadziesiąt kg ,jak najprościej zrobić z niej słód?Czy jedynym wyjściem jest zastosowanie specjalnych enzymów przekształcających skrobie na prostsze cukry,czy może jest jakiś sposób aby samodzielnie wyprodukować takie enzymy,czy jakiś inny sposób?
Ostatnio zmieniony 2008-04-05, 18:44 przez dragon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziev
40%
40%
Posty: 93
Rejestracja: 2006-05-26, 21:31
Lokalizacja: z nienacka

Post autor: Dziev » 2008-04-05, 15:26

Najprościej, i efektywnie - enzymy

miodzio
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2007-01-03, 22:41
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: miodzio » 2008-04-05, 19:09

Słód robi się z ziarna nieuszkodzonego

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-04-05, 22:26

mam pytanie chcąc przerobić jęczmień na słód co trzeba bo nie mogę znaleźć i jeżeli można to czy taki słód można użyć do produkcji piwa
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-04-06, 00:36

Jęczmień trzeba mieć :lol: to po pierwsze. A jak juz mamy to namoczyć w letniej wodzie, potem rozłożyć i kilka razy dziennie zraszać wodą. Więcej znajdziesz w googlach (jeśli nie na tym forum) pierwszy lepszy link masz TUTAJ Szukaj na samym dole strony.
Taki słód to sam miód :) Do piwa i nie tylko.
Ostatnio zmieniony 2008-04-06, 20:40 przez rafalsk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Rafał S.

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-04-06, 10:21

to to ja wiem tylko że wykonanie słodu metodą domową jest chyba dość trudne ja potrzebuje przepisu na scukrzenie enzymami
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-04-06, 10:31

kolego, zdecyduj się - czy chcesz robić słód czy przerabiać bezpośrednio enzymami
do piwa musisz mieć słód "suchy" z jęczmienia browarnego - jego przygotowanie to także bukiet aromatyczny uzyskany dzięki tej metodzie, do scukrzenia nie potrzebne są już enzymy, choć można nimi wspomagać (tylko po co :roll: )

Jeśli natomiast masz zamiar jęczmień przerobić na zacier to enzymami scukrzasz śrutę - bez słodowania
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-04-06, 10:50

no wlaśnie chodzi mi o tą drugą sposobność i wszędzie jest zacieranie żyta a o jęczmieniu ani słowa

[ Dodano: 2008-04-06, 10:51 ]
i nie wiem czy jęczmień tak samo jak żytko czy jest jakis inny przepis
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2008-04-06, 13:08

do zacierów stosowało się słód jęczmienny "krótki" jako źródło enzymów, ponieważ jako baza był nieopłacalny
przezrabianie zbóż na zacier gorzelniany nie różni sie niczym poza teoretycznie inną dawką enzymów uzależnioną od skrobiowości - jeśli zrobisz jak na żyto to wyjdzie bez problemów
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-04-06, 13:20

gregorjan pisze:...czy jęczmień tak samo jak żytko...
Zboże to zboże i nie ma znaczenia czy żyto czy jęczmień jeśli używamy enzymów.
Należy tylko zamienić skrobię na cukry proste i dobrać ilość enzymów pod kątem zawartości skrobi w poszczególnym zbożu co jest o tyle proste, że ta skrobiowość jest praktycznie podobna, jedynie owies ma trochę mniej skrobii ale rzadko też używany jest jako surowiec do wyrobu alkoholu.
Większe różnice w zawartości skrobi występują już w ziemniakach.

Pozdrawiam

Winiarek

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-04-06, 20:50

dziękuję za odpowiedź prubowałem wysłac zdjęcia mojej aparatury ale ten mail jakoś nie działa cały czas pokazuje jakiś błąd czy może koledzy coś wiedzą na ten temat

[ Dodano: 2008-04-06, 20:52 ]
czy ktoś próbował zrobić słód jęczmienny
pędzę bo lubię to zajęcie

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 52 gości