Melasa

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2008-12-07, 15:54

AAbratek pisze:
bnp pisze: @AAbratek
tutaj muszę przeprosić kolegę bizon do którego odniosłem poprzedni post :oops: - nie zwróciłem uwagi że kolega miał właśnie na myśli melasę trzcinową
bnp pisze: Nie szkodzi, ja z kolei nie pomyślałem w ogóle o melasie buraczanej :)

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-12-07, 16:03

Witam :

"
przecież Czesi od lat produkują rum z melasy "
i zwie się TUZEMSKY znamy znamy :wink: :wink: - co do krystalizacji to i tak mniejszy problem bo przy syropie glukozowym to samo zachodzi ( wszak on sam to już "towar " z wyższej półki - pytajcie @Kitaferii) to co szkodzi na przeszkodzie go rozpuścić w gorącej wodzie - "odrąbać " kawałek - zważyć i rozpuścić ... .
jedynie koszty tutaj nas hamują - co do rumu jak ktoś chce namiastkę to albo "wchodzi " w koszty i robi wg. receptury nie patrząc na koszy trzcinowego itp... albo zastosuje "zaprawkę do alkoholi " ( bynajmniej ja robiłem gin - i jak dla takiego prostego człowieka jak ja jest nie do odróżnienia ) - ważna ABY TO SMAKOWAŁO I BYŁO PODOBNE W SMAKU - A JAK ZROBIMY WŁASNY WYRÓB Z WŁASNYM SMAKIEM I KTOŚ TO POCHWALI - TO LEPSZE NIŻ KOPIA POLMOSU :wink: kiedyś / do tej poru się mówi
"czesko ponad wszesko " - na naszym będzie "popieram swoje " ...

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-12-07, 16:08

Melasa odznacza się także dużą zawartością substancji niecukrowych, które są inhibitorami wzrostu drożdży; utrudniają one ich rozmnażanie i hamują procesy fermentacyjne. Z tych też powodów fermentację przy produkcji spirytusu prowadzi się w rozcieńczonych roztworach melasy. Najlepsze warunki dla rozmnażania drożdży występują wtedy, gdy melasa jest rozcieńczona dziesięciokrotnie, a nawet trzydziestokrotnie, do gęstości 2 – 4° Blg.
Do wyprodukowania 1 dm3 spirytusu etylowego potrzeba 3,3 kg melasy
według mnie skórka nie warta wyprawki.

całość na: http://bimber.ovh.org/pdf/5_melasa_teoria.pdf
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

bnp

Post autor: bnp » 2008-12-07, 16:25

@Spiryt

Spokojnie, kolega niech nie straszy ludzi :wink:

Analizując tabelę 1 z podanego linku można śmiało stwierdzić iż skład melasy buraczanej i z trzciny cukrowej jest zbliżony. Z melasą trzcinową były robione doświadczenia i wypadła pozytywnie, tak więc z buraczaną powinno być podobnie.
Jak nie spróbujemy to się nie dowiemy

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2008-12-07, 23:26

8) A ja mam 20 l melasy buraczanej, czeka w kolejce na przerobienie :roll: :lol:
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2008-12-08, 02:49

skoro kolega @Pietro ma to morze doinformuje gdzie nabył i w jakiej cenie :?:
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2008-12-08, 09:58

Dostałem za darmo. Gdybym nie wziął, melasa poszłaby w kanał. Pochodzi ona z nieistniejącej już (niestety) cukrowni.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

darbi16
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2009-01-07, 10:20
Lokalizacja: roztocze/lubelskie

Post autor: darbi16 » 2009-01-11, 09:37

Witam,
Próbę przeprowadziłem z 30 l melasy.
1. ciężka fermentacja
2. mała wydajność
3. fuzel okropny

Wnioski:
1. bez dodatkowej chemii ani rusz.
2. dopiero 3 razy dało jako taki oryginalny efekt palonego karmelu i ?????

Awatar użytkownika
Adasko13_5
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2008-09-24, 11:14
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: Adasko13_5 » 2009-06-22, 19:50

Witam!
Dwa razy robiłem nastaw z melasy trzcinowej.
Nastaw posiadał piękny kolor i zapach. Destylat bardzo smaczny (prawie jak prawdziwy rum).
Cena była przyzwoita (brat przywoził mi z Anglii) dokładnie nie pamiętam ale jakoś bardzo tanio.
Jakiś czas później znalazłem taką samą melase w Lublinie w sklepie i kosztowała blisko 4x więcej. U nas to się nazywa 'zdrowa żywność' i chyba stąd ta cena. Tam w UK melasa trzcinowa jest naturalnie tańsza od cukru trzcinowego a u nas i jedno i drugie bardzo drogie.

Pozdarwiam.
"... to już nie jest bimber, to dzieło sztuki!"

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-06-22, 20:19

@Adasko13_5
Moze dowiedzial bys sie gdzie kupowal ta melase i za ile? :?:
Ja jak narazie znalazlem najtansza (trzcinowa)za £2.49 w litrowym sloiku u arabow :nie_wiem

Awatar użytkownika
Adasko13_5
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2008-09-24, 11:14
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: Adasko13_5 » 2009-06-22, 22:17

Spróbuję się dowiedzieć, tyle wiem że w Londynie gdzieś na Green Woodzie ;] Nie była ona w słoiku tylko w 0,5 kg pudełku takim samym jak cukier trzcinowy tylko ciemniejszym. Oni pieką z tego jakieś tradycyjne ciasta ;]
Pozdrawiam.
"... to już nie jest bimber, to dzieło sztuki!"

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-06-22, 22:28

Domyslam sie o czym mowisz,mozna zakupic w kazdym sklepie ,ale czy to jest tanie? za pol kilo trzeba zaplacic 1.69 :?

okowitek
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2009-12-08, 21:06

Melasa

Post autor: okowitek » 2009-12-11, 18:44

Witam serdecznie,

Melasa trzcinowa jest produktem dosc skomplikowanym.Rozne jej rodzaje powstaja na kazdym szczeblu rafinacji cukru (trzcinowego).Wyroznic mozna melasy lekkie,srednie,jasne i ciemne.Wiele przetworni modyfikuje melasy wedlug zapotrzebowan lokalnego rynku...np dodaje sie jej do paszy zwierzecej.Trzeba wiec uwazac aby nie nabyc tej przemyslowej.Ta do niczego sie nie nadaje.Dobrej jakosci,poprawnie przedestylowana melasa
przypomina smak rumu.Dobre efekty daje mieszanie jej z cukrem co poprawia wydajnosc.
Pojedyncza destylacja przypomina rum kubanski.

tantox
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2010-01-27, 20:10

Post autor: tantox » 2010-04-16, 16:59

Witam:)
Jestem nowym forumowiczem i mam już jakieś tam niewielkie doświadczenie :) Jestem szklanym pot-stillowcem.Mam za sobą produkcję domowych winiaków oraz grapp i rumów.
Własnie wpadł mi w ręce 20 l baniak z melasą buraczana i w niedzielę idzie ona do butli...Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam

bnp

Post autor: bnp » 2010-04-16, 17:01

opisz koniecznie przebieg fermentacji i zastosowane drożdże. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości