Wasi zacierowi liderzy

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-04-08, 21:47

wiem , mnie kiedyś nakarmiono ciastem na oleju z konopi indyjskich nikt nic nie powiedział a ja wypiłem kawe , w auto i do domu ale to dział o zacieraniu więc basta

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-04-09, 16:21

Te roślinki to jakieś niedożywione... żółte takie...
Pozdrawiam. adwokat

staszydlaw
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2009-03-23, 08:43
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: staszydlaw » 2009-04-09, 17:10

Nie mogę, na drugiej stronie tematu sam offtop.

Mam inne pytanie: czy jest jakakolwiek różnica z czego robimy zacier (np. z ziemniaków, ze zboża lub wiórów drewnianych) jeśli ma się dobry sprzęt i puszcza później wszystko przez filtr węglowy? Czy aromat otrzymanego etanolu zależy od ilości półek teoretycznych kolumny?

Awatar użytkownika
jedrus84
60%
60%
Posty: 235
Rejestracja: 2008-11-21, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: jedrus84 » 2009-04-09, 17:22

SPIRYT
woda woda i jescze raz woda , do tego nawóz , nie musi być jakiś specjalny ( dedykowany) wystarczy dla paproci , choć oczywiście efekt końcowy bedzie trochę mizerniejszy , a najważniejsze jak najwięcej światła , bo bez tego to można jedynie pakuły do hydrauliki wyprodukować ;)
STASZYDLAW
oczywiście , że ma znaczenie z czego robimy , ja już wypróbowałem żyto i pszenicę i od razu wyczuwam różnicę :) filtr węglowy raczej tego nie zmieni , pomyśl o tym ile w polmosie mają półek w kolumnach , jaki sprzęt, a co im wychodzi ??!! , osobiście uważam , że dobry materiał na zacier to 70 % sukcesu. Co do drugiej części pytania to oczywiście , że zależy od ilości półek , ale to już dla każdego indywidualnie ( czytaj jak kto lubi) jeden robi tylko śliwowicę na 50 cm kolumnie , drugi tylko żytniówki na 1,5 metrowej , dodatkowo każdy ma inne warunki mieszkaniowe ( wysokość) musisz sobie najpierw odpowiedzieć do czego chcesz dążyć , potem zrobić zacier co pierwsze wpadnie Ci w ręce i spróbować :) ja zrobiłem pierwszy zacier z mąki zytniej , 4 dni i było po sprawie. Pusćiłem na filtr produkt finalny i mnie zatkało z wrażenia , zrobiłem też z maki pszennej 12 dni i na sprzęt ( jadę na bayanusach stąd ten czas ) i zatkało mnie ponownie , oczywiście dwa razy pozytywnie. Eksperymentuj sprawdzaj i ciesz się że nie musisz się już truć "wódką" ze sklepowej półki :)

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-04-09, 20:01

staszydlaw pisze:czy jest jakakolwiek różnica z czego robimy zacier (np. z ziemniaków, ze zboża lub wiórów drewnianych)
Z wiórów drewnianych raczej Ci zacier nie wyjdzie. :mrgreen:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-04-10, 08:36

e tam nie wyjdzie, jak z dębu zaje.ista dębowa wychodzi :wink:
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

staszydlaw
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2009-03-23, 08:43
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: staszydlaw » 2009-04-10, 13:11

żartowałem :D

myślałem o trocinach, zgubiłem słowo

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-04-11, 21:17

Spiryt pisze:Z wiórów drewnianych raczej Ci zacier nie wyjdzie. :mrgreen:
Spiryt chyba zpomniałeś o celulazie. Z drewna, słomy, siana podobno też można otrzymać C2H5OH.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-04-11, 23:10

@JanK
tylko przemiana dłuższa - drewno na nawóz, nawóz na pole, z pola żyto, żyto enzymami, a z tego już C2H5OH
skrócona wersja to - gospodarzowi słomę na paszę za połówkę, drewno na opał za drugą
Drożdże trawią jedynie cukry proste.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-04-12, 14:51

Tofi można i tak jak piszesz.
Ale można i tak.
Celulazy - grupa enzymów rozkładających celulozę. Należą do 3. klasy enzymów, czyli hydrolaz. Celulazy ma zdolność katalizowania reakcji hydrolizy wiązań β-1,4-glikozydowych, występujących pomiędzy cząsteczkami glukozy w celulozie. W wyniku tej reakcji powstaje początkowo celobioza (jednostka dwucukrowa), a następnie glukoza.

Glukozę już drożdżaki przerobią.
Była już na forum dyskusja o tych enzymach.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-04-12, 15:43

tylko gdzie te enzymy mozna kupic??

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-04-12, 16:39

Lukasek też bym chciał to wiedzieć. :roll:
Myślę jednak, że należało by poszukać u producentów chemii gospodarczej. Np. w tym odplamiaczu występują dwa enzymy mogące znaleźć zastosowanie w naszym hobby. http://marketeo.com/pl/Oferta/Odplamiac ... 90632.html
Tylko czy je sprzedadzą oddzielnie? :nie_wiem

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-04-12, 21:03

To może uniwersalny enzymatyczny preparat gorzelniczy działa na wszystkie cukry: sacharoza, skrobia, laktoza, celuloza, lub coś podobnego tak się zastanawiam czy nie przetrzepać w kuchni preparatów na odchudzanie w poszukiwaniu enzymów.

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Post autor: jacuś » 2009-04-12, 22:26

Tofi pisze: Drożdże trawią jedynie cukry proste.
Tofi nie zapominaj o dwucukrach.
Pozdrawiam Jacek.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-04-13, 16:39

Sacharoza czyli dwucukier i zostaje rozłożony na cukry proste przed skomsumowaniem przez drożdze :P
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości