Zacier ze słodu i glukozy
Zacier ze słodu i glukozy
Wobec podawanej na forum ceny słodu (2,9...5.0PLN/kg) i pewnej gimnastyce przy zacieraniu żyta myślałem o zacierze z kupionego słodu i glukozy (dla ortodoksów tylko słód). Czy ktoś z forumowiczów przerabiał już ten temat? Wszelkie konstruktywne sugestie mile widziane.
ja dotychczas zacieralem kukurydze z dodatkiem słodu jeczmiennego.Jest to zacier pod burbona,czy tez jak to nazywają Pure Corn Whiskey.
Efekt---hmmm.chyba duzo znaczy tu wprawa w cięciu destylatu--tzn.wiedza kiedy to co nam wykapie z chłodnicy jeszcze sie nadaje do prod.whiskey a kiedy juz nie.ja połasiłem się na ilość i calośc ma co prawda smak ciut słodkawy dzieki kukurydzy,ale ma tez gorzkawy posmak---najwyrazniej do calości nakapało za duzo "ogonów"( ang.tails)czyli końcowych skroplin.zbyt obfitych właśnie w te gorzkie posmaki.No cóż praktyka czyni mistrza, w końcu doświadczenie tych którzy whisky i burbona robią zawodowo,nagradzane jest nie bez podstawy sowitą ponoc zapłatą.
Efekt---hmmm.chyba duzo znaczy tu wprawa w cięciu destylatu--tzn.wiedza kiedy to co nam wykapie z chłodnicy jeszcze sie nadaje do prod.whiskey a kiedy juz nie.ja połasiłem się na ilość i calośc ma co prawda smak ciut słodkawy dzieki kukurydzy,ale ma tez gorzkawy posmak---najwyrazniej do calości nakapało za duzo "ogonów"( ang.tails)czyli końcowych skroplin.zbyt obfitych właśnie w te gorzkie posmaki.No cóż praktyka czyni mistrza, w końcu doświadczenie tych którzy whisky i burbona robią zawodowo,nagradzane jest nie bez podstawy sowitą ponoc zapłatą.
Niech moc (%) bedzie z nami !!!
No wlasnie tu jest pies pogrzebany.Dyskusje nad przewaga jednej metody nad drugą,czyli zacieranie z enzymami ,czy tez tylko przy uzyciu enzymów zawartych w słodzie.oraz plusy i minusy łączenia obydwóch...Te rozważania i dyskusje chyba nigdy sie nie skończą.
We wspomnianej wcześniej książce właśnie połączono obydwie metody.Zaciera się kukurydze z dodatkiem słodu jeczmiennego i dodaje sie enzymy.
Z własnego doswiadczenia trudno mi na razie stwierdzic co jest nalepsze.
We wspomnianej wcześniej książce właśnie połączono obydwie metody.Zaciera się kukurydze z dodatkiem słodu jeczmiennego i dodaje sie enzymy.
Z własnego doswiadczenia trudno mi na razie stwierdzic co jest nalepsze.
Niech moc (%) bedzie z nami !!!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości