Gorzkawy posmak destylatu z kukurydzy

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Gorzkawy posmak destylatu z kukurydzy

Post autor: karolb » 2009-05-28, 20:47

Witam.
Popełniłem niedawno kilka zacierów z kukurydzy i muszę stwierdzić, że oprócz tego słodkawego nieco smaku o jakiego mi w gruncie rzeczy chodziło,destylat ma niestety także nieco gorzkawy posmak.
Czy zdarzyło się Wam takie coś???Nie wiem co jest tego przyczyną? A może jest to normalne zjawisko przy zacierze z kukurydzy?
Fakt ze kukurydza wysokich lotów to nie była. W moim mieście jest tylko jedno miejsce, gdzie mam szanse kupić kukurydzę (targ gdzie sprzedają żarcie dla kur,ptactwa itp)
Marzy mi się kukurydza typowo gorzelniana ale po prostu nie mam jak jej kupić.
Dodam ze zacier nie był zacierem wyłącznie kukurydzianym,dodałem nieco słodowanego jęczmienia (według przepisu)
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 15:39 przez karolb, łącznie zmieniany 3 razy.
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-28, 21:31

Witam - co prawda mało wiem ale nie spotkałem się z
kukurydza typowo gorzelniana
z tego co wiem :

Z tony ziarna kukurydzy otrzymać można około 400 litrów etanolu - to już coś :wink:

pozdrawiam
98%

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-05-28, 21:34

A jak myślicie tak typowo jadalna kukurydza.. jak się ja je to jest słodkawa... może tędy droga?? Pytam bo mógł bym sobie taka posadzić, ale czy gra warta świeczki???

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-28, 22:28

Witam "typowo " to Koledze chodzi o odmianę konsumpcyjna - bo jak wszyscy wiedzą ( Ci co nie wiedzą to informuję .. ) większość w 98% no dobra w 99% to co nam rośnie u "sąsiada " to kukurydza paszowa . "Słodka " to jest zmodyfikowana i kiedyś ( nie wiem jak teraz ) nie wolno było jak siać .. z teściem w wiadomym miejscu ( pośród paszowej ) sialiśmy dla siebie do jedzenia .. oj smaczna - taka jak bonduele . małe kolby można było jeść prosto po obraniu ociekały słodyczą - tak z pewnością ilość skrobi była by lepsza do fermentacji , przychodzili "tubylcy" rwali ( to normalne zjawisko jak i u każdego z Was ) i się zjadali ta "paszową " - ok ona też na początku smakuje ok .. ale każdy wybierał b. duża i jak najbardziej żółtą - tyko .. po ugotowaniu to mógłby z powodzeniem w wiatrówki wcisnąć i wystrzelić ..

a przyznam się że za "łebka " jak się chodziło na "szaber" ( oznacza to w czystym znaczeniu kradzież - niestety ) to rozciągało się liście aby zobaczyć kolbę i szukało się jak największej i najbardziej żółtej .....


pozdrawiam
98%

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-05-28, 22:38

@karolb
Tez robilem ostatnio zacier z kukurydzy, no raczej z grysiku kukurydzianego bo nie jest az taki drogi i mozna w sklepie kupic nawet 10 kilogramowe worki,tez raz wyszedl mi destylat gorzkawy a dlatego ze przypalilem troszke

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-05-28, 22:42

W zasadzie każda młodą kukurydzę moża zajadać jak nie jest za twarda. W młodości też taka sztukę uprawiałem... Młoda słodka kukurydza.. troche maczasta, ale świeżutaka... super. W przyrodzie tak to jest, że żywe zjada żywe i to ma najwieksza wartość. No nie wiem z tą zmodyfikowana czy to prawda, że ni można było uprawiać. Nigdzy o tym nie słyszałem. GMO to raczej ostatni wymysł, a wcześniej to raczej starannie dobierane krzyżówki. Konsumpcyjna odmian istnieje chyba od kilkudzisięciu lat chyba, a może i więcej. Więc dlaczego nie można jej by było uprawiać??

No to jak w końcu??? Słodycz jest... skrobia też (mączastay smak)to może ten kierunek?? Uprawa kukurydzy nie jest trudna... zbiory też, a by była pewność gatunku ziarna.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-28, 23:09

Witam @Henry - nie można jej było siać bo to była
modyfikowana genetycznie /ziarno z USA / zapewne inne odmiany "konsumpcyjne " można było i się sieje ...

a to że jest "słodsza " od innej to nie oznacza że ten akurat "rodzaj " cukru/ skrobii - cukru prostego w niej zawarty jest fermentowlany z korzyścią ekonomiczną nad innymi "mącznymi " tworami

98%

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-05-28, 23:59

@98% no cóż ja nie słyszałem w latach 70-tych o GMO a i o genetyce też... więc o ja tam o zakazach bede mówił... raczej były to nakazy np. obowiązkowego oprysku pszenicy. A że słodsza to tak się zastanawiałem o możliwie lepszej przydatności do świetlanych celów... 8) Co wcale nie znaczy, że to może byc super półprodukt wejściowy... nada by obadać.

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Post autor: karolb » 2009-05-29, 00:14

z ta typowo gorzelniana to chodzilo mi o to,ze sa odmiany kukurydzy ,które sa wskazane dla przemyslu gorzelniczego.podobno są ciut wydajniejsze od pozostalych.
drugie to to,ze ta zastosowana przeze mnie jest raczej kukurydza paszową,wiec moze ten gorzki posmak stad sie wział???

[ Dodano: 2009-05-29, 00:18 ]
onek_uk pisze:@karolb
Tez robilem ostatnio zacier z kukurydzy, no raczej z grysiku kukurydzianego bo nie jest az taki drogi i mozna w sklepie kupic nawet 10 kilogramowe worki,tez raz wyszedl mi destylat gorzkawy a dlatego ze przypalilem troszke
a przypaliles przy zacieraniu czy destylacji?
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-05-29, 00:34

Przy destylacji

Awatar użytkownika
karolb
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2009-03-17, 21:16
Lokalizacja: śląskie

Post autor: karolb » 2009-05-29, 12:57

98% i Henry
jesli jestescie ciekawi odnosnie tych odmian kukurydzy to załączam link to dokumentu w formacie PDF
http://www.nk.com/media/239894/kukurydz ... ianego.pdf
Jakbym miał kawałek pola to z pewnoscia bym sie pokusił by sobie taką posadzic.Moze wydajnosc by mi magicznie nie wzrosła od tego,ale podejrzewam ze jakosc tak.no i poza tym kolejny wydatek by odpadl przy tym szlachetnym hobby
Niech moc (%) bedzie z nami !!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości