Strona 3 z 3

: 2017-01-21, 22:32
autor: jogi30
Jak nie mam jak mam tylko to takie gęste, co tylko wystarczy do beczki włożyć a gęstość zacieru?

: 2017-01-21, 23:43
autor: Cyrograf15
To trzeba przecedzić aby uzyskać troszkę płynu i to mierzyć. Probówka od aerometru zwykle nie ma nawet 100 cm3 czyli nie całą połowę szklanki trzeba do pomiaru odcisnąć.
Wojtek

: 2017-01-22, 00:27
autor: jogi30
Czyli jak niskie będzie blg to na gar z tym wszystkim? czy jeszcze czekać jak pracuje?

: 2017-01-22, 07:52
autor: czytam
Po pierwsze, jak robiłeś próbę jodową i pokazywała, że jest jeszcze skrobia, to znaczy że były błędy w zacieraniu. Powinna podczas niego zmienić się w cukier fermentowalny przez drożdże.
Po drugie wsiadaj na rower/samochód/autobus... i jedź kupić sobie areometr. Kilkanaście złotych a zaoszczędzi Ci rozterek. Jeżeli nie chcesz/nie możesz... czekaj na objawy ustania fermentacji - brak bomblowania, brak piany, brak wyczuwalnej słodyczy.

: 2017-01-22, 11:28
autor: jogi30
Już wcześniej pisałem że mam areometr, dzisiaj sprawdzałem jeden już prawie ustał wynik 0°Blg na drugim pracuje i jeszcze jest 3°Blg.

: 2017-01-22, 11:46
autor: Cyrograf15
Jak Blg 0 to rób, próba jodowa była dodatnia to niecukry troszkę odczyt fałszują. Zobaczysz jaka będzie wydajność. Następnym razem prawdopodobnie do poprawy sposób zacierania.
Wojtek

: 2017-01-22, 14:52
autor: jogi30
Też tak myślę tym bardziej że to pierwszy raz to zawsze są jakieś niespodzianki, a to z zerowym blg już poszło w chłodne.

: 2017-01-24, 17:11
autor: Citizen Kane
jogi30 pisze:jak mam tylko to takie gęste
Na taką okoliczność przydaje się reftaktometr od majfrenda.