Zboże
Witam
otręby to odpad z produkcji mąki, wiekszość to tylko łupiny?? hmm łuski ( nie wiem jak to się fachowo nazywa) z ziarna pszenicy i myśle, że większość skrobii zawarta w ziarnach pszenicy zostaje w mące. Dlatego też odpuściłbym sobie zabawę z otrębami.
otręby to odpad z produkcji mąki, wiekszość to tylko łupiny?? hmm łuski ( nie wiem jak to się fachowo nazywa) z ziarna pszenicy i myśle, że większość skrobii zawarta w ziarnach pszenicy zostaje w mące. Dlatego też odpuściłbym sobie zabawę z otrębami.
Lepiej grzeszyć i potem żałować,
niż żałować że się nie grzeszyło
Giovanni Baccaccio
niż żałować że się nie grzeszyło
Giovanni Baccaccio
Co lepsze do zacieru?
Zależy jakie są priorytety.
Ma ma być tanio i łatwo czy też jakość produktu jest nadrzędna wobec wyniku finansowego.
Polska tradycja gorzelnicza ponad wszystko stawia żyto (może być w postaci śruty z pełnego ziarna, może być też mąka - stawiałbym tu zdecydowanie na śrutę z pełnego ziarna gdyż niewątpliwie ma wpływ na późniejsze walory smakowe destylatu choć roboty jest z tym moc).
Spirytus żytni leżakowany jest w beczkach dębowych przez około 2 lata. Po tym okresie spirytus rozcieńcza się do 40 - 50% i leżakuje w beczkach dębowych przez minimum 10 lat.
W ten przybliżony sposób powstaje Starka Jubileuszowa - obecnie nie jest łatwo nabyć ten znakomity trunek a i kosztuje nie mało.
Pozdrowienia
Zależy jakie są priorytety.
Ma ma być tanio i łatwo czy też jakość produktu jest nadrzędna wobec wyniku finansowego.
Polska tradycja gorzelnicza ponad wszystko stawia żyto (może być w postaci śruty z pełnego ziarna, może być też mąka - stawiałbym tu zdecydowanie na śrutę z pełnego ziarna gdyż niewątpliwie ma wpływ na późniejsze walory smakowe destylatu choć roboty jest z tym moc).
Spirytus żytni leżakowany jest w beczkach dębowych przez około 2 lata. Po tym okresie spirytus rozcieńcza się do 40 - 50% i leżakuje w beczkach dębowych przez minimum 10 lat.
W ten przybliżony sposób powstaje Starka Jubileuszowa - obecnie nie jest łatwo nabyć ten znakomity trunek a i kosztuje nie mało.
Pozdrowienia
Żeby było tanio to musi być masowo. Specjalizują się w tym gorzelnie robiąc spirytus z ziemniaków i melasy. Tanio jest też z trzciny cukrowej ale nie w tym klimacie. Jeśli to nie ma znaczenia to kup sobie w hurtowni chemicznej spirytus metylowy.
Albo jeszcze inaczej: w warunkach domowych najmniej zachodu i największa wydajność jest z cukru - trzeba więc znaleźć cukier odpadowy, zanieczyszczony, poprodukcyjny itp. i będzie taniej, szybciej, wydajniej albo coś w tm rodzaju - tylko jest jedno ale: w warunkach domowych nie za bardzo opłaca się robić spirytus do celów technicznych chyba, że pracujemy nad techniką spożywania .
Pzdr
Albo jeszcze inaczej: w warunkach domowych najmniej zachodu i największa wydajność jest z cukru - trzeba więc znaleźć cukier odpadowy, zanieczyszczony, poprodukcyjny itp. i będzie taniej, szybciej, wydajniej albo coś w tm rodzaju - tylko jest jedno ale: w warunkach domowych nie za bardzo opłaca się robić spirytus do celów technicznych chyba, że pracujemy nad techniką spożywania .
Pzdr
cyt.:Genesis72 pisze:Ile skrobia ma pszewnica?
Czy wiecej niz żyto (60%)?
I jam sprawdzic skrobia w danym produkcie?
"Żyto 54,0 do 60,0 %
Pszenica 56,0 do 66,0 %
Jęczmień 52,0 do 55,0 %
Owies 35,0 do 52,0 %
Kukurydza 58,0 do 67,0 %
Ryż 71,0 do 82,0 %
Buraki cukrowe 12,0 do 16,0 %"
w domu raczej nie sprawdzisz
ps. proszę o staranne pisanie - nawet jak jest się "po degustacji"
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Teorycznie rzecz biorac
1 kg pszenicy powiniec miec wiecej srobia niz 1 kg zyta (poniewaz pszenica nie ma lusek), chociaz zyto ma wiece srobia, ale trzeba wliczyc tego luski (ktore sa odpadem jak sadze)
Czy ktos moze wie ile mniej wiecej lusek odchodzi w pszenicy - procentowo na 1 kg, czy to bedzie 10 % czy wiecej?
1 kg pszenicy powiniec miec wiecej srobia niz 1 kg zyta (poniewaz pszenica nie ma lusek), chociaz zyto ma wiece srobia, ale trzeba wliczyc tego luski (ktore sa odpadem jak sadze)
Czy ktos moze wie ile mniej wiecej lusek odchodzi w pszenicy - procentowo na 1 kg, czy to bedzie 10 % czy wiecej?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości